Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Деякі питання розірвання трудового договору з найманим працівником (працівник змінив прізвище, працівник зник, працівник (підприємець) помер)

Редакція ВД
Стаття

Деякі питання розірвання трудового договору з найманим працівником (працівник змінив прізвище, працівник зник, працівник (підприємець) помер)

 

Більшість питань укладення та розірвання трудового договору підприємця з найманим працівником чітко прописано в Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затвердженому наказом Мінпраці та соціальної політики України від 08.06.2001 р. № 260. Однак не на всі запитання ми знайдемо відповіді в цьому документі. Наприклад, у ньому ми не знайдемо, що робити, якщо працівник змінив прізвище, чи потрібно в цьому випадку переукладати трудовий договір? Що робити, якщо працівник (підприємець) помер, як у цьому випадку розірвати трудовий договір? І, нарешті, що робити, якщо працівник тривалий час не з’являється на роботі (просто зник). Допомогти розібратися з цими труднощами ми попросили працівника центру зайнятості Чуфістову Тетяну Володимирівну.

 

Що робити з трудовим договором, якщо працівник змінив прізвище?

Якщо працівник змінив прізвище, то підприємцю до моменту розірвання трудового договору з цим найманим працівником нічого робити не потрібно. А при розірванні трудового договору найманому працівнику при собі необхідно мати свідоцтво про взяття шлюбу, оскільки з урахуванням даних, зазначених у Свідоцтві й буде розірвано трудовий договір. До трудової книжки працівника відомості про зміну прізвища не заносяться.

 

Порядок розірвання трудового договору між фізичною особою — підприємцем і найманим працівником у разі смерті однієї зі сторін

У разі смерті роботодавця або найманої особи до центру зайнятості для розірвання трудового договору приходить роботодавець або найманий працівник і представник померлого з копією свідоцтва про смерть. При собі кожній стороні необхідно мати примірник трудового договору і паспорт. У цьому випадку в

пункті 17 трудового договору робиться такий запис:

«

Трудовий договір знято з реєстрації у зв’язку зі смертю роботодавця (найманої особи)».

У рядку «Дата розірвання трудового договору» проставляється дата смерті роботодавця (найманої особи).

У разі смерті роботодавця до трудової книжки працівника замість тексту «

Звільнено з роботи» переписується запис з пункту 17 трудового договору.

 

Якщо працівник не з’являється на роботі (зник)

У разі нез’явлення працівника до центру зайнятості для розірвання трудового договору справу можна вирішити лише через суд. Але спочатку роботодавцю потрібно спробувати відшукати зниклого працівника. З цією метою найманому працівнику за місцем його проживання надсилається письмове повідомлення. Якщо працівник не відреагував і на повторне повідомлення, можна діяти далі. Роботодавцю необхідно звернутися до суду з приводу зняття з реєстрації трудового договору з необхідними документами (поштовим повідомленням про запрошення до центру зайнятості працівника для розірвання трудового договору; документ (акт), який підтверджує відсутність певний час на роботі найманої особи, підписаний свідками).

Від редакції.

У «ВД», 2009, № 20 на с. 9 ми писали, що за повідомленням голови Держкомпідприємництва Олександри Кужель, Кабмін підтримав розроблений Держкомпідприємництва проект постанови «Про деякі питання застосування законодавства про працю фізичними особами — підприємцями». З прийняттям цієї постанови має вирішитися проблема розірвання трудового договору з найманим працівником: підприємця позбавили необхідності судового розгляду, а замість цього достатньо надіслати відповідний лист з повідомленням про вручення до центру зайнятості та найманому працівнику. Якщо протягом 7 днів працівник не звертається до центру зайнятості з поясненням причин, трудовий договір розривається. Однак на сьогодні згадану вище постанову поки що ніде не опубліковано (не відомо, чи прийнято її взагалі), так що нам, як і раніше, залишається чекати на найближчу її появу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі