Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Що загрожує, коли єдиноподатник не подавав звіти щодо персоніфікації протягом декількох років

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Що загрожує, коли єдиноподатник не подавав звіти щодо персоніфікації протягом декількох років

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець-єдиноподатник (без найманих працівників) не подавав звітність щодо персоніфікації з 2003 року. Які штрафи йому загрожують?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед зазначимо, що подавати звітність щодо персоніфікації зобов’язаний будь-який підприємець незалежно від системи оподаткування та наявності/відсутності найманих працівників (пункт 1.3 Порядку № 7-6, стаття 14 Закону про пенсійне страхування). Ну а якщо працівників не було і підприємець перебував на спрощеній системі, то йому достатньо було здавати всього лише одну форму — «ІНДАНІ-СПД» (за 2008 рік приймали «ІНДАНІ») — оце й уся його звітність щодо персоніфікації.

Більше того, подання звітності щодо персоніфікації відбувається на користь самого підприємця. Річ у тім, що коли настане час оформляти пенсію, саме й потрібні будуть відомості персоніфікованого обліку. А якщо їх не буде, то виходить, що в підприємця не буде стажу, хоча він і сплачував внески до Пенсійного фонду (нагадаємо, що 42 % від ставки єдиного податку автоматично надходять до ПФ). У результаті виникнуть непорозуміння, тривалий пошук інформації, якої бракує, і не відомо, чим усе це закінчиться, тобто чи знайдуть докази того, що підприємець внески сплачував (адже до оформлення пенсії мине немало часу і дані інших звітів можуть просто загубитися).

Таким чином, радимо підприємцю всі звіти щодо персоніфікації починаючи зі звіту за 2004 рік (у 2004 році вперше було запроваджено необхідність подавати таку звітність) і на поточну дату заповнити та подати. При цьому, звичайно, доведеться сплатити штрафи за несвоєчасне подання звітності. Визначимося з їх розміром?

Виходячи з пункту 5 частини 9 статті 106 Закону про пенсійне страхування за неподання або несвоєчасне подання пенсійної звітності накладається штраф у такому розмірі:

Штраф = Сума страхових внесків, які сплачені або підлягають сплаті х 10 % х Кількість повних або неповних місяців затримки подання звіту; але не менше 170 грн.

При цьому слід звернути увагу на те, що в разі неподання звітності кількість місяців затримки її подання можна вираховувати довідка 1.

А от щодо суми страхових внесків складніше. При найнегативнішому варіанті перевіряючі можуть визначити річну суму сплачених внесків як 12 х 42 % хх Ставка єдиного податку. Але оскільки єдиноподатники сплачують внесок до ПФ не прямо, а у складі єдиного податку (42 % від ставки єдиного податку), то розраховувати штраф з цієї суми не зовсім правильно, оскільки в єдиноподатника без найманих працівників обов’язку щодо сплати внесків до Пенсійного фонду, як такого, до 2009 року не виникало (до прийняття

постанови № 366). Отже, штраф повинен складати 170 грн. за кожний неподаний звіт. Детальніше про це див. «ВД», 2009, № 2, с. 21.

Таким чином, маємо: за несприятливим розвитком подій, якщо подати звіти за 2004, 2005, 2006, 2007 і 2008 роки до 01.11.2009 р., то розрахована за всіма правилами сума штрафу за їх неподання становитиме 15624,00 грн. (при ставці єдиного податку 200 грн./місяць).

За умови лояльного ставлення працівників ПФ штраф становитиме 170 х 5 = 850 грн.

До речі, здебільшого саме так у ПФ і поводяться не лише з єдиноподатниками, а й з підприємцями на загальній системі оподаткування (адже головне те, щоб не було заборгованості перед ПФ зі сплати внесків).

І все ж таки це питання краще уточнювати безпосередньо в місцевому відділенні ПФ, в якому зареєстровано підприємця.


Документи консультації

Закон про пенсійне страхування

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Постанова № 366

— постанова КМУ «Про сплату внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366.

Порядок № 7-6

— Порядок формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 10.06.2004 р. № 7-6.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Штраф за неподання звітності не потрібно плутати з штрафом за недостовірні відомості в уже поданій звітності, коли обчислити кількість місяців затримки неможливо

(лист ПФ від 25.02.2009 р. № 3165/05-10) , і штраф у будь-якому разі дорівнює 170 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі