Теми статей
Обрати теми

Щодо видів діяльності, які провадяться платниками єдиного податку

Редакція ВД
Лист від 24.03.2009 р. № 3055

Щодо видів діяльності, які провадяться платниками єдиного податку

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 24.03.2009 р. № 3055

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <...> лист щодо деяких питань застосування спрощеної системи оподаткування і в межах компетенції повідомляє таке.

 

Щодо відмови податкових органів у зазначенні у свідоцтві про сплату єдиного податку видів діяльності, на які місцевими радами не встановлено ставку єдиного податку

Відповідно до

статті 2 Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (далі — Указ [№ 727] ), зі змінами та доповненнями, ставка єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб установлюється місцевими радами за місцем їх державної реєстрації залежно від виду діяльності і не може становити менше 20 гривень і більше 200 гривень на місяць.

Положеннями цієї

статті Указу і пунктом 4 Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 29.10.99 р. № 599, установлено, [що] якщо платник єдиного податку провадить декілька видів підприємницької діяльності, для яких установлено різні ставки єдиного податку, то ним отримується одне Свідоцтво і сплачується єдиний податок за більшою ставкою за цими видами діяльності, установленої місцевою радою за місцем його державної реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.

Місцева рада відповідно до своїх повноважень установлює ставки єдиного податку на той чи інший вид діяльності в межах, установлених

Указом № 727, залежно від економічного значення виду діяльності для розвитку свого регіону та його специфіки.

При встановленні розміру ставки єдиного податку органи місцевого самоврядування, ураховуючи різноманітність видів діяльності, які можуть провадитися суб’єктами підприємницької діяльності, не можуть урахувати всі види підприємницької діяльності, які мають намір здійснювати підприємці в певному регіоні.

Практика застосування положень

Указу № 727 свідчить, що здебільшого місцеві ради з метою повнішого охоплення видів діяльності, які провадяться суб’єктами спрощеної системи оподаткування, при встановленні ставок єдиного податку окремо виділяють такий вид діяльності, як «інші види діяльності».

Якщо міською радою встановлено ставку єдиного податку на «інші види підприємницької діяльності», то ви маєте можливість сплачувати єдиний податок у певному порядку за ставкою, установленою для «інших видів підприємницької діяльності». При цьому у Свідоцтві має бути зазначено всі види діяльності, якими займається суб’єкт малого підприємництва протягом дії цього Свідоцтва.

Одночасно зазначимо, [що]

якщо місцевою радою в переліку ставок єдиного податку не встановлено ставки єдиного податку для певного виду діяльності [, у тому числі для «інших видів підприємницької діяльності»], то орган державної податкової служби має підстави для відмови у видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку внаслідок відсутності ставки податку для оподаткування результатів діяльності, яка може провадитися за спрощеною системою оподаткування.

Підсумовуючи зазначене та виходячи з повноважень органів місцевого самоврядування, Держкомпідприємництва пропонує <...>

звернутися до <...> районної <...> ради та державної адміністрації для вирішення порушеного в <...> листі питання.

 

Щодо видів провадження підприємницької діяльності суб’єктом малого підприємництва за умови сплати єдиного податку за максимальною ставкою

Відповідно до положень

статті 2 Указу підставою для застосування спрощеної системи оподаткування за єдиним податком є отримання Свідоцтва про сплату єдиного податку.

З метою здійснення контролю за діяльністю суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб, які обрали спосіб оподаткування за спрощеною системою, у Свідоцтві про сплату єдиного податку зазначається вид (або види) діяльності, які суб’єкт малого підприємництва — фізична особа може провадити за спрощеною системою оподаткування.

У разі якщо суб’єкт підприємницької діяльності — платник єдиного податку отримує доходи, не пов’язані з його підприємницькою діяльністю, або отримує доходи за видами діяльності, не зазначеними у Свідоцтві, такі доходи підлягають оподаткуванню відповідно до

Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб».

 

Заступник голови М. Приступа

 



коментар редакції

 

Єдиноподатникам відомо, що всі види діяльності для них розподіляються на дві групи:

— заборонені (

статтею 7 Указу № 746* і пунктом 4 Прикінцевих положень Закону № 2505**, детальніше про це див. «ВД», 2008, № 23, с. 19);

* Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

** Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

— дозволені (усе, за винятком заборонених).

Але іноді трапляється, що

вид діяльності для єдиноподатника законодавством не заборонений (тобто дозволений), а місцева рада ставку єдиного податку для такого виду діяльності не встановила. Що ж робити?

На думку Держкомпідприємництва:

— якщо в місцевому

Переліку видів діяльності та ставок єдиного податку є пункт «інші види діяльності», слід вибрати саме його і спокійно працювати на єдиному податку;

якщо в місцевому Переліку видів діяльності та ставок єдиного податку немає пункту «інші види діяльності», працювати на єдиному податку не можна (більш ранній лист Держкомпідприємництва з таким самим висновком був від 22.04.2008 р. № 3528). Такої ж думки дотримуються і податківці.

Та все ж тим підприємцям, в яких виникла подібна проблема, можна

порадити написати звернення до своєї місцевої ради з проханням уключити потрібний вид діяльності до Переліку видів діяльності та ставок єдиного податку. Обґрунтовувати своє прохання слід неможливістю працювати на єдиному податку, незважаючи на відсутність у законодавстві заборони провадити бажаний вид діяльності.

І ще один важливий момент, на який звертає увагу Держкомпідприємництва:

навіть якщо єдиноподатник сплачує максимальну ставку єдиного податку (200 грн.), він має право займатися лише тими видами діяльності, які зазначено у його Свідоцтві про сплату єдиного податку. Доходи від усіх інших видів діяльності обкладаються податком з доходів за ставкою 15 % (без зменшення на суму витрат). Аналогічної думки дотримуються податківці, підтримує її і редакція (див. «ВД», 2008, № 1, с. 40).

Однак на практиці суди деколи йдуть назустріч підприємцям (ухвала ВАСУ від 21.06.2007 р. у справі № А37/80, див. «ВД», 2008, № 1, с. 38) і дозволяють їм ПДФО з неєдиноподатних доходів не сплачувати. Але покладатися на подібні випадки ми б не радили (хіба що через безвихідь).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі