Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як подавати звіт щодо персоніфікації при зміні місця проживання та прізвища

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як подавати звіт щодо персоніфікації при зміні місця проживання та прізвища

 

ЗАПИТАННЯ. Я, підприємець на єдиному податку, працювала в Сумській області, а восени 2008 року знялася з реєстрації у відділенні Пенсійного фонду (ПФ), оскільки переїхала до Харкова та змінила прізвище. Звіти щодо персоніфікації до ПФ за старим місцем проживання не подавала.

У Харкові на облік до ПФ мене взяли в червні 2009 року. Протягом 2008 — 2009 років я весь час сплачувала єдиний податок, а з травня 2009 року здійснювала доплати до ПФ на підставі

постанови № 366. Як мені відобразити період січень — травень 2009 року у звітності щодо персоніфікації за 2009 рік?

 

ВІДПОВІДЬ.

Спочатку нагадаємо, що в поданні звітності щодо персоніфікації насамперед зацікавлений сам підприємець (щоб уникнути проблем зі стажем при оформленні пенсії — див. попереднє запитання). Тому є сенс подати до відділення ПФ за колишнім місцем проживання звітність щодо персоніфікації за минулі періоди роботи. Звичайно, на цей момент підприємець там уже не зареєстрований, але працівники ПФ інколи йдуть назустріч та приймають «забуті» звіти навіть після зняття підприємця з реєстрації. Єдина умова — сплатити штраф за неподання звітності (як правило, 170 грн. за кожний звіт — детальніше див. у попередньому запитанні).

Але

якщо підприємцю не жаль втрачати стаж (автоматичні відрахування від єдиного податку до ПФ), то звітність до ПФ за колишнім місцем проживання можна не подавати, оскільки підприємець з ним уже остаточно розрахувався.

Тепер перейдемо до 2008 — 2009 років. Що відбувалося в цей період? Дві зміни:

1) підприємець змінює місце проживання;

2) підприємець змінює прізвище.

Зазначені

зміни виходячи з пунктів 3.3 і 3.4 Порядку № 14-4, частини 5 статті 43 і частини 9 статті 45 Закону про держреєстрацію відбуваються автоматично, тобто відділення ПФ у м. Харкові повинно було відразу отримати від держреєстратора електронний файл з даними про підприємця та взяти такого платника на облік. Тому краще уточнити у своєму відділенні ПФ дату взяття на облік, можливо, розриву між осінню 2008 року і червнем 2009 року зовсім не було.

Якщо це підтвердиться, тоді до ПФ за новим місцем проживання потрібно подати звіт щодо персоніфікації за весь 2009 рік, а також за частину 2008 року

(зі штрафом 170 грн.).

Якщо ж з’ясується, що з якихось причин узяття підприємця на облік до ПФ «зависло», звіт потрібно подати лише за 2009 рік, зазначивши в ньому період: червень — грудень 2009 року.

За ті місяці, коли підприємець на обліку у відділенні ПФ не значився, звіт у нього не приймуть (тобто заповнювати дані за такими місяцями не потрібно).

Документи консультації

Закон про держреєстрацію

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Порядок № 14-4 — Порядок узяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців як платників страхових внесків, затверджений постановою правління ПФУ від 10.10.2006 р. № 14-4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі