Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Одноразовий дохід протягом року: як відзвітувати та що сплатити

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Одноразовий дохід протягом року: як відзвітувати та що сплатити

 

ЗАПИТАННЯ. Я, приватний підприємець, протягом усього 2008 року перебував на загальній системі, подавав звітність з прокресленнями. Платником ПДВ не є. Авансові платежі ні з податку з доходів, ні до Пенсійного фонду мені не було розраховано. У грудні 2008 року я подав заяву про перехід на єдиний податок. При цьому в кінці грудня мною отримано дохід від оренди в межах підприємницької діяльності (витрат, пов’язаних з цією діяльністю, не було). Але при цьому орендар утримав з мене податок з доходів. Які ще податки мені потрібно сплатити у зв’язку з отриманням такого доходу та як отриманий дохід відобразити у звітності?

Ураховуючи те, що я зареєстрований тільки в Пенсійному фонді, а у 2009 році планую працювати на єдиному податку без найманих працівників, чи потрібно мені реєструватися у фондах «тимчасової непрацездатності», «безробіття», «нещасного випадку»?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед зазначимо, що, подавши заяву на єдиний податок у грудні, підприємець стає платником єдиного податку з 1 січня 2009 року. Дохід, отриманий в кінці грудня, слід розцінювати як дохід, отриманий на загальній системі оподаткування. Далі з цього і виходитимемо.

З отриманого доходу слід сплатити:

— податок з доходів за ставкою 15 %;

— внесок до Пенсійного фонду за ставкою 33,2%.

Однак оскільки податок з доходів з підприємця вже утримано орендарем, то йому залишилося сплатити тільки внесок до Пенсійного фонду. Окрім податку з доходів і пенсійного, жодних інших податків, зборів і внесків сплачувати не потрібно.

Тепер про те, як, коли сплачувати та як звітувати.

Почнемо з податку з доходів.

За підсумками року не пізніше 9 лютого підприємцю потрібно подати до податкового органу Декларацію про доходи підприємця за 2008 рік, в якій слід відобразити свої підприємницькі доходи.

У Декларації заповнюється тільки підрозділ 1.3 розділу 1, в якому зазначаються доходи від підприємницької діяльності, і повністю розділ 3.

У підрозділі 1.3 підприємцю слід заповнити графу 1 «Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких отримано дохід». Далі слід заповнити графу 2 «Сума отриманого валового доходу», в якій слід зазначити суму доходу від оренди «грязними», тобто без вирахування податку з доходів, і таку ж суму проставити у графі 4 «Сума чистого доходу». У графі 5 «Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами» слід проставити суму податку з доходів, утриманого з підприємця орендарем. У графі 3 «Витрати, пов’язані з одержанням доходу» ставиться прокреслення, оскільки у підприємця витрат, пов’язаних з цією діяльністю, не було.

Ураховуючи те, що:

— податок з доходів з підприємця вже утримано, тобто сплачувати йому нічого не потрібно;

— з 2009 року підприємець переходить на єдиний податок — у підрозділі 1.3 розділу 3 Декларації про доходи підприємцю слід проставити суму чистого доходу.

Для наочності наведемо приклад.

Припустимо, що підприємець отримав дохід від оренди у розмірі 500 грн. Сума податку з доходів, утриманого з нього підприємством-орендарем, становила 75 грн. На руки підприємець отримав 425 грн.

Наведемо приклад заповнення підрозділу 1.3 і розділу 3 Декларації про доходи.

 

 

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

 

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Аренда

500,00

500,00

75,00

Всього

500,00

500,00

75,00

 

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних, вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2008 рік, становить 500,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2009 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход 0,00 грн.

 

 

Тепер поговоримо про сплату внесків до Пенсійного фонду та подання пенсійної звітності.

До 1 квітня до Пенсійного фонду підприємцю потрібно подати додаток 25 «Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за 200

8 рік».

Заповнення додатка 25 в цьому випадку не викликає жодних труднощів. Для наочності продемонструємо, як його заповнювати для умов наведеного вище прикладу:

 

 

<…>

одержав дохід (прибуток) від підприємницької діяльності,

що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб:

 

(грн.)

Назва місяця

Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації

Сума доходу, на яку нараховуються внески з урахуванням максимальної величини

Нараховано внесків (гр. 4 х 33,2 %)

Сплачено авансових сум

фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності

членів сім'ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності*

1

2

3

4

5

6

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

500,00

500,00

166,00

Усього

500,00

500,00

166,00

 

 

Суму внесків до Пенсійного фонду (у нашому прикладі — 166 грн.) підприємець повинен сплатити до 1 квітня. Але при цьому потрібно мати на увазі, що на практиці подати додаток 25 і розрахуватися з Пенсійним фондом (сплатити належну суму внесків) потрібно

до моменту подання звітності щодо персоніфікації до Пенсійного фонду.

Що стосується звітності щодо персоніфікації до Пенсійного фонду, у нашому випадку підприємець на загальній системі повинен подати на себе форму «ІНДАНІ» зразка 2003 року (якщо до моменту подання звітності не буде затверджено нові форми). Детально всі питання заповнення звітності щодо персоніфікації розглядатимуться в наступному номері.

Щодо реєстрації підприємця у фондах «тимчасової непрацездатності», «безробіття», «нещасного випадку», то, враховуючи, що підприємець працюватиме на єдиному податку без найманих працівників, реєструватися в цих фондах не обов’язково. Отже, підприємець може реєструватися в цих фондах виключно на добровільних засадах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі