Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Сплата внесків до Фонду «безробіття» при виплаті підрядної винагороди, якщо акт підписано, але гроші не сплачено

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Сплата внесків до Фонду «безробіття» при виплаті підрядної винагороди, якщо акт підписано, але гроші не сплачено

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець (замовник) уклав договір підряду з пересічною фізичною особою (підрядником). Акт виконаних робіт було складено у травні 2009 року, проте суму підрядної винагороди в цьому місяці не виплачено.

У які строки підприємець повинен сплатити внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття (далі — Фонд «безробіття»)? Чи повинен він заздалегідь реєструватися в центрі зайнятості? Чи потрібно йому подавати звітність до Фонду «безробіття» за II квартал 2009 року, якщо винагороду в цьому кварталі не буде виплачено?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємець, який уклав договір цивільно-правового характеру з фізичною особою, згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 339 є платником страхових внесків до Фонду «безробіття» з дня укладення такого договору.

Водночас отримання статусу платника передбачає ще й «паперову тяганину», у результаті якої до робочих органів виконавчої дирекції Фонду (центру зайнятості) за місцем проживання підприємця передається необхідна інформація.

Нагадаємо, що взяття підприємців на облік у Фонді «безробіття» здійснюється автоматично після їх держреєстрації, однак вона не зобов’язує підприємців сплачувати внески.

Такий обов’язок виникає після, скажімо так, офіційного отримання статусу платника страхових внесків до Фонду «безробіття». До недавнього часу підприємці отримували його за принципом «єдиного вікна» після укладення та реєстрації трудового договору з першим найманим працівником.

Тому якщо в підприємця є наймані працівники, то після укладення договору підряду йому не потрібно звертатися до центру зайнятості.

Якщо ж підприємець не використовує найману працю, то статус страхувальника потрібно «оформити» в центрі зайнятості після укладення договору цивільно-правового характеру.

Згідно з

пунктом 3.2 Інструкції № 339 зробити це потрібно шляхом подання заяви в 10-денний строк з моменту укладення договору цивільно-правового характеру з фізичною особою довідка 1. Відповідно до пункту 3.3 Інструкції № 339 підприємці, які уклали договір цивільно-правового характеру, крім заяви, повинні подати до центру зайнятості копію свідоцтва про державну реєстрацію та копію такого договору.

Тепер щодо нарахування та сплати внесків до Фонду «безробіття» з підрядної винагороди.

Нарахування внесків

до Фонду «безробіття» з підрядної винагороди (для непрацівників за ставкою 2,2 % («зверху»)) здійснюється після виконання робіт, тобто після підписання акта виконаних робіт (пункт 5.3 Інструкції № 339). Причому під нарахуванням розуміються розрахунок внесків з урахуванням норм Інструкції № 339 і їх відображення в первинних документах довідка 2.

Щодо сплати внесків, то згідно з

пунктом 5.6 Інструкції № 339 вона здійснюється одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на виплату доходу. При цьому фактичним отриманням (перерахуванням) коштів на виплату доходу вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок отримувача, перерахування за дорученням отримувача на будь-які цілі.

Таким чином, у цьому випадку сплатити до Фонду «безробіття» внески підприємець повинен

лише разом з виплатою винагороди.

Тепер щодо подання

звітності . Відповідно до абзацу шостого пункту 6.7 Інструкції № 339 підприємці, які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, щокварталу подають Розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (додаток 6) починаючи з кварталу, в якому здійснено виплату.

Отже, якщо жодних виплат, у тому числі за договором підряду, укладеним у травні, у II кварталі підприємець не здійснить, то подавати звітність за цей період йому не потрібно.

На додаток нагадаємо, що, крім внесків до Фонду «безробіття», підприємець повинен утримати з підрядної винагороди податок з доходів (15 %), а також нарахувати «зверху» та утримати «знизу» внески до Пенсійного фонду (33,2, 2 %). Причому для цих нарахувань і утримань існують окремі строки сплати.

Так, якщо підприємець нарахував, але не виплатив підрядну винагороду, то податок з доходів з суми виплати він повинен перерахувати до бюджету протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, за який нараховано, але не виплачено такий дохід.

Внески до Пенсійного фонду (нарахування та утримання) має бути перераховано не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який нараховано, але не виплачено дохід.


Документ консультації

Інструкція № 339

— Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджена наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Якщо підприємець не встигне в зазначений строк зареєструватися у Фонді «безробіття», то до нього може бути застосовано санкцію в розмірі 10 % від суми страхових внесків, яка підлягає сплаті за період несвоєчасного подання заяви про взяття на облік, але не менше 10 нмдг.

2

При цьому необхідно враховувати таке: застосовується розмір страхового внеску, який діє на день нарахування виплат (пункт 5.3 Інструкції № 339); якщо строк договору перевищує місяць, то щомісячний дохід для нарахування внеску визначають діленням суми доходу на кількість місячних періодів виконання договору (пункт 5.4 Інструкції № 339).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі