Теми статей
Обрати теми

Виготовлення (складання) меблів і готівкові розрахунки

Редакція ВД
Стаття

Виготовлення (складання) меблів і готівкові розрахунки

 

Ситуація.

Підприємець на загальній системі займається виготовленням і складанням меблів, причому складання провадиться як з конструкцій власного виробництва, так і конструкцій інших виробників (за замовленням покупців).

Як правило, розрахунки з покупцями здійснюються шляхом проведення безготівкових розрахунків. Але іноді продукція продається покупцям (замовникам) у виробничих приміщеннях (секторах складання) і розрахунки здійснюються за готівкові кошти. При цьому підприємець не застосовував РРО і не придбавав торгового патенту, однак усі отримані кошти було оприбутковано до каси, у тому числі дані про отриману виручку занесено до Книги ф. № 10.

Чи можливо в цьому випадку провадити готівкові розрахунки без РРО та торгового патенту? Чи можна готівку, отриману у вигляді виручки за реалізовану продукцію, спрямовувати на виплату заробітної плати працівникам?

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи публікації

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про патентування

— Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР у редакції Закону від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Перелік № 1336

— Перелік окремих форм та умов провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок і книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

 

Патентування

Відповідно до

Закону про патентування торговельна діяльність, що провадиться в пунктах продажу товарів, підлягає патентуванню. Під торговельною діяльністю розуміється роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

Отже, якщо підприємець на загальній системі реалізує виготовлені або складені ним меблі за готівковий розрахунок, він

повинен отримати торговельний патент (єдиноподатникам патент не потрібний).

Однак

Закон про патентування передбачає і деякі винятки. Зокрема, згідно з пунктом 10 статті 3 Закону про патентування реалізація підприємцем продукції власного виробництва фізичним особам, які перебувають з ним у трудових відносинах, через пункти продажу товарів, убудовані у виробничі або адміністративні приміщення цього суб’єкта, не підлягає патентуванню.

Таким чином, щоб ця норма працювала, повинні виконуватися такі умови:

а) реалізується продукція власного виробництва. Якщо ж меблі не виготовлено підприємцем, а складено з готових конструкцій, придбаних у інших постачальників, то в цьому випадку таке «складання» більше схоже не на діяльність з виробництва, а на діяльність з реалізації товарів;

б) цю продукцію повинні купувати виключно наймані працівники підприємця;

в) підприємець повинен мати спеціальні убудовані пункти продажу товарів. Оскільки детальніших вимог щодо таких убудованих пунктів

Закон про патентування не висуває, то, на наш погляд, достатньо якось обгородити місце реалізації товарів.

Зверніть увагу, що реалізація власної продукції в інших відокремлених пунктах продажу вже вимагає наявності торгового патенту (див.

лист ДПАУ від 07.04.99 р. № 2625/5/15-1316).

Продаж власної продукції найманим працівникам, по суті, повинен здійснюватися за договором купівлі-продажу, що не вимагає згідно з

ЦКУ письмової форми. Проте, на нашу думку, факт продажу меблів співробітникам для уникнення претензій перевіряючих має бути підтверджено документально.

Додамо, що патентуванню підлягають і деякі побутові послуги незалежно від форми розрахунків за них, проте послуги зі складання меблів до таких, що патентуються, не належать.

Проте, навіть якщо підприємець займається реалізацією меблів з готових конструкцій, надаючи послуги зі складання, він поєднує два види діяльності (торгівля меблевими конструкціями інших виробників (ця діяльність вимагає патентування) і послуги зі складання (ця діяльність не вимагає патентування)).

 

РРО

Тепер перейдемо до обов’язку в цьому випадку застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО). Підприємців на загальній системі

не звільнено від застосування РРО. Так, статтею 1 Закону про РРО встановлено, що РРО застосовуються у випадку якщо фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності здійснюються операції з розрахунками в готівковій і безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Водночас з цього правила є винятки. Зокрема, випадки, коли РРО можна не використовувати, установлені

статтями 9 і 10 Закону про РРО. Причому на підставі статті 10 Закону про РРО затверджено Перелік № 1336.

Під виняток

статті 9 Закону про РРО підприємець-мебельник на загальній системі не підпадає. У Переліку № 1336, який дозволяє замість РРО застосовувати КОРО і РК, згадуються послуги зі складання меблів, але і то виключно при наданні їх у замовника вдома (пункт 11). При цьому розрахункові квитанції мають установлену форму і вони (так само, як і КОРО) підлягають обов’язковій реєстрації в податковому органі.

Таким чином, у нашому випадку при розрахунках за готівку як при продажу меблів власного виробництва, так і при наданні послуг з їх складання (у тому числі і з конструкцій сторонніх виробників), підприємець повинен застосовувати РРО. Якщо підприємець надає лише послуги зі складання вдома, то він може використовувати КОРО і РК, але, як уже зазначалося, у нашій ситуації сфера його діяльності дещо ширша.

Отже, у цьому випадку підприємець повинен придбати РРО, перевести його у фіскальний режим, зареєструвати в ДПІ та провадити через нього приймання готівкових коштів.

Невикористання РРО загрожує підприємцю штрафними санкціями. Відповідно до

пункту 1 статті 17 Закону про РРО за непроведення розрахункових операцій через РРО накладається штраф у п’ятикратному розмірі.

Утім, є ще один важливий момент.

Штрафні санкції, передбачені Законом про РРО, є адміністративно-господарськими санкціями, отже, їх може бути застосовано лише протягом одного року з дня вчинення порушення, але не пізніше шести місяців з дня його виявлення (стаття 250 ГКУ). Днем виявлення порушення слід вважити дату складання акта за результатами перевірки, в якому зафіксовано порушення. Зазначимо, що цей висновок закріплено постановою ВСУ від 13 лютого 2007 року.

Таким чином, якщо при перевірці буде виявлено, що без РРО підприємець працював більше року тому, то штраф до нього застосовувати не повинні. Хоча представники податкових органів цей підхід здебільшого ігнорують.

 

Заробітна плата

Щодо виплати заробітної плати працівникам з готівкової виручки, то жодних перешкод для цього немає. Підприємцю зовсім не обов’язково заздалегідь уносити грошові кошти на поточний рахунок, а потім перед виплатою заробітної плати їх знімати.

Він може виплачувати зарплату з виручки, головне своєчасно перерахувати податок з доходів і внески до соціальних фондів (у частині нарахувань та утримань), детальніше див. «ВД», 2008, № 9, с. 32.

 

Висновки

Якщо підприємець продає виготовлені або складені ним меблі за готівковий розрахунок, він повинен отримати в установленому порядку торговий патент.

Виняток — продаж продукції власного виробництва найманим працівникам у спеціальних приміщеннях.

При продажу меблів за готівковий розрахунок потрібно застосовувати РРО, також РРО застосовується при готівкових розрахунках за послуги зі складання меблів. Винятком може бути ситуація, коли підприємець надає послуги зі складання меблів виключно вдома у замовника, тоді він може замість РРО застосовувати РК і КОРО, але вони також потребують реєстрації в ДПІ.

З готівкової виручки підприємець може виплачувати заробітну плату працівникам без її попереднього внесення на поточний рахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі