Теми статей
Обрати теми

Про порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

Редакція ВД
Постанова від 07.04.2009 р. № 12-1

Правління Пенсійного фонду України

Про порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

Постанова від 07.04.2009 р. № 12-1

(витяг)

 

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та пункту 12 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2007 № 1261, правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1.

Затвердити Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, що додається.

<...>

3. Ця постанова набирає

чинності через 10 днів після її державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

<...>

Голова правління О. Зарудний

 

 

Затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 07.04.2009 р. № 12-1

Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

 

1. Цей Порядок, розроблений на виконання положень частини дванадцятої статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), регулює механізм прийняття банками на виконання розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону нараховуються внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (далі — страхові внески).

Цей

Порядок не застосовується щодо страхувальників, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний або фіксований податок), а також на підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих.

Платники єдиного або фіксованого податку щороку повідомляють установи банків про відповідну систему оподаткування.

Підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів щороку надають установам банків довідку, видану відповідним органом Пенсійного фонду України, що підтверджує зазначений статус.

2.

Установи банків на період дії ставки страхових внесків у розмірі 33,2 % приймають від страхувальників платіжні доручення або грошовий чек на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону нараховуються страхові внески, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання страхувальником розрахункових документів про перерахування сум страхових внесків у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у платіжному дорученні або грошовому чеку.

У разі якщо у розрахунковому документі на перерахування страхових внесків сума перерахування

менша ніж 1/3 суми коштів на виплату заробітної плати, установи банків приймають від страхувальників платіжні доручення або грошові чеки на видачу коштів для виплати заробітної плати за погодженням цієї суми з управлінням Пенсійного фонду України у районі, місті, районі у місті (далі — територіальні управління Пенсійного фонду) за місцем взяття на облік страхувальника.

3. Територіальні управління Пенсійного фонду невідкладно погоджують довідку-розрахунок, надану страхувальником, за формою згідно з додатком до цього Порядку.

Довідка-розрахунок

складається страхувальником у трьох примірниках. Один примірник надається установі банку, другий надається територіальному управлінню Пенсійного фонду, третій залишається у страхувальника.

 

Директор департаменту надходження доходів В. Литвиненко

Заступник голови Національного банку України П. Сенищ

 

img 1

 

коментар редакції

Відразу зауважимо, що ця

постанова не стосується єдиноподатників і платників фіксованого податку. Відповідно зацікавить цей документ лише підприємців на загальній системі оподаткування.

Суть

постанови, що коментується, у такому: тепер підприємець зняти гроші в банку на виплату заробітної плати працівникам може лише за умови одночасного надання розрахункових документів на перерахування внесків до Пенсійного фонду (далі — ПФ) у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у платіжному дорученні або грошовому чеку. При цьому, як роз’яснили представники ПФ, у розрахунку 1/3 суми внесків, на яку обов’язково має бути розрахунковий документ на перерахування, беруть участь лише суми внесків до ПФ у частині нарахувань (див. с. 30 цього номера).

Зазначимо, що раніше суми страхових внесків, які перераховуються до соцфондів, банки не були зобов’язані перевіряти. Тепер такий обов’язок у них з’явився.

Однак трапляється, що підприємець повністю обґрунтовано може перерахувати внески до ПФ у сумі меншій ніж 1/3 зарплати, наприклад, якщо у нього є переплата коштів до ПФ.

У цьому випадку

для того, щоб банк прийняв розрахунковий документ на перерахування пенсійних внесків, в якому зазначено суму менше ніж 1/3 суми коштів на виплату зарплати, підприємцю потрібно погоджувати цю суму з територіальним управлінням ПФ.

Таким чином, підприємцю слід звернутися до ПФ з довідкою-розрахунком (форму її наведено в додатку до постанови, що коментується), складеною у трьох примірниках. При цьому таку довідку-розрахунок повинен підписати сам керівник органу ПФ. І хоча в Роз’ясненні ПФ від 14.05.2009 р. зазначено, що за затримку в погодженні довідок-розрахунків керівники органів ПФ несуть персональну відповідальність, усе одно зрозуміло, що погоджувати таку довідку з самим керівником органу ПФ буде справою клопіткою. Тому якщо підприємцю потрібно уникнути цього обмеження, то краще за все видати працівникам зарплату з виручки або взяти в банку гроші на інші цілі (госппотреби, відрядження тощо), а потім з цих грошей виплатити зарплату.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі