Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна виплачувати зарплату працівникам один раз на місяць

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна виплачувати зарплату працівникам один раз на місяць

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець виплачує зарплату своїм співробітникам один раз на місяць. Чи є це порушенням чинного законодавства та якщо так, то яку відповідальність за це передбачено?

 

ВІДПОВІДЬ. Виплата заробітної плати один раз на місяць є порушенням чинного законодавства України.

Так, у статті 115 КЗпП і статті 24 Закону про оплату праці зазначено, що заробітна плата має виплачуватися працівникам регулярно в робочі дні у строки, установлені колективним договором, але не менше ніж два рази на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів.

Проте у

статті 4 Рекомендацій № 85 зазначено, що максимальні строки виплати заробітної плати повинні забезпечувати таке положення, за яким заробітна плата виплачується:

— не менше двох разів на місяць через проміжки часу, що не перевищують 16 днів, для працівників з погодинним, поденним, потижневим нарахуванням заробітної плати;

— не менше одного разу на місяць для службовців, заробітну плату яких установлено на основі місячного або річного нарахування.

Отже, нормами

Рекомендацій № 85 для окремих категорій працівників допускається виплата зарплати один раз на місяць.

Однак ці норми усього лише мінімальна гарантія, яку має виконати держава на рівні внутрішнього законодавства. При цьому норми внутрішнього законодавства, які передбачають вищий рівень захисту трудових прав, зокрема на оплату праці в певні максимальні проміжки часу, не повинні розцінюватися як такі, що суперечать міжнародним договорам, а тому є такими, що не підлягають застосуванню.

А оскільки

КЗпП і Законом про оплату праці передбачено виплачувати зарплату не менше двох разів на місяць, тобто частіше, ніж передбачено мінімальними гарантіями (один раз на місяць), то необхідно користуватися саме нормами українського законодавства, бо вони не тільки не суперечать статті 4 Рекомендації № 85, але й покращують становище працівників.

Таким чином,

виплата зарплати один раз на місяць — це порушення вимог законодавства України про працю.

За порушення встановлених законодавством строків виплати заробітної плати на посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності та

громадян — суб’єктів підприємницької діяльності може накладатися адміністративний штраф відповідно до статті 41 КУпАП у розмірі від 255 до 850 грн. (від 15 до 50 нмдг). Про це зазначено також і в листі Мінпраці від 06.09.2007 р. № 556/13/155-07.

Але рішення про накладення адміністративного штрафу за це порушення може винести тільки суд

на підставі протоколів, що складаються органами Мінпраці, зокрема, державними інспекторами праці (ст. 221 і 255 КУпАП).

Документи консультації

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 12.10.71 р.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р.

Закон про оплату праці

— Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Рекомендації № 85 — Рекомендації № 85 Міжнародної організації праці «Про охорону заробітної плати» (прийняті в м. Женеві 01.07.49 р. на 32-й сесії Генеральної конференції МОП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі