Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як організувати роботу у вихідні та передсвяткові дні при підсумованому обліку робочого часу

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як організувати роботу у вихідні та передсвяткові дні при підсумованому обліку робочого часу

 

ЗАПИТАННЯ. Працівники підприємця працюють позмінно за встановленим графіком, за яким у тому числі надаються вихідні дні.

Чи обов’язково робити вихідними дні державних свят? Чи потрібно в разі коли працівник виходить на роботу в день державного свята оплачувати його працю в подвійному розмірі? Чи потрібно напередодні свят зменшувати на одну годину робочий день (робочу зміну), зокрема, якщо працівників переведено в режим неповного робочого часу? Що зазначати в табелі обліку робочого часу?

Якщо працівники хочуть помінятися між собою вихідними днями, чи потрібно оформляти таку заміну та оплачувати цей день у подвійному розмірі працівнику, який вийшов у свій вихідний?

 

ВІДПОВІДЬ. Позмінний режим роботи використовується там, де специфіка не дозволяє дотримуватися звичайного режиму (8 годин на день при п’ятиденному робочому тижні). У такому разі облік робочого часу ведеться підсумовано (стаття 61 КЗпП).

При цьому може не дотримуватися тривалість щоденної або щотижневої роботи, вихідні дні не завжди припадають на суботу та неділю, проте контролюється час роботи за певний обліковий період. Обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу може бути місяць, квартал, півріччя, рік тощо.

Наприкінці облікового періоду визначається загальна тривалість робочого часу працівника. При цьому вона не повинна перевищувати нормальну кількість робочих годин, передбачену

статтею 50 КЗпП, тобто кількість годин в обліковому періоді, яку цей працівник пропрацював би у звичайному режимі (40 годин на тиждень). Інформація про норму тривалості робочого часу в кожному місяці 2009 року наводиться в листі Мінпраці від 30.09.2008 р. № 10338/0/14-08/13 (див. «ВД», 2009, № 1, с. 5).

Робочі та вихідні дні працівників, для яких установлено підсумований облік робочого часу (зокрема, при чергуванні позмінно), установлюються за допомогою графіка роботи. Тому

якщо працівнику доводиться працювати в неділю (загальний для всіх працівників вихідний) за умови, що цей день для нього є робочим згідно з графіком роботи, то роботою у вихідний це не вважатиметься. Отже, такий день оплачується як решта робочих днів.

Якщо ж згідно з графіком змінності працівник вимушений працювати

у святковий день, то згідно зі статтями 73, 107 КЗпП йому потрібно оплатити роботу в цей день у подвійному розмірі.

Що стосується скорочення на годину тривалості роботи напередодні святкових днів

(стаття 53 КЗпП), то при підсумованому обліку робити це не обов’язково, навіть якщо за графіком роботи це свято збігається з вихідним днем працівника.

Тепер детальніше. Як уже зазначалося, головний принцип такого режиму роботи при підсумованому обліку робочого часу — дотримання місячної, квартальної тощо норми часу, яку не можна перевищувати та яка розраховується на основі звичайного режиму роботи (не більше 40 годин на тиждень). Саме за ним обов’язково слід скорочувати робочий час на годину перед святами, тому в окремі місяці загальна норма робочого часу зменшується на кількість таких передсвяткових годин. Наприклад, якщо ми звернемося до

листа Мінпраці від 30.09.2008 р. № 10338/0/14-08/13, то побачимо, що гранична норма на травень — 18 робочих днів і 143 робочих години, причому в передсвятковий день 8 травня (напередодні 9 травня) робота повинна скоротитися на годину, тобто при звичайній п’ятиденці працівники повинні були пропрацювати не 8, а 7 робочих годин.

Проте якщо обліковим періодом у підприємця є, наприклад, місяць, то йому слід мати на увазі: працівники у травні 2009 року повинні працювати не більше 143 робочих години.

Відповідно

скорочувати робочий день на годину перед святами при переході на неповний робочий день, застосовуючи підсумований облік, не потрібно. Отже, у табелі робочого часу буде зазначено фактично відпрацьовану за цей день (зміну) кількість годин.

Крім того,

при роботі в режимі неповного робочого часу пропорційно зменшенню тривалості робочої зміни зменшується і норма часу облікового періоду. Так, якщо зміна триватиме 3 години замість 6, то коефіцієнт зменшення дорівнюватиме: 3 : 6 = 0,5, а гранична норма часу у травні 2009 року — 143 х 0,5 = 71,5 робочих години.

Тепер розглянемо ситуацію, коли працівники міняються вихідними, тобто один працівник виходить у свій вихідний, щоб замінити іншого працівника.

При підсумованому обліку робочого часу вихідні кожному працівнику встановлено графіком. Якщо працівник виходить у свій вихідний день на роботу, щоб замінити іншого працівника, то згідно зі

статтею 72 КЗпП така робота може компенсуватися за угодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі за правилами статті 107 КЗпП.

Отже, замість подвійної оплати роботодавець може надати працівнику інший вихідний день. У цій ситуації якщо обом працівникам, які замінювали один одного у свої вихідні, надати інший вихідний день, то нічого додатково їм виплачувати не потрібно.

Крім того, у разі коли відбувається заміна одного працівника іншим, потрібно не забути внести зміни до графіка роботи. Бажано зі змінами у графіку ознайомити працівників під розпис.


Документ консультації

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі