Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як відображати у формі № 1ДФ доходи, виплачені у вигляді орендної плати?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як відображати у формі № 1ДФ доходи, виплачені у вигляді орендної плати

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець орендує декілька приміщень у пересічних фізичних осіб і підприємців-єдиноподатників. Який код доходу потрібно зазначити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ для доходів фізичних осіб, які отримують орендну плату?

 

ВІДПОВІДЬ. Відображення доходів, отриманих пересічними громадянами від підприємця у вигляді орендної плати, залежить від об’єкта оренди.

Так, доходи, що виплачуються за оренду об’єкта нерухомості, відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ (далі — форма № 1ДФ) з кодом «08». Такі доходи обкладаються згідно з пунктом 9.1 Закону № 889, підприємець — орендар у цьому випадку є податковим агентом.

Зауважимо, що податкові органи іноді вимагають при регулярній виплаті орендної плати до графи 3 включати нараховану у звітному кварталі, але ще не виплачену суму доходу, тобто з відображенням у формі № 1ДФ однакових значень у графах 3 і 3а, 4 і 4а.

Проте, на нашу думку, для цього немає підстав, оскільки згідно з підпунктом 3.3 Порядку № 451 невиплачені суми можуть відображатися у графі 3 при регулярній виплаті виключно заробітної плати.

Якщо орендна плата виплачується підприємцю-єдиноподатнику, то можливі такі варіанти:

1) підприємець (орендар) виплачує єдиноподатнику дохід, пов’язаний з його підприємницькою діяльністю (вид діяльності зазначено у Свідоцтві про сплату єдиного податку). У такому разі податок з доходів не справляється, однак доходи, виплачені підприємцю-єдиноподатнику в межах його підприємницької діяльності (зазначеної у Свідоцтві), у формі № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «42». При цьому у графах 4 і 4а проставляються нулі;

2) підприємець (орендар) виплачує єдиноподатнику дохід, не пов’язаний з його підприємницькою діяльністю (вид діяльності відсутній у Свідоцтві про сплату єдиного податку). У такому разі підприємець зобов’язаний утримати податок з доходів і відобразити виплачені доходи (не пов’язані з підприємницькою діяльністю єдиноподатника) у формі № 1ДФ з ознакою доходу «08» (оренда) (як у випадку з пересічними громадянами).


Документи консультації

Закон № 899

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 451 — Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі