Теми статей
Обрати теми

Працівники в іншому місті… Як оформити відносини з підприємцем?

Редакція ВД
Стаття

Працівники в іншому місті... Як оформити відносини з підприємцем?

 

Ситуація.

Підприємець-єдиноподатник вирішив розширити власний бізнес і відкрити нову торговельну точку в іншому місті. У зв’язку з цим виникає низка організаційних запитань, у тому числі щодо того, як і де оформити найманих працівників.

Розберемося з цими нюансами в наведеній статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Організаційні моменти

Насамперед стисло розглянемо загальні організаційні моменти в разі розширення діяльності підприємця.

Отже, відкриття нової торговельної точки в іншому місті не зобов’язує підприємця заново ставати на облік у податковому органі, Пенсійному та інших фондах соцстрахування. Узяття на облік у таких органах здійснюється за місцем проживання, а в цьому випадку воно не змінюється.

Для власної торговельної точки (стаціонарного об’єкта) потрібно отримати дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі, єдиноподатникам він видається безоплатно.

Якщо торговельний об’єкт є орендованим, то дозвіл на його розміщення зобов’язаний мати орендодавець.

Також підприємцю-єдиноподатнику слід подбати, щоб його Свідоцтво передбачало можливість провадження діяльності на всій території України. Якщо в діючому Свідоцтві єдиноподатника не зазначено, що воно є дійсним на всій території України, підприємець повинен подати до податкової за місцем реєстрації, тобто за місцем проживання, заяву про таку зміну за 15 календарних днів до початку найближчого кварталу.

Однак такий реквізит, як місце діяльності, відіграє довідкову роль у Свідоцтві, і відповідальності за невнесення (несвоєчасне внесення) змін у зв’язку з розширенням території роботи підприємця не передбачено (див. «ВД», 2008, № 22, с. 7).

 

Працівники чи підрядники

Трудові відносини приватного підприємця з найманим працівником оформляються трудовими договорами. Форма та порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою затверджені

наказом № 260.

Трудовий договір, складений у письмовій формі,

реєструється в державній службі зайнятості за місцем проживання підприємця у тижневий строк з моменту фактичного допуску найманого працівника до виконання роботи (стаття 241 КЗпП).

Три примірники підписаного обома сторонами трудового договору та трудову книжку працівника (якщо на нього вона вже заведена) підприємець самостійно подає до центру зайнятості за місцем

своєї реєстрації.

Тобто

реєстрація трудового договору вимагає присутності працівників у місті, де проживає підприємець, навіть якщо працівники проживають в іншій місцевості.

Виходить, що працівника потрібно везти в інше місто, де зареєстровано підприємця.

Тому не дивно, що підприємці прагнуть позбутися таких незручностей: наприклад, замість трудового договору укладають з працівником договір підряду. Тож розберемося з цим детальніше.

 

Коли замість трудового договору можна укласти договір підряду (надання послуг)

Про особливості оформлення трудових і цивільно-правових відносин з працівниками детально розповідалося у «ВД», 2008, № 1, с. 30.

У цілому трудовий договір установлює між сторонами правовідносини, відповідно до яких працівник

систематично працює з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку роботодавця та отримуючи за це зарплату.

Усі ці нюанси суворо регламентуються трудовим законодавством (

КЗпП тощо).

Крім того, на найманих працівників підприємця-єдиноподатника, які реалізують товари, потрібно вести

Книгу ф. № 10.

Договір підряду регулює відносини між двома незалежними суб’єктами, один з яких підрядник, що на свій риск виконує роботу та отримує винагороду від замовника лише після передання її результатів. Те ж саме стосується договору надання послуг.

На осіб, які виконують роботи (надають послуги) на підставі цивільно-правових договорів, не поширюються норми трудового законодавства в частині порядку прийняття на роботу, підстав для звільнення, установлення робочого часу, дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, оплати та охорони праці, гарантій і компенсацій, обмеженої та повної матеріальної відповідальності працівника, накладення дисциплінарних стягнень тощо.

Як правило, договір підряду або надання послуг укладається за умови несистематичного виконання робіт (надання послуг).

Тому з урахуванням наведеного ми можемо зробити висновок, що з фізособами, які займатимуться саме реалізацією товарів (послуг) (продавцями, барменами, офіціантами тощо), потрібно укладати все ж таки трудовий договір

З іншим персоналом можна укласти цивільно-правовий договір, але лише за умови, що підприємець зможе обґрунтувати «несистематичність» їх діяльності.

Адже, по суті, якщо громадянин-підрядник (за договором підряду) або виконавець (за договором надання послуг) виконуватиме такі договори систематично, то це може загрожувати підприємцю тим, що контролюючі органи намагатимуться підводити такі договори під трудовий договір. Крім того, у самого підрядника (виконавця) може з’явитися необхідність реєструватися підприємцем, хоча слід зазначити, що критерій систематичності для робіт і послуг однозначно не встановлено.

Тепер щодо оподаткування.

За найманих працівників (за трудовим договором) підприємець-єдиноподатник повинен доплачувати 50 % ставки єдиного податку, а за підрядників (виконавців) — ні.

Далі. При договорі надання послуг нараховувати внесок «зверху» до Пенсійного фонду, а також утримувати внесок «знизу» не потрібно. Це потрібно лише для найманих працівників (доплата щодо нарахувань з урахуванням заліку) і підрядників, які виконують роботи.

Що стосується внеску (нарахувань) до Фонду «безробіття», то починаючи з 13.01.2009 р. його сплачують замовники (отримувачі послуг) при виплаті гонорарів за цивільно-правовими договорами (утримань не передбачено) за ставкою 2,2 %, у тому числі й єдиноподатники. Крім того, якщо раніше підприємець не мав найманих працівників, йому доведеться звернутися до Фонду для отримання статусу страхувальника.

А от внески до фондів «тимчасової непрацездатності» і «нещасного випадку» при виплаті підрядної винагороди (оплати послуг) не справляються.

Водночас податок з доходів утримується як із заробітної плати, так і з винагороди за цивільно-правовим договором, що перебуває в полі зору податківців.

Таким чином, якщо підприємець замість трудових договорів укладе з працівниками договори підряду і при цьому сплачуватиме 50 % ставки єдиного податку (як при укладенні трудових договорів), утримувати з доходу такого працівника податок з доходів, то, можливо, йому вдасться уникнути претензій з боку податківців.

Далі. Оскільки внески до Пенсійного фонду та Фонду «безробіття» з підрядної винагороди теж сплачуються, можливо, вдасться уникнути непорозумінь з перевіряючими з цих фондів. При цьому представники фондів «тимчасової непрацездатності» і «нещасного випадку» мають бути незадоволені таким станом справ. Також не можна забувати про існування інспекції праці, яка при перевірці може спробувати покарати підприємця за те, що він маскує трудові відносини під цивільно-правові.

 

Висновки

Підприємець-єдиноподатник може укладати цивільно-правові договори замість трудових лише з певними категоріями працівників, які не займаються реалізацією товарів і чия праця може бути представлена як несистематична.

При цьому для уникнення непорозумінь з податківцями підприємець може здійснювати 50-відсоткову доплату єдиного податку за таких працівників.

З урахуванням того, що податок з доходів, внески до Пенсійного фонду та Фонду «безробіття» сплачуватимуться, то нарікань з боку їх представників не повинно бути. Водночас відсутність трудових договорів може спричинити негативне ставлення представників фондів «тимчасової непрацездатності», «нещасного випадку», інспекції праці.

Документи консультації

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Наказ № 260 — наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою» від 08.06.2001 р. № 260.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі