Теми статей
Обрати теми

Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування

Редакція ВД
Постанова від 21.05.2009 р. № 505

Кабінет Міністрів України

Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування

Постанова від 21.05.2009 р. № 505

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Установити, що для зарахування сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (далі — страхові внески), сплачених відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 р. № 366 фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) (далі — платники), Пенсійний фонд України відкриває рахунок в Державному казначействі.

Державне казначейство подає Пенсійному фонду України виписку з рахунка Фонду у вигляді електронного реєстру розрахункових документів, що надійшли у попередній робочий день. Електронний реєстр повинен містити прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний номер (за його відсутності — серія та номер паспорта) платника, період, за який сплачено внески, код згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України або код районного (міського) управління Пенсійного фонду України, де зареєстрований платник.

Кошти, що надійшли на зазначений рахунок, перераховуються наступного робочого дня у регламентованому режимі на видатковий рахунок Пенсійного фонду України, відкритий у Державному казначействі.

2. Державній податковій адміністрації та Пенсійному фондові України забезпечити інформування платників про номер відкритого в Державному казначействі рахунка Пенсійного фонду України, на який вноситься сума страхового внеску, та про дані, які повинен зазначити платник у платіжному дорученні (зокрема у полі платіжного доручення «Призначення платежу» зазначається прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний номер (за його відсутності — серія та номер паспорта) платника, період, за який сплачено внески, код згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України або код районного (міського) управління Пенсійного фонду України, де зареєстрований платник).

3. Рекомендувати Національному банку вжити заходів до забезпечення зазначення платниками у платіжних дорученнях даних згідно з пунктом 2 цієї постанови.

4. Пенсійному фондові України:

1) припинити на трирічний період проведення перевірки платників, які сплачують страхові внески відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 р. № 366;

2) проводити до 5 квітня наступного року звіряння сум страхових внесків на рахунках платників з урахуванням встановленого розміру мінімального страхового внеску у відповідному періоді; надсилати платникам протягом 10 днів після закінчення звіряння акти про стан розрахунків за страховими внесками. У разі сплати визначеної в акті звіряння суми недоїмки протягом 30 днів після його одержання штрафні санкції та пеня за несплату або несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків не нараховуються;

3) забезпечити внесення на підставі інформації, поданої Державним казначейством, відомостей про сплату страхових внесків платниками до системи персоніфікованого обліку для врахування під час призначення пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

5. Установити, що сплата страхових внесків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 р. № 366 платниками, які є пенсіонерами за віком або інвалідами і не використовують працю найманих працівників, здійснюється на добровільних засадах.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

коментар редакції

 

Як і очікувалося, Кабмін таки прийняв

постанову, яка звільняє певні категорії підприємців-спрощенців (єдиноподатників і фікспатентників) від пенсійної доплати. Тепер, коли вже є офіційний документ, можна говорити про нього наочно.

1. Від обов’язкової пенсійної доплати

постановою, що коментується, звільнено лише тих підприємців, які є пенсіонерами та інвалідами, причому лише тих із них, які не мають найманих працівників. Отже, формально з пункту 5 постанови № 505 випливає: якщо підприємець, який є пенсіонером або інвалідом, має найманих працівників, то від обов’язкової доплати до Пенсійного фонду його не звільнено. Також усупереч нашим сподіванням не звільнили від доплати тих підприємців, які, крім підприємництва, ще мають інше місце роботи (на іншому підприємстві, у підприємця).

2. У

пункті 4 постанови № 505 зазначено, що до 5 квітня наступного за звітним року Пенсійним фондом проводитиметься звіряння сум страхових внесків на рахунках платників. Протягом 10 днів після такого звіряння підприємцеві повинні будуть надіслати акти про стан розрахунків щодо пенсійних внесків. Якщо протягом 30 днів після отримання такого акта суму недоїмки буде сплачено, штрафні санкції та пеня за несплату або несвоєчасну сплату підприємцю не нараховуватимуться. Таким чином, виходить, що за бажання з пенсійною доплатою можна не квапитися до наступного року.

3. Кабмін фактично на три роки заборонив Пенсійному фонду перевіряти підприємців-спрощенців.

4. Про те, куди (на який рахунок) уносити пенсійну доплату, підприємця повинні проінформувати окремо. І це вже зроблено

листом Держказначейства (див. наступний документ).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі