Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Не відображено дохід у Книзі ф. № 10: що загрожує?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Не відображено дохід у Книзі ф. № 10: що загрожує?

 

ЗАПИТАННЯ. Я — підприємець на єдиному податку. На мій поточний рахунок надійшла виручка, але до Книги ф. № 10 цю суму я не записав. Яка відповідальність мені загрожує, якщо цей факт виявлять податківці?

 

ВІДПОВІДЬ. За відсутність запису про виручку у Книзі ф. № 10 підприємцю насамперед загрожує адмінштраф за статтею 1641 КУпАП — за неналежне ведення обліку доходів і витрат. Накладати такий штраф мають право податківці, сума його становить від 51 до 136 грн. У разі повторного протягом року порушення правил ведення Книги ф. № 10 податківці можуть застосувати підвищений адмінштраф — від 85 до 136 грн.

Важливий нюанс:

якщо сукупна виручка підприємця (з початку року до поточної дати) не наблизилась до критичних 500 тис. грн. (максимальна виручка для роботи на єдиному податку), то, крім адмінштрафу, боятися нічого довідка 1.

Якщо ж сума, яку не записано до Книги ф. № 10, відіграватиме вирішальну роль, тобто без неї виручка не досягала 500 тис. грн., а з нею перевищила 500 тис. грн.

, наслідки будуть серйознішими: доведеться перейти на загальну систему. Нагадаємо, що перехід відбувається з кварталу, наступного за кварталом, в якому виручка фактично перевищила 500 тис. грн. (стаття 5 Указу № 746). При цьому:

1) усі доходи, отримані підприємцем після кварталу перевищення, повинні обкладатися

податком з доходів за ставкою 15 % (дохід, що підлягає оподаткуванню, можна зменшити на суму витрат, якщо їх підтверджено документально та записано до Книги ф. № 10);

2) доведеться реєструватися платником ПДВ (заява подається до податкової не пізніше 20-го календарного дня після перевищення —

пункт 12.1 Положення № 79), щомісячно сплачувати цей податок і звітувати щодо нього;

3) необхідно мати на увазі інші обов’язки, що виникають у підприємця при переході на загальну систему, наприклад: наявність патенту, використання зареєстрованого в податковій РРО для готівкових розрахунків, заміна Книги ф. № 10 у разі потреби тощо.

Детальніше про нюанси переходу з єдиного податку на загальну систему див. «ВД», 2008, № 23, с. 28.


Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Положення № 79

— Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Оскільки в цьому випадку маємо справу з безготівковими розрахунками, найбільший штраф, який накладається за неоприбуткування у Книзі ф. № 10 готівки (у 5-кратному розмірі неоприбуткованих сум), підприємцю не загрожує.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі