Теми статей
Обрати теми

Не кредит, так лізинг! Або варіанти придбання автомобіля

Редакція ВД
Стаття

Не кредит, так лізинг! Або варіанти придбання автомобіля

 

Незважаючи на достатню кількість пропозицій в автосалонах, знижки і спеціальні ціни, бажаючих купити новий автомобіль все меншає. Причина цього — відсутність банківського кредитування, завдяки якому ще недавно отримувалося більше половини нових авто.

Стандартна ситуація для багатьох підприємців на сьогодні: є гроші на первинний внесок для покупки автомобіля, але неможливо взяти кредит. Щоб хоч трохи збільшити обсяги продажів, виробники та дилери шукають нові фінансові інструменти стимулювання торгівлі. Наприклад, пропонуючи автомобілі фізособам у…

лізинг.

Так що ж це за маневр такий — автолізинг?

Сьогодні в гостях у «ВД» компанія «АІС-ЛІЗИНГ»

і ми разом з фахівцями компанії розбираємося з умовами надання автомобіля в лізинг.

 

Що таке лізинг і в чому його відмінність від банківського кредиту

По суті,

лізинг авто — це оренда автомобіля з правом викупу. Можна сказати, що сьогодні лізинг — найлегший спосіб отримати автомобіль. При цьому авто знаходиться у власності лізингової компанії, але ви користуєтеся всіма вигодами володіння транспортним засобом. Крім того, слід зазначити, що кредити на автомобіль зараз видають усього три-чотири банки. А ось лізинг пропонують близько 20 компаній.

Основні відмінності лізингу від кредиту

в тому, що послуга ця комплексна.

Компанія самостійно займається реєстрацією автомобіля в ДАІ, державним ТО, плановим сервісним обслуговуванням, «вибиванням» страхового відшкодування в разі ДТП, сплатою всіх необхідних податків і оформленням страховок. Клієнт лише користується автомобілем.

Усі витрати на утримання машини враховані в щомісячному

лізинговому платежі. Умови лізингу розробляються індивідуально для кожного клієнта, тому розмір платежу залежить від комплексу послуг, що надаються. Наприклад, якщо ви готові відразу ж сплатити річний поліс КАСКО і ОСАГО, щомісячний платіж зменшується. Порівняно з лізинговою схемою, кредит, що став малодоступним, ще і менш гнучкий: банк просто видає гроші під проценти, а всі додаткові платежі і витрати на утримання автомобіля лягають на клієнта.

 

Фінансовий і оперативний лізинг

Фінансовий лізинг

— тривала оренда автомобіля, на термін не менше 12-ти місяців. Це альтернатива кредиту в частині залучення фінансування. Але одночасно з фінансуванням пропонується низка різних сервісів від лізингової компанії: страхування, реєстрація, сервісне обслуговування, сезонна заміна шин, trade-in (комплекс послуг з обміну вашого автомобіля, що був у вжитку, на новий автомобіль) тощо. Предмет лізингу при цьому знаходиться на балансі клієнта.

Найбільше фінансовий лізинг підійде для тих, хто хоче придбати автомобіль, але не має у своєму розпорядженні потрібної суми грошей, а також не хоче витрачати багато часу і сил на його утримання.

Після закінчення строку дії лізингу автомобіль, як правило, переходить у власність клієнта.

Оперативний лізинг

— це оренда на коротший строк, ніж при фінансовому лізингу. Лізингова компанія також пропонує низку різних сервісів: страхування, реєстрація, сервісне обслуговування, сезонна заміна шин, trade-in.

Предмет лізингу (автомобіль) знаходиться на балансі лізингової компанії. Після закінчення строку лізингу автомобіль може перейти у власність клієнта, а може повернутися до лізингової компанії.

Оперативний лізинг підійде тим, хто потребує автомобіля на відносно недовгий строк і не планує придбавати його у власність. Також оперативний лізинг влаштує любителів часто оновлювати автопарк або міняти власний автомобіль, оскільки після закінчення строку договору оперативного лізингу і повернення машини лізинговій компанії клієнт може отримати новий автомобіль.

Далі ми поговоримо про фінансовий лізинг.

Згідно з угодою фінансового лізингу

компанія придбаває автомобіль під замовлення і передає його в користування клієнту. Він «катається» за довіреністю визначений строк (зазначений у договорі), виплачуючи лізингові платежі, після чого набуває можливість викупити машину за залишковою вартістю. Мається на увазі в тій частині вартості авто, яку лізингодавець визначає для оплати наприкінці строку дії договору. Наприклад, з останнього лізингового платежу вираховується 100 грн. І на цю суму укладається договір купівлі-продажу автомобіля.

Зазвичай як викупний платіж установлюють символічну величину — 1 — 5 % вартості авто наприкінці строку договору. Після її сплати право власності на автомобіль остаточно переходить до лізингоодержувача. До цього моменту він його фактично орендує.

Якщо врахувати, що при укладенні договору лізингу необхідно виплатити первинний внесок — у середньому близько 35 — 40 % (залежно від умов договору лізингу і марки авто, можливі варіанти первинного внеску 10 — 15 %), то навантаження на «позичальника», можливо, вийде навіть меншим, ніж у банку при отриманні кредиту.

Термін дії договору лізингу може становити від 13 місяців до 2-х років (в умовах кризи).

 

Чим же привабливий лізинг для клієнтів?

Лізинг — комплексна фінансова послуга.

Це не лише фінансування, а й реєстрація автомобіля, щорічне проходження техогляду в ДАІ, оплата всіх податків і зборів, страхування, а також адміністрування страхових випадків та сервісного обслуговування автомобіля.

Клієнт має можливість перекласти всі «паперові» проблеми на «плечі» лізингової компанії. Не потрібно укладати безліч договорів (кредиту, застави, страхування, відкриття рахунку тощо). Не доведеться також займатися оформленням документів та іншою паперовою тяганиною. Не потрібно самостійно сплачувати транспортний податок. Усе це зробить сам лізингодавець. Він же буде зайнятий і оформленням покупки автомобіля, і всіма контактами з автосалоном.

Основне і, мабуть, єдине завдання клієнта — вчасно внести щомісячний лізинговий платіж!

 

Що має зробити клієнт для оформлення лізингу на авто?

1. Заповнити заявку на лізинг.

2. Зібрати мінімальний пакет документів (паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, довідка про доходи, інколи копія трудової книжки або документа про нерухомість).

3. Підписати договір лізингу і внести авансовий платіж.

4. Отримати автотранспортний засіб.

 

Про головне

Найчастіше підприємців, які цікавляться лізингом, турбують два моменти:

чи є гарантія, що після закінчення строку оренди автомобіль перейде у власність до того, хто за нього платить, і чи не завищить компанія залишкову вартість машини при її викупі.

Згідно з чинним законодавством, клієнт, що уклав договір фінансового лізингу, формально має лише пріоритетне право на придбання автомобіля наприкінці строку договору, а не стає автоматично власником авто після закінчення договору. При цьому документом, що регулює перехід права власності, буде не договір лізингу, а укладений на його підставі договір купівлі-продажу. Це може служити приводом для занепокоєння автовласника — виплативши первинний внесок і платежі, він фактично не має жодних гарантій того, що авто дістанеться йому, а не комусь іншому.

Як один із способів диверсифікації таких ризиків, фахівці компанії «АІС-ЛІЗИНГ» радять одночасно з договором лізингу укладати договір купівлі-продажу автомобіля, який набуде чинності після закінчення першої угоди (і, зрозуміло, виплати залишковій вартості).

Що стосується залишкової вартості автомобіля, то ця цифра обумовлюється в договорі і може змінюватися лише в разі дострокового викупу автомобіля клієнтом.

Утім, клієнт може і не викупляти автомобіль, а укласти лізинговий договір на новий (наступний).

 

Неприємні сторони лізингу

Проте в лізингу є свої недоліки. Наприклад, у разі прострочень платежів можливе повернення авто лізинговій компанії та повна втрата коштів, уже внесених у рахунок вартості машини. Так, у разі затримки платежу на 30 днів, незалежно від причин, об’єкт лізингу повертається лізинговій компанії в безспірному порядку за виконавчим написом нотаріуса.

Крім того, лізингові компанії самі часто користуються кредитними засобами для купівлі авто. Відповідно зростання кредитних ставок позначається і на розцінках клієнта.

 

Автолізинг в умовах кризи

Звичайно ж, криза, що прийшла в нашу країну, не могла не вплинути на лізингові умови. І вже вплинула. Відповідно до умов, що діють у цей час, зріс розмір авансового платежу: мінімальний платіж, як правило,

становить 35 — 40 % від вартості предмета лізингу.

Збільшилися процентні ставки:

в середньому від 16 % у доларах США і від 26 % у гривні, скоротилися пропоновані строки лізингу.

Зменшилася в цілому кількість пропозицій можливого фінансування проектів. Посилилися вимоги до оцінки платоспроможності лізингоодержувачів. Проте з метою залучення більшої кількості клієнтів багато компаній пропонують спеціальні акційні умови, якими можна і потрібно скористатися, попередньо уважно ознайомившись з цими умовами.

 

Автомобіль у лізинг: «за» і «проти»

«ЗА»

. Лізинг — послуга комплексна. Компанія самостійно займається реєстрацією автомобіля в ДАІ, державним ТО, плановим сервісним обслуговуванням, «вибиванням» страхового відшкодування в разі ДТП, сплатою всіх необхідних податків і оформленням страховок. Клієнт лише користується автомобілем.

Усі витрати на утримання автомобіля враховані в єдиному щомісячному лізинговому платежі.

Умови лізингу розробляються індивідуально для кожного клієнта, тому розмір платежу залежить від комплексу послуг,
що надаються.

Можна користуватися цілодобовим call-центром лізингової компанії (викликати через нього евакуатор, бронювати квитки, викликати служби ДАІ та МВД тощо).

До речі, можна не бути власником авто, але користуватися ним, як власним.

«ПРОТИ»

. Істотна переплата порівняно з роздрібною ціною автомобіля.

Штрафні санкції за прострочення щомісячних платежів.

Імовірність втрати первинного внеску і сплачених лізингових платежів у разі втрати платоспроможності.

Деякі функції (виїзд за кордон, одержання ліцензії на пасажирські та вантажоперевезення тощо) доступні лише за наявності відповідного письмового дозволу лізингової компанії.

 

Висновок

Отже, підсумуємо наші дослідження автолізингу.

Ще півроку тому відповідь на запитання: «Що дешевше — кредит у банку чи автолізинг?», була однозначною — кредит у банку. Сьогодні стверджувати, що платежі за лізингом вищі, ніж платежі за кредитом, не можна, оскільки до лізингових платежів, крім вартості фінансування автомобіля, входять витрати, пов’язані з проходженням технічного огляду, оплата транспортного збору, вартості реєстрації, вартості страховки тощо. Крім того, необхідно враховувати, що банк лише фінансує придбання автомобіля, а лізингова компанія, крім цього, займається ще й повністю його оформленням, надає додатковий сервіс, що значно спрощує користування автомобілем для лізингоодержувача.

Ну і, звичайно, час. Ті, хто брав кредит, знають ціну свого часу, пробігавши за папірцями не один день і уклавши до п’яти договорів. А ще ж необхідно дочекатися рішення банку про видачу кредиту.

Словом, для того, щоб прийняти правильне для себе рішення: брати автомобіль у кредит чи в лізинг, необхідно якнайретельніше вивчити умови надання кредиту банком та умови лізингового договору. А за інших рівних умов вибирати вам: час чи гроші.

 

Матеріал підготувала
Олександра Слюсаренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі