Теми статей
Обрати теми

Обговоренню… підлягає. Швець без чобіт: єдиноподатник без Свідоцтва з вини податківців

Редакція ВД
Стаття

Швець без чобіт: єдиноподатник без Свідоцтва з вини податківців

 

Ситуація.

Громадянин зареєструвався підприємцем у грудні 2008 року, 08.12.2008 р. він подав заяву про перехід на єдиний податок (з цього ж місяця). Також до заяви додав квитанцію про сплату єдиного податку за грудень.

Проте, посилаючись на «технічні» негаразди (брак бланків тощо), податківці повідомили, що зможуть видати Свідоцтво не раніше ніж у середині січня 2009 року. У зв’язку з цим у підприємця виникають запитання: чи може він починати працювати як спрощенець без виданого на руки Свідоцтва, чи може це призвести до нарікань з боку податківців?

 

Отримання Свідоцтва

Право

новоствореного підприємця перейти на сплату єдиного податку з того кварталу, в якому здійснювалася його державна реєстрація, закріплено статтею 6 Указу № 746. Для цього до органу податкової служби за місцем державної реєстрації підприємець подає письмову заяву про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, де зазначає також місяць переходу. Крім того, до подання заяви йому необхідно авансом сплатити єдиний податок не менше ніж за календарний місяць. А разом із заявою подати платіжний документ (квитанцію, копію платіжного доручення з відміткою банку) про його сплату (перерахування).

Як бачимо, ці вимоги підприємець виконав. На підставі заяви та доданої квитанції про сплату єдиного податку за грудень підприємцю в податковому органі повинні були

видати Свідоцтво про сплату єдиного податку протягом 10-ти робочих днів чи надати письмову мотивовану відмову.

При цьому зазначимо таке. У нашій ситуації підприємець подавав заяву про перехід на єдиний податок з грудня 2008 року. Водночас для того, щоб працювати на єдиному податку ще й у 2009 році, йому потрібно до 16-го числа (або разом із поданням заяви на грудень) подати ще одну заяву про перехід на єдиний податок із січня 2009 року. Річ у тім, що Свідоцтво видається на календарний рік. Тому

підприємцю, по суті, повинні видати два Свідоцтва: одне на 2008 рік і друге на 2009 рік. Якщо йдеться про те, що підприємцю із запізненням видадуть тільки одне Свідоцтво на 2009 рік, то виходить, що весь грудень він вважатиметься підприємцем на загальній системі оподаткування зі всіма наслідками, що звідси випливають. І навпаки, якщо йому пообіцяють видати Свідоцтво на 2008 рік, то в січні 2009 року підприємець уже опиниться на загальній системі. І лише в тому разі, якщо підприємцем було подано дві заяви: про перехід на єдиний податок у грудні та з січня 2009 року і при цьому він сплатив єдиний податок за грудень і січень, то, найімовірніше, йому пообіцяли видати із запізненням обидва Свідоцтва (на 2008 і 2009 роки).

Тепер далі. Усупереч установленому порядку підприємець не отримав Свідоцтво протягом 10-ти робочих днів, але й відмови він також не отримав. Зрозуміло, що така ситуація не застережена ні в

Указі № 746, ні в Порядку № 599. Але оскільки підприємцю все ж таки не відмовили, а, навпаки, пообіцяли видати Свідоцтво, але із затримкою, його можна вважати платником єдиного податку.

У зв’язку з цим підприємцю, щоб уникнути можливих непорозумінь,

бажано вимагати від податківців якийсь документ: довідку чи письмове підтвердження того факту, що він вважається платником єдиного податку з такого-то числа, але з технічних причин бланк Свідоцтва буде видано йому пізніше. Хоча дуже ймовірно, що податківці у видачі такої довідки-підтвердження підприємцю відмовлять.

Ще один важливий момент: раніше ніж мине 10 робочих днів з моменту подання заяви про перехід на єдиний податок діяльність краще не починати, оскільки 10 робочих днів — це той строк, в який підприємцю ще можуть встигнути відмовити у видачі Свідоцтва.

Але, припустимо, 10 днів минуло і підприємець почав працювати на єдиному податку. При цьому

обов’язково потрібно знати, яку дату отримання буде зазначено у Свідоцтві. Адже, знову ж таки, якщо Свідоцтво видадуть у січні та в ньому буде зазначено реальну січневу дату його отримання, то формально підприємця до цієї дати не можна буде вважати єдиноподатником. Тому дату отримання Свідоцтва просто необхідно уточнити в податковій, оскільки, повторимося, тільки з цієї дати підприємець вважатиметься платником єдиного податку.

У разі якщо єдиноподатник не має на руках Свідоцтва і при цьому займається реалізацією товарів або наданням робіт (послуг) суб’єктам підприємництва, у нього може виникнути така проблема: покупець — суб’єкт підприємницької діяльності не матиме на руках документів, що підтверджують статус продавця-єдиноподатника, і відповідно він має повне право утримати з такого підприємця податок з доходів. У цьому випадку повернути утриманий з підприємця податок з доходів буде складно. Покупець, після того як єдиноподатник надасть йому Свідоцтво, повинен буде виправити у своєму обліку помилку з податку з доходів, зазначивши у звітності за ф. № 1ДФ суму надміру утриманого податку з доходів, і повернути цю суму єдиноподатнику. Але ж покупець може просто не захотіти цього робити. Тому підприємцю краще спробувати своєчасно домовитися з покупцем про неутримання податку з доходів, і пообіцяти, що копію Свідоцтва він надасть йому трохи пізніше.

Що стосується можливих перевірок, то теоретично, якщо до підприємця з’являться з перевіркою, а він не матиме на руках діючого Свідоцтва, з боку податківців можуть бути спроби обкласти суми отриманої виручки податком з доходів. Проте навряд чи така ситуація можлива. У переліку суб’єктів для планових перевірок новостворений підприємець точно не фігуруватиме, а для позапланових потрібні серйозні підстави. Ну і врешті-решт податківці знають, що підприємець не має бланка Свідоцтва виключно з їх вини.

Тепер поговоримо про ситуацію, коли підприємець торгуватиме за готівковий розрахунок, в основному це стосується роздрібної торгівлі (але може стосуватися й оптовиків). Тут ситуація складніша. Річ у тім, що єдиноподатники користуються правом не застосовувати РРО, КОРО, РК, а також не отримують торговий патент. Якщо під час перевірки виявиться відсутність зазначеного вище, то в підприємця, знову-таки, можуть виникнути проблеми. Хоча з організованою за всіма правилами плановою чи позаплановою перевіркою до підприємця-новачка навряд чи прийдуть.

Крім усього іншого, підприємець формально порушить ще й вимогу

пункту 5 Порядку № 599, яким установлено, що Свідоцтво має знаходитися на робочому місці платника єдиного податку і пред’являтися працівникам контролюючих органів, які мають відповідні функціональні повноваження на здійснення перевірки. Те ж саме стосується Довідок на найманих працівників (реалізаторів), які також можуть видаватися із запізненням. Хоча санкцій саме за таке порушення не передбачено.

Через відсутність Довідок на найманих працівників у підприємця також можуть виникнути непорозуміння з перевіряючими із соцфондів, інспекції з праці (якщо такі раптом прийдуть до підприємця).

Підсумувавши зазначене, ми можемо дійти таких висновків. Провадження підприємницької діяльності без Свідоцтва на руках може обернутися для підприємця невизначеним колом проблем із перевіряючими.

Щоб убезпечити себе, краще звичайно спробувати взяти в податковій довідку або письмове підтвердження того факту, що він вважається платником єдиного податку з такого-то числа, але з технічних причин бланк Свідоцтва буде виданий йому пізніше. У будь-якому разі підприємцю потрібно уточнити, яку дату отримання буде вказано у виданому йому із запізненням Свідоцтві, оскільки тільки з цієї дати підприємець зможе вважатися повноправним єдиноподатником.

 

Матеріал підготувала Оксана Піроженко

 


Документи консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі