Теми статей
Обрати теми

Договори комісії: оподаткування та інші нюанси

Редакція ВД
Стаття

Договори комісії: оподаткування та інші нюанси

 

Договори комісії на продаж і купівлю — досить поширене явище в госпдіяльності підприємців. Причому підприємці за такими договорами можуть бути як комітентами, так і комісіонерами.

У цій публікації ми зробимо акцент на податковому обліку у учасників таких договорів, для зручності важливі податкові моменти наведемо в таблицях.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97.

 

Частина 1. Договір комісії на продаж

Договір комісії на продаж

— це вид посередницького договору, згідно з яким комітент доручає комісіонеру реалізувати товар, що належить комітенту, а за виконання цього доручення комісіонер отримує комісійну винагороду.

 

Доходи та витрати

Спочатку поговоримо про податкові наслідки, якщо комітентом і комісіонером є підприємці на загальній системі оподаткування.

Першим етапом договору комісії на продаж, як правило, є операція з передачі товарів, які потрібно реалізувати, від комітента комісіонеру. При передачі товарів від комітента комісіонеру для подальшого їх продажу жодні податкові наслідки не виникають.

Те саме стосується етапу перерахування грошових коштів за проданий товар комітенту (їх підприємець за цими операціями відображати не повинен).

Як правило, завершальним етапом за договором комісії є отримання комісіонером плати за надані послуги з реалізації товару — комісійної винагороди. Причому комісійна винагорода може бути перерахована комітентом у вигляді окремого платежу або комісіонер може просто утримати його суму з готівкової виручки від продажу товару. Ці моменти має бути застережено в договорі.

Щодо суми отриманого комітентом доходу, то він за будь-якої форми оплати послуг комісіонера відображає дохід на суму проданого товару та витрати на суму комісійної винагороди (згідно з угодою та актом виконаних комісіонером послуг).

 

Таблиця 1

Облік доходів і витрат довідка 1

Етапи договору комісії на продаж

У комісіонера

У комітента

Доходи

Витрати

Доходи

Витрати

1

2

3

4

5

1. Відвантажено товар комітентом комісіонеру

2. Продано товар комісіонером (відвантаження) довідка 2

3. Отримано комісіонером оплату від покупця

4. Підписано акт про надані комісійні послуги

5. Перераховано комісіонером комітенту гроші за реалізований товар

+

+

(на суми, понесені при придбанні товару)

6. Перераховано комітентом комісійну винагороду комісіонеру

+

+

(право на витрати виникне лише на момент отримання доходу від реалізації комісіонером товару)

 

Якщо за договором суму комісійної винагороди буде утримано комісіонером із суми виручки за проданий товар, то облік доходів після пункту 4 в табл. 1 виглядатиме так:

 

1

2

3

4

5

3. Отримано комісіонером оплату від покупця

+

4. Підписано акт про надані комісійні послуги

5. Перераховано комісіонером комітенту гроші за реалізований товар за вирахуванням комісійної винагороди

+

+ (на суми, витрачені на придбання товару та на комісійну винагороду)

 

Якщо однією зі сторін договору комісії (комітентом чи комісіонером) виступить підприємець-єдиноподатник, то для підприємця на загальній системі (комітента чи комісіонера) — іншої сторони облік збігатиметься з наведеним в табл. 1.

А от якщо комісіонер перебуває на єдиному податку, то порядок виникнення податкових наслідків для комісіонера дещо інший. Детальніше це ми зараз і розглянемо.

 

Виручка комісіонера-єдиноподатника

Основним питанням, яке виникає в комісіонера-єдиноподатника, є питання про формування його виручки: що включати до виручки, усю суму чи лише комісійну винагороду, яка надійшла, відповідно, що порівнювати з граничним обмеженням у 500 тис. грн.?

Це питання має давню історію. Ми завжди дотримувалися думки, що кошти, які належать комітенту, повинні проходити в комісіонера не інакше як транзитні, тобто до обсягу виручки для порівняння з 500-тисячним обмеженням повинні включатися лише ті кошти, які отримано як комісійну винагороду. Аргументи на користь цієї позиції ми наводили у «ВД», 2007, № 21, с. 24.

Причому аналогічної позиції дотримується і Держкомпідприємництва — див. його

листи від 04.04.2006 р. № 2588 і від 27.12.2007 р. № 9749.

Проте податківці дотримуються іншої думки. Так, у своєму роз’ясненні саме для комісіонерів фізичних осіб — єдиноподатників

(лист від 23.11.2006 р. № 13290/6/17-0416) зазначено, що сума, отримана на розрахунковий рахунок за здійснення операції з продажу комісійного товару, яка включає і суму винагороди, вважається виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і не повинна перевищувати протягом календарного року 500 тис. грн. Тому якщо комісіонер не хоче сперечатися з податківцями і, можливо, відстоювати свою позицію в суді, то тоді краще до виручки включити не лише суму комісійної винагороди, але і транзитні суми, тобто виручку від продажу товарів.

 

Документальне оформлення комісійних операцій

Наведемо в табл. 2 перелік первинних документів, які оформляються у разі комісії на продаж. При цьому про оформлення податкових накладних, що належать до обліку ПДВ, детальніше поговоримо далі.

 

Таблиця 2

Первинний документ

Хто оформляє

Операції

У комітента

Видаткова накладна

Комітент

Передано товар на комісію

Звіт комісіонера

Комісіонер

Відображено виручку від реалізації товару (комісіонер реалізував товар)

Виписка банку

Банк

Отримано кошти від комісіонера на поточний рахунок

Розрахунковий документ

Комітент

Отримано кошти від комісіонера комітентом готівкою

Акт наданих комісійних послуг

Комісіонер

Підписано акт наданих комісійних послуг

Платіжне доручення

Комітент

Перераховано оплату комісіонеру

Облік у комісіонера

Прибуткова накладна

Комісіонер

Прийнято товари на комісію

Видаткова накладна

Комісіонер

Відвантажено товар покупцю

Виписка банку

Банк

Надійшла оплата за товар від покупця на поточний рахунок

Платіжне доручення

Комісіонер

Перераховано кошти за реалізований товар комітенту

Акт наданих комісійних послуг

Комісіонер

Підписано акт наданих комісійних послуг

Виписка банку

Банк

Надійшла оплата від комітента на поточний рахунок

Розрахунковий документ

Комісіонер

Надійшла оплата від комітента готівкою

 

Облік ПДВ

Зазначимо, від системи оподаткування комісіонера та комітента облік сум ПДВ при здійсненні операцій у межах договору комісії не залежить. Тобто і в підприємеця-єдиноподатника, і у підприємця на загальній системі оподаткування податкові наслідки з ПДВ при провадженні комісійної діяльності регулюватимуться одними й тими ж нормами, а точніше

пунктом 4.7 статті 4 Закону про ПДВ.

При здійсненні операції за договором комісії на продаж датою збільшення податкових зобов’язань комісіонера є дата, яка визначається за правилом першої події

(підпункт 7.3.1 статті 7 Закону про ПДВ), а саме:

— або дата отримання грошових коштів від покупця;

— або дата відвантаження товарів покупцю.

Податковий кредит комісіонера збільшується на дату перерахування коштів на користь комітента або надання йому інших видів компенсації вартості зазначених товарів.

Під обкладення ПДВ у комісіонера підпадає також і

комісійна винагорода. При цьому податкові зобов’язання збільшуються на дату першої з подій:

— або на

дату отримання винагороди;

— або на

дату підписання акта виконаних робіт.

Що стосується

комітента, то датою збільшення його податкових зобов’язань у частині проданих товарів є дата отримання грошових коштів або інших видів компенсації вартості таких товарів від комісіонера. Операції, пов’язані з передачею товарів у межах цивільно-правових договорів, що не передбачають передачу права власності на такі товари іншій особі, не належать до операцій з поставки товарів (пункт 1.4 статті 1 Закону про ПДВ).

При перерахуванні комісійної винагороди на користь комісіонера право на податковий кредит у комітента виникає

за правилом першої події: або на дату перерахування винагороди, або на дату підписання акта виконаних робіт (за умови отримання податкової накладної).

Додатково наведемо декілька слів про виписування податкових накладних. Так, при продажу товарів покупцю

податкові зобов’язання з ПДВ за першою з подій виникають саме у комісіонера, на підтвердження яких він на ім’я покупця (або іншим способом) виписує податкову накладну.

При отриманні коштів від комісіонера

за проданий товар комітент відображає податкові зобов’язання з ПДВ і виписує податкову накладну на ім’я комісіонера. На підставі цієї податкової накладної комісіонер має право віднести суми ПДВ до податкового кредиту.

При отриманні комісіонером плати за надані послуги з реалізації товару (комісійної винагороди) ситуація така. При отриманні грошових коштів від комітента або при підписанні акта виконаних робіт за першою з подій у комісіонера виникають податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з вартості наданих послуг. При цьому

комісіонер виписує на ім’я комітента податкову накладну, на підставі якої комітент уключає суму ПДВ до складу податкового кредиту.

Доволі часто зустрічаються випадки, коли комісіонер утримує суму комісійної винагороди із загальної вартості реалізованого товару. У цьому випадку слід звернути увагу на те, що порядок (момент) утримання комісійної винагороди комісіонером, який встановлюється за домовленістю сторін, обов’язково має бути зазначено в договорі. Це матиме значення при відображенні сум винагороди в податковому обліку сторін.

Так, наприклад, договором комісії може бути встановлено: «Розмір комісійної винагороди становить 10 % від суми операції з покупцем. Комісійна винагорода отримується комісіонером із сум, що належать комітенту. Підставою для отримання винагороди є отримання комісіонером грошових коштів від покупця в оплату товарів».

У цьому випадку відповідно до умов договору відображення в податковому обліку ПДВ виходячи із суми комісійної винагороди буде пов’язано з моментом отримання комісіонером грошових коштів від покупця в оплату товару. Саме на цю дату у комісіонера виникнуть податкові зобов’язання з ПДВ (виходячи із суми комісійної винагороди), а в комітента відповідно — податковий кредит з ПДВ (за наявності податкової накладної комісіонера).

Водночас існує думка, що логічно було б збільшувати податкове зобов’язання на дату отримання комісійної винагороди, тобто утримання з виручки. При цьому комісіонер діє не згідно з

підпунктом 7.3.1 статті 7 Закону про ПДВ, який вказує на необхідність відображення податкових зобов’язань на дату отримання коштів від покупця як на дату першої події.

Пояснити це можна тим, що кошти, які надійшли за комісійний товар, отримано не від одержувача комісійних послуг, тому до моменту утримання винагороди з виручки вони не є коштами, що належать комісіонеру, отже, комісіонер не матиме підстав для відображення податкових зобов’язань щодо цієї суми при надходженні такої виручки.

Проте на такий крок можуть піти лише сміливі платники податків, оскільки представники податкових органів щодо цього часто мають іншу думку.

Також звернемо вашу увагу, що в

листі від 12.09.2008 р. № 18527/7/16-1517-27 ДПАУ зазначає: в розрахунку бюджетного відшкодування беруть участь лише суми ПДВ, сплачені грошовими коштами. У випадку з утриманням комісійної винагороди із суми виручки сума ПДВ, уключена до вартості комісійної винагороди, не сплачується грошовими коштами, тому до складу бюджетного відшкодування така сума податку не включається. Проте, на нашу думку, така прив’язка до форми розрахунків із Закону про ПДВ не випливає, а крім того, комісіонер фактично отримує оплату за свої послуги шляхом утримання грошових коштів з виручки комітента, яка є власністю останнього.

Далі в табл. 3, 4, 5 наведемо порядок податкового обліку з ПДВ для договору комісії на продаж.

 

Таблиця 3

Договір комісії на продаж і ПДВ

 

Комісія на продаж, комітент і комісіонер — платники ПДВ (у комісіонера перша подія — відвантаження товару покупцю; сума комісійної винагороди перераховується окремо, перша подія — підписання акта)

ПЗ

— податкові зобов’язання з ПДВ

ПК

— податковий кредит з ПДВ

 

Етапи договору комісії на продаж

У комісіонера

У комітента

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1. Відвантажено товари комітентом комісіонеру для подальшого продажу

2. Поставлено товари комісіонером покупцю

Виходячи з вартості поставленого товару за правилом першої події

3. Перераховано грошові кошти (надано інші види компенсації) комітенту за реалізований товар

Виходячи з вартості реалізованого товару (на підставі податкової накладної, виписаної комітентом)

Виходячи з вартості реалізованого товару

4. Отримано комісіонером комісійну винагороду (оформлено документ, що посвідчує факт надання послуги)

Виходячи із суми комісійної винагороди

Виходячи із суми комісійної винагороди

 

Таблиця 4

Договір комісії на продаж і ПДВ

 

Комісія на продаж, комітент і комісіонер — платники ПДВ (у комісіонера перша подія — отримання грошей від покупця, сума комісійної винагороди перераховується окремо, перша подія — перерахування винагороди)

ПЗ

— податкові зобов’язання з ПДВ

ПК

— податковий кредит з ПДВ

 

Етапи договору комісії на продаж

У комісіонера

 

У комітента

 

 

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1. Відвантажено товар комітентом комісіонеру

2. Перераховано комітентом комісійну винагороду комісіонеру (авансом)

Виходячи із суми комісійної винагороди

Виходячи із суми комісійної винагороди

3. Отримано комісіонером оплату від покупця

Виходячи з вартості поставленого товару за правилом першої події

4. Продано товар комісіонером (відвантаження)

5. Підписано акт про надані комісійні послуги

6. Перераховано комісіонером комітенту гроші за реалізований товар

Виходячи з вартості реалізованого товару (на підставі податкової накладної, виписаної комітентом)

Виходячи з вартості реалізованого товару

 

Таблиця 5

Договір комісії на продаж і ПДВ

 

Комісія на продаж, комітент і комісіонер — платники ПДВ (у комісіонера перша подія — відвантаження товару покупцю; комісійну винагороду комісіонер утримує із суми, що належить комітенту)

ПЗ

— податкові зобов’язання з ПДВ

ПК

— податковий кредит з ПДВ

 

Етапи договору комісії на продаж

У комісіонера

У комітента

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1. Відвантажено товар комітентом комісіонеру

 —

 —

 —

2. Продано товар комісіонером (відвантаження)

Виходячи з вартості поставленого товару за правилом першої події

 —

 —

3. Отримано комісіонером оплату від покупця

Виходячи із суми комісійної винагороди

 —

 —

Виходячи із суми комісійної винагороди

4. Перераховано комісіонером комітенту гроші за реалізований товар (за вирахуванням суми комісійної винагороди)

 —

Виходячи з вартості реалізованого товару (на підставі податкової накладної, виписаної комітентом)

Виходячи з вартості поставленого товару

5. Підписано акт про надані комісійні послуги

 —

 —

 —

 —

 

Як розраховується 300-тисячний обсяг у комісіонера для реєстрації платником ПДВ

Один із критеріїв реєстрації платниками ПДВ установлено

підпунктом 2.3.1 Закону про ПДВ: досягнення обсягом 300 тис. грн. Це цілком актуально для підприємців на загальній системі, які до досягнення цього обсягу платниками не реєструвалися.

Водночас у підприємців, які здійснюють комісійну торгівлю, виникає запитання: потрібно враховувати для порівняння лише комісійну винагороду чи все, що він отримує від покупців?

Звернемося до того ж

пункту 4.7 Закону про ПДВ, де зазначено, що базою оподаткування операцій, які проводяться за договорами комісії, є купівельна вартість цих товарів.

Це означає, що при здійсненні зазначених операцій комісіонером його податкові зобов’язання обчислюються виходячи з повної вартості товарів, прийнятих на комісію. Отже,

при розрахунку такими особами граничного обсягу оподатковуваних операцій для з’ясування необхідності обов’язкової реєстрації платником ПДВ береться до уваги вся виручка комісіонера, а не лише комісійна винагорода.

Для платника єдиного податку, нагадаємо, справедливим є твердження: поки на руках підприємець має діюче Свідоцтво про сплату єдиного податку, реєструватися платником ПДВ він не зобов’язаний.

 

Частина 2. Договір комісії на купівлю

Договір комісії на купівлю

— це вид посередницького договору, згідно з яким один суб’єкт господарювання (комісіонер) придбаває за дорученням іншого суб’єкта господарювання (комітента) товарно-матеріальні цінності за винагороду від свого імені та за рахунок комітента.

При цьому майно, яке комісіонер придбав за рахунок комітента, є власністю цього комітента.

 

Доходи та витрати

Розглянемо податкові наслідки для ситуації, коли комітентом і комісіонером є підприємці на загальній системі.

Нагадаємо, що відповідно до

статті 13 Декрету № 13-92 до складу витрат підприємця, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать витрати, що включаються до складу валових витрат виробництва (обігу) або підлягають амортизації згідно із Законом про податок на прибуток.

Валові витрати згідно з

пунктом 5.1 статті 5 Закону про податок на прибуток — це сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які отримуються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності. Ураховуючи, що товари отримуються комісіонером за кошти комітента та є власністю останнього, комісіонер не може використовувати їх у своїй господарській діяльності. Тому вартість придбаних за дорученням і за рахунок комітента товарів (робіт, послуг) не включається до складу витрат комісіонера.

Дохід у комісіонера виникає після отримання комісійної винагороди.

У комітента витрати виникають після подальшого надходження виручки (отримання доходу) від продажу товарів, придбаних за договором комісії.

 

Таблиця 1

Облік доходів і витрат довідка 1

Етапи договору комісії на продаж

У комісіонера

У комітента

Доходи

Витрати

Доходи

Витрати

1

2

3

4

5

1. Перераховано грошові кошти комітентом комісіонеру на придбання товару

 —

 —

 —

 —

2. Придбано комісіонером товари у третьої особи

 —

 —

 —

 —

3. Передано товар комітенту

 —

 —

 —

 —

4. Отримано комісійну винагороду (оформлено документ, що посвідчує факт надання послуги)

+

 —

 —

 —

5. Комітентом надалі реалізовано товари, придбані за договором комісії

 —

 —

+

+ (на суми, понесені при придбанні товару, у тому числі комісійну винагороду)

 

Зауважимо: якщо комісіонер у випадку, який розглянуто вище, перебуває на єдиному податку, то для нього податкові наслідки виникають у тому ж порядку, що ми описали в табл. 1.

При перерахуванні грошових коштів комітентом комісіонеру на придбання товару комісіонер-єдиноподатник не повинен ці кошти включати до своєї виручки, оскільки їх не отримано від реалізації товару (податківці з цим погоджуються).

 

Документальне оформлення комісійних операцій

Наведемо в табл. 2 перелік документів, які оформляються при комісії на купівлю. При цьому про оформлення податкових накладних, що належать до обліку ПДВ, детальніше йтиметься далі.

 

Облік ПДВ

Далі розглянемо порядок обліку ПДВ при комісії на купівлю. Так, у

пункті 4.7 статті 4 Закону про ПДВ, який визначає особливості виникнення податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ, в учасників посередницького договору сторони такого договору названо повіреним і довірителем. Проте зазначений підпункт у цілому регулює порядок оподаткування операцій як за договором доручення, так і за договором комісії. Тому під поняттями «повірений» і «довіритель» у цьому випадку слід розуміти відповідно «комісіонер» і «комітент».

 

Таблиця 2

Первинний документ

Хто оформляє

Операції

У комітента

Платіжне доручення

Комітент

Перераховано комісіонеру грошові кошти для купівлі товару

Прибуткова накладна

Комітент

Отримано товар від комісіонера

Акт наданих послуг

Комісіонер

Підписано акт наданих комісійних послуг

Платіжне доручення

Комісіонер

Перераховано винагороду комісіонеру

Облік у комісіонера

Виписка банку

Банк

Отримано від комітента грошові кошти для придбання товару на поточний рахунок

Розрахунковий документ

Комісіонер

Отримано від комітента грошові кошти для придбання товару готівкою

Прибуткова накладна

Комісіонер

Отримано товар від постачальника

Видаткова накладна

Комісіонер

Передано товар комітенту

Платіжне доручення

Комісіонер

Перераховано оплату постачальнику

Акт наданих послуг

Комісіонер

Підписано акт наданих комісійних послуг

 

У комісіонера при придбанні товарів (робіт, послуг) за дорученням і за рахунок комітента датою виникнення податкового кредиту є дата перерахування грошових коштів на користь продавця цих товарів (робіт, послуг) або інших видів компенсацій їх вартості

(на підставі отриманої від постачальника податкової накладної, виписаної на ім’я комісіонера).

При цьому датою виникнення податкових зобов’язань є дата передачі таких товарів (робіт, послуг) комітенту,

якому комісіонер виписує податкову накладну виходячи з вартості придбаного товару. Унаслідок цього в комісіонера раніше відображений податковий кредит «перекривається» податковими зобов’язаннями.

Податковою накладною, отриманою від комісіонера, комітент підтверджує своє право на податковий кредит.

На дату першої з подій (отримання комісійної винагороди від комітента або підписання акта виконаних робіт) комісіонер відображає

податкові зобов’язання з ПДВ виходячи із суми винагороди. На підтвердження таких податкових зобов’язань він виписує податкову накладну на ім’я комітента, що надає право останньому на включення суми ПДВ до податкового кредиту. На дату першої з подій (перерахування комісійної винагороди комісіонеру або підписання акта виконаних робіт) збільшується податковий кредит комітента на суму ПДВ, сплачену у зв’язку з наданням йому комісійних послуг.

Водночас комітент на дату перерахування комісіонеру грошових коштів

для придбання товарів (робіт, послуг) не збільшує податковий кредит. Датою виникнення податкового кредиту в частині товарів (робіт, послуг) у комітента є дата отримання таких товарів (результатів робіт, послуг), придбаних для нього комісіонером. Право на податковий кредит у нього виникає на підставі отриманої від комісіонера податкової накладної.

У табл. 3, 4, 5 наведемо податкові наслідки з ПДВ в учасників договору комісії на купівлю (згідно з

пунктом 4.7 статті 4 Закону про ПДВ).

 

Таблиця 3

Договір комісії на купівлю та ПДВ

 

Комісія на купівлю, комітент і комісіонер — платники ПДВ (у комісіонера перша подія — оприбутковування товару від постачальника; комісійну винагороду комітент перераховує комісіонеру після підписання акта)

ПЗ

— податкові зобов’язання з ПДВ

ПК

— податковий кредит з ПДВ

 

Етапи договору комісії на купівлю

У комісіонера

У комітента

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1. Перераховано грошові кошти комісіонеру на придбання товару

 —

У комітента

 —

 —

2. Придбано комісіонером товари у третьої особи (отримано товар від продавця)

 —

 —

(правило першої події не працює, ПК буде за датою перерахування коштів продавцю)

 —

 —

3. Передано товар комітенту

Виходячи з вартості придбаного товару

 —

 —

Виходячи з вартості отриманого товару, придбаного комісіонером і на підставі податкової накладної, виписаної комісіонером на ім’я комітента

4. Перераховано оплату продавцю

 —

Виходячи з вартості придбаного товару за датою перерахування коштів продавцю

 —

 —

5. Підписано акт наданих комісійних послуг

Виходячи із суми комісійної винагороди

 —

 —

Виходячи із суми комісійної винагороди

6. Перераховано комітентом комісіонеру комісійну винагороду

 —

 —

 —

 —

 

Таблиця 4

Договір комісії на купівлю і ПДВ

 

Комісія на купівлю, комітент і комісіонер — платники ПДВ (у комісіонера перша подія — перерахування оплати постачальнику товару; комісійну винагороду комітент перераховує комісіонеру авансом)

ПЗ

— податкові зобов’язання з ПДВ

ПК

— податковий кредит з ПДВ

 

Етапи договору комісії на купівлю

У комісіонера

У комітента

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1. Перераховано грошові кошти комісіонеру на придбання товару

 —

 —

 —

 —

2. Перераховано авансом винагороду комісіонера

Виходячи із суми комісійної винагороди

 —

 —

Виходячи із суми комісійної винагороди

3. Перераховано комісіонером передоплату продавцю за товар

 —

Виходячи з вартості придбаного товару за датою перерахування коштів продавцю

 —

 —

4. Отримано комісіонером товар від продавця

 —

 —

 —

 —

5. Передано товар комітенту

Виходячи з вартості придбаного товару

 —

 —

Виходячи з вартості отриманого товару, придбаного комісіонером і на підставі податкової накладної, виписаної комісіонером на ім’я комітента

6. Підписано акт наданих комісійних послуг

 —

 —

 —

 —

 

Таблиця 5

Договір комісії на купівлю і ПДВ

 

Комісія на купівлю, комітент і комісіонер — платники ПДВ (у комісіонера перша подія — оприбутковування товару від постачальника; частину комісійної винагороди комітент перераховує комісіонеру після підписання акта, решту зараховує із залишком невитрачених для купівлі товару коштів)

ПЗ

— податкові зобов’язання з ПДВ

ПК

— податковий кредит з ПДВ

 

Етапи договору комісії на купівлю

У комісіонера

У комітента

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1

2

3

4

5

1. Перераховано грошові кошти комісіонеру на придбання товару

 —

 —

 —

 —

2. Придбано комісіонером товар у третьої особи (отримано товар від продавця)

 —

 — (правило першої події не працює, ПК буде за датою перерахування коштів продавцю)

 —

 —

3. Передано товар комітенту

Виходячи з вартості придбаного товару

 —

 —

Виходячи з вартості отриманого товару, придбаного комісіонером і на підставі податкової накладної, виписаної комісіонером на ім’я комітента

4. Перераховано оплату продавцю

 —

Виходячи з вартості придбаного товару за датою перерахування коштів продавцю

 —

 —

5. Підписано акт наданих комісійних послуг

Виходячи із суми комісійної винагороди

 —

 —

Виходячи із суми комісійної винагороди

6. Проведено залік заборгованості (комісіонер утримав частину винагороди)

 —

 —

 —

 —

7. Перераховано комітентом комісіонеру частину комісійної винагороди

 —

 —

 —

 —

 

Наведемо примірну форму звіту комісіонера, яку підприємець може на власний розсуд змінити, додати деякі пункти чи вилучити непотрібні.

 

img 1

 


Довідкова інформація (довідка)

1 Облік доходів і витрат підприємця ведеться без урахування сум ПДВ.

2

Якщо спочатку надійде оплата за товар, на порядок відображення доходів і витрат це не вплине.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі