Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Продаж автомобілів підприємцем на єдиному податку

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Продаж автомобілів підприємцем на єдиному податку

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку займається перевезенням і має намір продати декілька автомобілів, які перебувають у його власності. Чи можна продати автомобіль, маючи статус не фізичної особи, а підприємця? До Свідоцтва єдиноподатника уже включено вид діяльності «торгівля автомобілями».

Один з автомобілів має поганий технічний стан, тому планується продати його за дуже низькою ціною. Чи є якісь обмеження для формування мінімальної продажної вартості автомобіля? Чи потрібно при продажу автомобіля проводити його експертну оцінку? Як розраховується збір до Пенсійного фонду?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємець може продати автомобіль, що використовувався в підприємницькій діяльності, як підприємець, а не як фізична особа.

У статті 44 ГКУ зазначено, що підприємництво здійснюється на підставі вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності. Згідно зі статтею 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для провадження підприємницької діяльності. А згідно зі статтею 43 ГКУ підприємці мають право без обмежень самостійно провадити будь-яку підприємницьку діяльність, не заборонену законом. Таким чином, підприємець може продати автомобіль, що використовувався в підприємницькій діяльності, як підприємець, а не як фізична особа.

Як випливає із запитання, підприємець займається перевезеннями. Отже, автомобілі для нього — це основні фонди, а продаж автомобілів для нього буде продажем основних фондів. Водночас для того, щоб перевіряючі не розцінили продаж автомобілів як діяльність, не пов’язану з єдиноподатною діяльністю, у Свідоцтві краще додати такий вид діяльності, як торгівля (що і здійснив підприємець у цьому випадку).

Єдиний нюанс, який потрібно мати на увазі: єдиноподатнику не можна займатися оптовою торгівлею автомобілями, оскільки більшість транспортних засобів належать до підакцизних товарів (перелік таких товарів і ставки встановлено Законом № 216).

Згідно з КВЕД оптова торгівля — це перепродаж (продаж без переробки) нових або вживаних товарів роздрібним торговцям, підприємствам та організаціям чи іншим оптовикам, який здійснюється оптовими торговцями, оптовими фірмами зі збуту промислових товарів, оптовими базами, оптовиками-заготівниками, власниками складів, експортерами, імпортерами, кооперативними організаціями, які займаються заготівлею та збутом сільськогосподарської продукції тощо.

У свою чергу, визначення роздрібної торгівлі, наведене в КВЕД, таке: роздрібна торгівля — це перепродаж (продаж без переробки) нових або вживаних товарів, призначених переважно для споживання приватними особами чи домашніми господарствами.

Таким чином, підприємець на єдиному податку може продавати автомобілі лише кінцевим споживачам — пересічним фізичним особам. Продаж підприємцем-єдиноподатником автомобілів іншим суб’єктам підприємництва може розцінюватися як опт. Отже, від операцій з юридичними особами для уникнення непорозумінь з контролюючими органами підприємцю краще відмовитися довідка 1.

Щодо продажу автомобіля фізичним особам — підприємцям можна зазначити таке. При продажу транспортних засобів право власності на них оформляється після реєстрації цих засобів в органах ДАІ, після чого власнику автомобіля видається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Отже, формально продаж автомобіля іншій фізичній особі — підприємцю не відрізнятиметься від продажу пересічній фізичній особі та не буде асоціюватися з оптом.

Тепер поговоримо, як розрахувати виручку від продажу основних фондів. Згідно зі статтею 1 Указу № 746 в разі здійснення операції з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, і їх залишковою вартістю на момент продажу.

Проте часто податківці не погоджуються з тим, що підприємець-єдиноподатник до виручки від реалізації основних фондів поставить лише різницю між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю, розрахованою підприємцем. Тому якщо підприємець хоче уникнути конфліктів, то до виручки краще включити всі надходження від реалізації автомобіля повністю.

Далі поговоримо про вартість, за якою підприємець реалізовуватиме автомобілі. Так, у цій ситуації ми маємо справу з договором купівлі-продажу, який має укладатися в письмовій формі (стаття 208 ЦКУ).

Ціна товару, що продається, за договором установлюється згідно зі статтею 632 ЦКУ за домовленістю сторін. У випадках, визначених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади чи органами місцевого самоврядування.

Оскільки ціни на автомобілі не підлягають державному регулюванню, то підприємець має право встановлювати їх на власний розсуд.

Утім, якщо єдиноподатника зареєстровано платником ПДВ, то слід урахувати, що згідно з пунктом 4.1 статті 4 Закону про ПДВ база оподаткування операцій з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче звичайної ціни. Підтвердженням рівня звичайних цін для продавця (покупця) можуть бути укладені договори, оприлюднені рекламні оголошення, прайс-листи, довідки, отримані від державних органів статистики, звіти про оцінку майна (акти оцінки майна), накази щодо встановлення знижок, про проведення маркетингових заходів стосовно просування товарів (робіт, послуг) тощо. Тому в підприємця — платника ПДВ як доказ звичайності ціни (для цілей Закону про ПДВ) мають бути хоч якісь з перелічених вище документів.

Як уже зазначалося, при торгівлі автомобілями підприємець повинен дотримуватись

Правил № 228. Зокрема, торгівля транспортними засобами, що були в експлуатації (придбані у громадян, підприємств (організацій, установ)) і потім перепродаються, регулюється розділом 4 цих Правил.

У ньому зазначено, що після продажу транспортні засоби реєструються в органах ДАІ на підставі довідки-рахунка (бланк суворої звітності) і свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта), що належить попередньому власнику, які надаються споживачу суб’єктом господарювання.

Водночас порядок реєстрації автомобілів в ДАІ сьогодні вимагає, щоб

3-відсотковий збір до Пенсійного фонду від вартості автомобіля повинен сплатити покупець. При цьому для визначення величини збору береться ринкова вартість автомобіля, яка визначається шляхом експертної оцінки фахівців (з урахуванням інформації відповідних каталогів, довідників, із застосуванням установлених методик оцінки тощо). Тому для визначення збору до Пенсійного фонду потрібна експертна оцінка фахівців.

Довідкова інформація (довідка)

1 У цьому випадку існує варіант продати автомобіль від імені пересічного громадянина (непідприємця). Тоді отриманий від продажу дохід оподатковуватиметься податком з доходів за ставкою 15 % або за певних умов за проданий легковий автомобіль з доходу потрібно буде сплатити 1 % за умови сплати або держмита, або плати нотаріусу (детальніше див. «ВД», 2008, № 16, с. 18).

 

Документи консультації

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон № 216

— Закон України «Про ставки акцизного збору на деякі транспортні засоби та кузови до них» від 24.05.96 р. № 216/96-ВР.

Правила № 228

— Правила роздрібної торгівлі транспортними засобами та номерними агрегатами, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 31.07.2002 р. № 228.

КВЕД — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держкомстату України від 26.12.2005 р. № 375.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі