Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як заповнити «IНДАНI» на найманого працівника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як заповнити «IНДАНI» на найманого працівника

 

ЗАПИТАННЯ. У підприємця у 2008 році працював один найманий працівник з окладом 2300 грн. На роботу його було прийнято 5 березня 2007 року. У 2008 році (10 листопада) він звільнився. Як правильно щодо нього заповнити табличну частину форми «IНДАНI»?

 

ВІДПОВІДЬ. Для того щоб правильно заповнити всі графи та поля форми «IНДАНI», слід звернутися до Порядку № 7-6, в якому детально висвітлено правила заповнення цієї форми. Отже, у графах:

«Сума нарахованого заробітку (дохід): усього» зазначається сума нарахованої зарплати (не має значення, виплачено її чи ні), тобто сума «грязними». Сюди ж уключаються відпускні та лікарняні, нараховані за конкретний місяць. У нашому випадку з січня по жовтень у цій графі зазначатиметься оклад, що дорівнює 2300 грн., а в листопаді зарплата становитиме 690 грн. (2300 грн. : 20 (робочі днів у листопаді) х 6 (відпрацьовані робочі дні));

— «Сума нарахованого заробітку (дохід): враховується для пенсії» зазначається та ж сума, що й в попередній графі, якщо вона не перевищуватиме граничного розміру зарплати, на яку нараховуються внески (у 2008 році для кожного місяця I кварталу — це 9495 грн., II кварталу — 9705 грн., III кварталу — 9735 грн., IV кварталу — 10035 грн.). Якщо зарплата більша, зазначається граничний дохід. Оскільки в нашому випадку нарахована зарплата не перевищує граничну величину, до цієї графи переносимо значення з попередньої графи;

— «Сума внеску із нарахованого заробітку» зазначається сума внесків до ПФ, утримана з доходу працівника (так звані утримання), тобто 2 % від зарплати, нарахованої працівнику за відповідний місяць;

— «Сума лікарняних» зазначається сума лікарняних. У нашому випадку лікарняних не було;

— « Усього повних днів для стажу» в пункті 8.3 Порядку № 7-6 формулювання дещо розпливчасте: «кількість днів (щомісячно) відповідно до першоджерел і правил обліку праці». Відділення ж ПФУ роз’яснюють, що в цій графі слід зазначити кількість календарних днів, за які нараховано страхові внески.

Інакше кажучи, якщо наймана особа відпрацювала повний місяць, у цій графі зазначається кількість календарних днів цього місяця (30 або 31, або 28/29). Це правило використовуємо для заповнення значень у січні — жовтні.

Якщо особа відпрацювала неповний місяць, але загальна величина внесків до ПФ перевищила мінімальний страховий внесок, у цій графі все одно зазначається повний місяць. Саме така ситуація має місце в листопаді 2008 року: особа відпрацювала всього 6 робочих днів і отримала зарплату в розмірі 690 грн. Для того щоб заповнити графу «Усього повних днів для стажу» за листопад, слід порівняти загальну величину сплачених у листопаді внесків з мінімальним страховим внеском до ПФ за листопад.

Як визначити загальну величину внесків? Це — сума «нарахувань» (33,2 % від зарплати працівника сплачуються за рахунок підприємця) і «утримань» (2 % від зарплати утримуються із зарплати самого працівника). У нашому випадку — 33,2 % х 690 + 2 % х 690 = 242,88 (грн.).

Як визначити мінімальний страховий внесок? Відповідно до пунктів 1.3 і 4.7 Інструкції № 21-1 мінімальний внесок для найманого працівника становить 35,2 % від мінімальної зарплати відповідного місяця. У листопаді 2008 рік він становив 545 х 35,2 % = 191,84 (грн.).

Отже, навіть за 6 робочих днів до ПФ було сплачено внесків більше, ніж мінімальний страховий внесок довідка 1, тому у графі «Усього повних днів для стажу» зазначаємо повну кількість календарних днів у листопаді — 30.

Поля з даними про трудові відносини заповнюються так:

1) на 01.01.2008 р. працівник уже значиться в підприємця, тому початок трудових відносин — 01.01.2008 р.;

2) 10.11.2008 р. з працівником було розірвано трудовий договір, тому саме дата 10.11.2008 р. зазначається у графі про закінчення трудових відносин.

З урахуванням наведених пояснень таблична частина «IНДАНI» має такий вигляд:

 

img 1

 

Документи консультації

Порядок № 7-6

— Порядок формування та подання органам Пенсійного фонду України даних про застраховану особу, які використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 10.06.2004 р. № 7-6.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Довідкова інформація (довідка)

1 Для спрощення розрахунків можна скористатися

таким правилом: якщо за відпрацьовану частину місяця працівнику нараховано зарплату, що перевищує мінімальну, можна сміливо зараховувати до стажу весь цей місяць повністю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі