Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Про дитячі подарунки за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності»

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Про дитячі подарунки за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності»

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець придбав дитячі новорічні подарунки для дітей працівників. Чи можна відобразити вартість таких подарунків у звіті за формою Ф4-ФССзТВП для того, щоб зарахувати кошти, витрачені на подарунки, у рахунок сплати коштів до Фонду «тимчасової непрацездатності»?

 

ВІДПОВІДЬ.

Ні, так робити підприємець не зможе. Річ у тім, що в підпункті 1.6 Порядку № 48 прямо зазначено, що новорічний подарунок, придбаний самостійно страхувальником або застрахованою особою, не оплачується за рахунок коштів Фонду. Отже, придбані подарунки підприємець уже не зможе сплатити за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності».

У зв’язку з цим підприємцю важливо знати, як операцію з придбання та дарування подарунків дітям працівників буде відображено в податковому обліку. Отже, розберемося в цьому.

По-перше, потрібно мати на увазі, що підприємець на загальній системі не зможе віднести до складу витрат затрати на придбання таких подарунків (такі витрати не пов’язані з господарською діяльністю).

Якщо підприємець є платником ПДВ, то суму ПДВ під час їх придбання не можна буде віднести до складу податкового кредиту з ПДВ. Більше того, при безоплатній передачі дитячих подарунків у нього виникнуть податкові зобов’язання з ПДВ. При цьому база оподаткування має визначатися виходячи з фактичної ціни, але не нижче за звичайну.

З позиції податку з доходів подарунок дітям працівників розцінюється як додаткове благо та підлягає обкладенню податком з доходів за ставкою 15 %. При цьому, оскільки подарунок видано в натуральній формі, при розрахунку податку з доходів потрібно застосувати «натуральний» коефіцієнт (1,176471). Тобто база оподаткування буде такою: 1,176471 х [звичайна ціна подарунка + ПДВ (якщо підприємець — платник ПДВ)]. З отриманої суми і потрібно утримати податок з доходів за ставкою 15 %.

Як видно, легально дарувати подарунки дітям працівників — діло вкрай невигідне. Тому якщо підприємець бажає зробити приємне дітям своїх співробітників, то краще обдарувати їх особисто, тобто поза межами своєї підприємницької діяльності.


Документи консультації

Порядок № 48

— Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі