Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Ремонт автомобілів і продаж запчастин: два єдиноподатники

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Ремонт автомобілів і продаж запчастин: два єдиноподатники

 

ЗАПИТАННЯ. Я підприємець на єдиному податку, займаюся ремонтом автомобілів, будівля і земля — власні. Інший підприємець (родич) теж на єдиному податку, забезпечує мене запчастинами, причому склад його запчастин розміщено в моїй же будівлі. Як правильно оформити відносини з родичем-підприємцем?

Чи зобов’язаний я надавати замовникам (юридичним особам) договір або інші документи на отримання запчастин від іншого підприємця? Договір надання послуг ремонту від свого імені я завжди укладаю.

 

ВІДПОВІДЬ. Описані відносини підприємців цілком легальні, тому варто всього лише дотриматися деяких документальних формальностей, і претензій з боку податківців бути не повинно.

Загалом ситуація виглядає так: один єдиноподатник займається тим, що ремонтує автомобілі і здає частину своєї будівлі під склад, а другий — користується складом та займається купівлею-продажем запчастин. Виходячи з цього їм потрібно врахувати такі нюанси:

 

Операції

Підприємець-власник землі і будівлі
(діяльність — ремонт автомобілів),
єдиний податок

Підприємець-родич (діяльність — купівля-продаж запчастин), єдиний податок

1

2

3

Користування складом

Склад підприємця, що поставляє запчастини, розміщено в приміщенні підприємця-ремонтника, але на якій підставі? Підставою може бути договір оренди приміщення або договір позички, за яким родич-єдиноподатник отримає право користуватися складом безоплатно (стаття 827 ЦКУ). Цей договір підприємці можуть укласти між собою і як громадяни-фізособи, і як підприємці — різниці немає, оскільки жодних податкових наслідків він не викличе (ні податок з доходів, ні внески до фондів сплачувати не доведеться, оскільки доходу немає). Щоправда, якщо підприємець-позикодавець — платник ПДВ укладає договір позички, виступаючи в ньому як СПД, а не фізособа-громадянин, він повинен буде нарахувати і сплатити ПДВ виходячи зі звичайних цін.
До речі, якщо договір позички, згідно з яким у користування передається нерухомість,
укладено на строк 3 роки і більше, то його потрібно нотаріально посвідчити (статті 793
та 828 ЦКУ). Щоб уникнути цього обов’язку, можна укласти договір на строк менше 3-х
років, а потім своєчасно подовжувати
його

Якщо в договорі позички позикодавець виступатиме як підприємець (тобто зазначить номер свого свідоцтва про держреєстрацію), то у нього з’явиться новий вид діяльності «Здавання в позичку майна (нерухомості)». Оскільки дохід від цього виду діяльності не надходитиме (користування майном безоплатне), його можна не вносити до Свідоцтва про сплату єдиного податку, хоча в ідеалі новий вид діяльності краще внести довідка 1

Земля під складом

 

Підприємець, у якого є у власності земля, зобов’язаний сплачувати податок на землю. Але єдиноподатники від його сплати звільнені (стаття 6 Указу № 746) за умови, що використовують землю в підприємницькій діяльності.
Скоріше за все, у вашому випадку до єдиноподатника претензій не буде. Малоймовірно, але може статися, що податківці спробують змусити підприємця сплатити податок за частину землі, що знаходиться під переданим у позичку складом (мотивуючи тим, що позичка — непідприємницька діяльність).

Сперечатися з ними можна, якщо укласти договір позички як підприємцю і внести до Свідоцтва про сплату єдиного податку вид діяльності «Здавання в позичку майна (нерухомості)». Аргументи для вирішення спору на свою користь можна знайти в листі Держкомпідприємництва від 07.12.2006 р. № 8844, рішенні ВАСУ від 23.04.2007 р.
та у «ВД», 2008, № 17, с. 27

 

Передання запчастин і документи

Якщо вартість запчастин входить у вартість ремонту, то взаємодія двох підприємців у цьому разі найбільше нагадує відносини купівлі-продажу. Передання запчастин від підприємця-родича підприємцю-ремонтнику слід оформляти договором купівлі-продажу запчастин. Замовникам надавати цей договір не потрібно. З ними достатньо укласти лише договір на надання послуг ремонту.
Якщо ж вартість запчастин не включено у вартість послуг ремонту, а замовник купує
їх за свої кошти у другого підприємця, то потрібно оформити два договори
:
— один — на надання послуг ремонту (між підприємцем-ремонтником і замовником ремонту);
— другий — на купівлю запчастин (між підприємцем, що поставляє запчастини, і замовником ремонту).
Обидва договори слід передати замовнику.
Крім того, оплату слід приймати за двома квитанціями (рахунками):
— у першій зазначити вартість послуг ремонту і реквізити підприємця-ремонтника;
— у другій — вартість запчастин і реквізити родича-єдиноподатника. Причому підприємцю, який виконує ремонтні роботи, виступати посередником при продажу запчастин не варто, оскільки, на думку податківців, виручка, що пройшла через посередника транзитом, включається до виручки єдиноподатника з метою порівняння з межею 500 тис. грн.
(лист ДПАУ від 23.11.2006 р. № 13290/6/17-0416)

Облік номерних запчастин

Запчастини, які мають номер (двигун, шасі, кузов тощо), обов’язково потрібно обліковувати в журналі обліку надходження і реалізації номерних запчастин, а при їх продажу видавати покупцям довідку-рахунок (пункт 1.8 Правил № 228). Журнал і бланки довідок-рахунків можна отримати в ДАІ. При цьому журнал нумерується і прошнуровується. Кінці шнура на останній сторінці журналу фіксуються і скріплюються печаткою ГУ ДАІ МВС України

Продаж підакцизних
запчастин
та ГСМ

Здійснювати заміну масла, тосолу та інших ПММ у складі послуг з техобслуговування і ремонту автомобіля єдиноподатники мають право. З цим погоджуються навіть податківці (лист ДПАУ від 15.12.2003 р. № 6295/Л/17-0515)

Причепи масою понад 3,5 т, кузови та кабіни до транспортних засобів є підакцизними товарами (Закон № 216). Торгувати оптом довідка 2 підакцизними товарами єдиноподатникам заборонено (пункт 4 Прикінцевих положень Закону № 2505). Крім того, їм не можна продавати ПММ ні оптом, ні в роздріб (стаття 7 Указу № 746). Після першої такої операції єдиноподатники вважаються такими, що працюють на загальній системі

 

Отже,

на закінчення узагальнимо основне:

1)

у підприємця, що використовує склад, має бути договір на користування складом (найпростіше укласти договір позички приміщення);

2)

у підприємця-власника будівлі у Свідоцтві про сплату єдиного податку можна зазначити, крім виду діяльності «Послуги з ремонту автомобілів», ще й «Здавання в позичку майна (нерухомості)» (але якщо навіть і не зазначати, це нічим не загрожує);

3)

підприємець, який торгує запчастинами, повинен вести в спеціальному журналі облік придбання і продажу номерних запчастин (двигун, шасі, кузов). Проте підакцизними товарами (кузови і кабіни), а також будь-якими ПММ єдиноподатникам торгувати не можна;

4)

використовувати в процесі ремонту автомобілів тосол, масла та інші підакцизні матеріали, а також здійснювати їх заміну можна. Проте купувати їх потрібно на стороні, а не у свого родича-єдиноподатника (інакше він позбавиться права працювати на єдиному податку);

5)

якщо оплата запчастин у ході ремонту здійснюється за рахунок замовника, слід оформити і передати замовнику два договори і два рахунки:

— між замовником і підприємцем-ремонтником — на суму ремонту;

— між замовником і підприємцем, що поставляє запчастини, — на вартість запчастин.


Документи консультації

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон № 216

— Закон України «Про ставки акцизного збору на деякі транспортні засоби і кузови до них» від 24.05.96 р. № 216/96-ВР.

Закон № 2505

— Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Правила № 228

— Правила роздрібної торгівлі транспортними засобами і номерними агрегатами, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 31.07.2002 р. № 228.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Зміни до Свідоцтва про сплату єдиного податку вносяться, як правило, з нового кварталу. Заяву про внесення змін потрібно подати за 15 календарних днів до початку кварталу (

лист ДПАУ від 11.07.2006 р. № 3756/Ю/17-0415).

2 Як

опт може бути розцінено продаж такого товару замовнику-суб’єкту підприємництва навіть у тому разі, коли продається одиничний екземпляр. Річ у тім, що головну роль тут відіграє не кількість товару, а статус покупця. Якщо покупець є громадянином — торгівля вважається роздрібною, якщо суб’єктом господарювання (підприємцем або юридичною особою) — оптом. Тому краще не ризикувати, і в разі потреби підакцизні запчастини можна придбати на стороні (а не в родича-єдиноподатника, якому торгувати ними не можна).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі