Теми статей
Обрати теми

Якщо до вас прийшли з перевіркою. Як проводять перевірку представники СЕС у перукарнях і кафе

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як проводять перевірку представники СЕС у перукарнях і кафе

 

ЗАПИТАННЯ. Я, приватний підприємець, нещодавно відкрив салон краси та кафе. Прошу детальніше розповісти, як проводяться перевірки СЕС у таких закладах, що перевіряють, на що звертають увагу?

 

ВІДПОВІДЬ. Санітарні перевірки бувають двох видів — планові, про які співробітники СЕС зобов’язані попередити за 10 днів, і позапланові, які є реакцією на скаргу, що надійшла до санепідемслужби, на підприємця. При цьому поскаржитися на підприємців можуть як клієнти, так і їхні конкуренти. У будь-якому разі співробітники СЕС керуються виключно санітарним законодавством: Законом № 4004 та іншими документами. Періодичність планових перевірок установлюється головним санітарним лікарем на підставі результатів державної санітарно-епідеміологічної експертизи, з урахуванням ступеня впливу об’єктів нагляду на стан здоров’я та життя людини, а також має бути погоджена з головним державним санітарним лікарем.

У разі планової перевірки приватних підприємців час перебування співробітників СЕС не може перевищувати 5 робочих днів, а позапланової — 2 робочих днів.

Варте уваги те, що посадові особи СЕС мають право перевіряти суб’єктів господарювання лише на своїй території (п. 6 Положення № 1109) за направленням головного державного санітарного лікаря або його заступників (п. 9 Положення № 1109). Тому візит представника СЕС до суб’єкта господарювання із сусіднього району без направлення є неправомірним. Безперешкодно входити на територію та до приміщень будь-яких підприємств за службовим посвідченням можуть лише головні державні санітарні лікарі та їх заступники (п.п. 11 п. 10 Положення № 1109), однак тільки в робочий час, установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства. А от відмічатися в Журналі реєстрації, як це роблять перевіряючі з інших контролюючих органів, співробітники СЕС не зобов’язані — для них ця норма існує на рекомендаційному рівні.

І якщо вже санлікар на законних підставах прийшов до підприємця, то він зобов’язаний забезпечити йому можливість безперешкодно пересуватися територією підприємства, а також надати необхідні для роботи документи.

Детальніше про види перевірок СЕС, періодичність і строки їх проведення, права перевіряючих, про документи, які вони повинні надати, та штрафи, які накладаються за порушення санітарного законодавства, ішлося у «ВД», 2009, № 17, с. 37. А тепер розглянемо, що конкретно перевіряють представники СЕС, які прийшли з візитом до салону краси та закладу ресторанного господарства.

За словами завідуючої відділом комунальної гігієни Харківської міської СЕС В. Гарнік, під час перевірки салонів краси, співробітники СЕС насамперед звертають увагу на стан інвентарю та інженерних комунікацій, наявність спеціалізованих меблів з покриттям, що дезінфікується, а також на те, як проводиться дезінфекція робочих інструментів. Поза уваги перевіряючих не залишиться й невідповідність кількості реальних робочих місць тому, що зазначено у проекті. Відсутність санітарних книжок у співробітників об’єкта побутового обслуговування або непроходження ними своєчасного медогляду — привід для адміністративних і фінансових санкцій. Ще один нюанс, на який слід звернути увагу підприємцям, — це наявність висновку державної санітарної експертизи на діючий об’єкт, оскільки санітарні перевірки починаються саме з цього.

Як правило, на підприємствах, де Санітарні правила для перукарень є настільною книжкою на робочому місці адміністратора, проблем не виникає, запевняють представники СЕС.

Тепер поговоримо про заклади ресторанного господарства. Завідуючий відділом гігієни харчування Харківської міської СЕС П. Решетило зазначає: перевірка таких підприємств уключає як перевірку документації та наявності договорів на дератизацію, вивезення сміття, прання санітарного одягу, так і стану приміщень, де здійснюється приготування їжі, — чи вистачає виробничого інвентарю, посуду та інших предметів матеріально-технічного оснащення, чи є аптечка для надання першої медичної допомоги. Під час перевірок співробітники СЕС керуються нормами, передбаченими Санітарними правилами для громадського харчування, правомірність яких сьогодні підтверджено Міністерством юстиції.

Зауважимо, що під час проведення обстеження та перевірки посадові особи СЕС мають право безоплатно відбирати зразки сировини для проведення експертизи, уносити обов’язкові для виконання пропозиції щодо усунення виявлених порушень санітарного законодавства.

 

Матеріал підготувала Г. Гришина


Документи консультації

Закон № 4004

— Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004.

Положення № 1109

— Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні, затверджене постановою КМУ від 22.06.99 р. № 1109.

Санітарні правила для перукарень

— Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів ДСПіН 2.2.2.022-99, затверджені постановою першого заступника Головного державного санітарного лікаря України від 25.03.99 р. № 22.

Санітарні правила для громадського харчування — Санитарные правила для предприятий общественного питания, включая кондитерские цеха и предприятия, которые изготавливают мягкое мороженное (СанПин) від 19.01.91 р., затверджені заступником міністра охорони здоров’я СРСР, Головним санітарним лікарем СРСР, заступником міністра торгівлі СРСР від 19.05.91 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі