Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Виплата зарплати працівнику підприємця, який не провадить готівкові розрахунки

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Виплата зарплати працівнику підприємця, який не провадить готівкові розрахунки

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець не здійснює готівкових розрахунків (лише через банківський рахунок), у зв'язку з цим не має каси (місця для видачі та приймання готівкових грошових коштів). Після того як підприємець прийняв найманого працівника, виникло запитання, як у такому разі виплачувати працівнику заробітну плату? Чи можна перерахувати кошти на корпоративну або особисту платіжну картку підприємця, а потім зняти з неї готівкові кошти та видати заробітну плату?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед зазначимо, що порядок ведення касових операцій, тобто розрахунків готівковими коштами та їх зберігання, установлений Положенням № 637, не зобов'язує підприємців мати відокремлену касу, зберігати в ній гроші обмежену кількість днів у межах якогось ліміту.

Той факт, що підприємець не здійснює готівкових розрахунків із зовнішніми контрагентами, не позбавляє його можливості організувати «касу» як місце видачі заробітної плати. Для цього він повинен зняти гроші на виплату заробітної плати з поточного рахунка, сплатити в установлений строк податок з доходів і внески до соціальних фондів (див. «ВД», 2009, № 4, с. 9).

Також слід зазначити, що сьогодні в Положенні № 637 вимога щодо цільового використання готівки відсутня. Тому, якщо підприємець отримає в банку за чеком власні грошові кошти (виручку, що надійшла) з певною метою (наприклад, на господарські потреби), то за необхідності він може їх спрямувати на інші витрати, у тому числі на виплату зарплати.

Важливо, щоб обов'язкові платежі, пов'язані з виплатою заробітної плати, були перераховані своєчасно.

Так, якщо в чеку на отримання коштів у банку буде зазначено, що вони підуть саме на виплату зарплати, то підприємець повинен сплатити обов'язкові «зарплатні» платежі у строки, установлені для випадку виплати зарплати з коштів, отриманих з банківського рахунка.

Підприємець, який зніме гроші на господарські потреби, а потім змінить їх цільове призначення — виплатить з них заробітну плату, повинен дотримуватися строків, установлених для перерахування обов'язкових платежів при виплаті заробітної плати з виручки (див. «ВД», 2009, № 4, с. 9).

Щодо попереднього перерахування зарплатних коштів на корпоративну картку підприємця, то такі дії заборонено

Положенням № 137. Особиста платіжна картка відкривається пересічним фізичним особам при відкритті непідприємницьких рахунків, які в госпдіяльності використовуватися не можуть.

Альтернативний варіант, що дозволяє не обтяжуватися готівковими розрахунками, — оформити в банку «зарплатний проект» для працівників, тоді грошові кошти автоматично перераховуватимуться на їх особисті платіжні картки.


Документи консультації

Положення № 637

— Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Положення № 137 — Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затверджене постановою Правління НБУ від 19.04. 2005 р. № 137.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі