Теми статей
Обрати теми

Що загрожує єдиноподатнику, якщо він не заповнюватиме графу «Витрати» Книги за формою № 10?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Що загрожує єдиноподатнику, якщо він не заповнюватиме графу «Витрати» Книги за формою № 10?

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на єдиному податку надає перукарські послуги. У Книзі за формою № 10 графа «Витрати» не заповнюється, записується лише виручка. Які штрафні санкції можуть застосувати до підприємця, якщо він узагалі не вестиме у Книзі за формою № 10 графу «Витрати»?

 

ВІДПОВІДЬ. Незважаючи на те що для єдиноподатників сума витрат не має значення (оскільки вони сплачують фіксовану ставку єдиного податку), їх зобов’язано заповнювати графу «Витрати» у Книзі за формою № 10. Про це прямо зазначено в пункті 8 Порядку № 599: «...платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів і…. При цьому обов’язковому заповненню підлягають лише графи «період обліку», «витрати на виробництво продукції», «сума виручки (доходу)», «чистий дохід».

Що ж загрожує єдиноподатнику, якщо він цю вимогу проігнорує, тобто просто не заповнюватиме у Книзі за формою № 10 графу «Витрати»?

Зрозуміло, у плані оподаткування — нічого, тобто жодних податків єдиноподатнику не донарахують, оскільки ставка фіксованого податку не залежить від суми доходів або витрат.

Щодо інших санкцій, то самим

Порядком № 599 відповідальності за незаповнення (неповне заповнення) Книги за формою № 10 не встановлено. Та й в інших законодавчих актах жодних штрафів за це немає.

Єдиним документом, на підставі якого податківці можуть оштрафувати підприємця в цьому випадку, є

КУпАП. Статтею 1641 КУпАП передбачено штраф за неналежне ведення обліку доходів і витрат у розмірі від 51 до 136 грн. (а за повторне протягом року порушення — від 85 до 136 грн. ).

Однак слід зауважити, що податківці останнім часом рідко обмежуються лише адмінштрафом. На їх думку, незаповнення підприємцем у Книзі за формою № 10 граф «Витрати» свідчить про більш серйозні порушення. Залежно від ситуації до підприємця можуть пред’являтися три види претензій (відразу зауважимо, що в будь-якому із зазначених випадків аргументи перевіряючих є помилковими). Причому такі претензії мають місце здебільшого при перевірці торговельних точок.

1.

Озброївшись листом ДПАУ від 03.03.2009 р. № 4364/7/23-7017/159, при перевірках торговельних точок податківці намагаються штрафувати підприємців за відсутність записів про придбані товари у графі «Витрати» Книги за формою № 10, посилаючись на Закон про РРО. На їх думку, наявність таких записів необхідна, оскільки вони є обліком товарів підприємцем. А за відсутність обліку товарів і за продаж необлікованих товарів Закон про РРО передбачає такі штрафи:

— за неведення обліку товарів — двократна вартість необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн.

(стаття 21 Закону про РРО);

— за продаж необлікованих товарів — двократна вартість необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн. (

стаття 20 Закону про РРО).

Однак насправді:

— по-перше, облік товарів підприємець вести не зобов’язаний (оскільки порядок обліку товарів для фізичних осіб — підприємців законодавством не встановлено, як того вимагає

частина 12 статті 3 Закону про РРО);

— по-друге,

Книгу за формою № 10 призначено виключно для обліку доходу та витрат підприємця, а не для обліку товарів. Отже, у разі неправильного її заповнення (або незаповнення) штрафувати підприємця за статтями 20 і 21 Закону про РРО податківці не мають права. Детальні аргументи на захист підприємця див. у «ВД», 2009, № 9, с. 29.

2.

Єдиноподатники вважають за краще не заповнювати графу «Витрати» у Книзі за формою № 10, оскільки вони не завжди мають документи на придбаний товар. А це, у свою чергу, є причиною для підозри у перевіряючих. Зокрема, вони вважають, що бездокументний товар було придбано не в суб’єктів господарювання, а у громадян, причому підприємець як податковий агент не утримав податок з доходів (ПДФО). У результаті загрожують стягнути ПДФО та накласти подвійний штраф за несвоєчасну його сплату відповідно до підпункту 17.1.9 Закону № 2181.

Про те, що довести своє припущення податківці нічим не зможуть, ми писали у «ВД», 2009, № 19, с. 23.

3.

На практиці зустрічаються навіть такі абсолютно абсурдні випадки, коли податківці, ґрунтуючись на незаповненні всього однієї графи Книги за формою № 10, а саме графи «Витрати» (якщо підприємець її зовсім не заповнював), доходять висновку, що неправильно ведеться вся Книга за формою № 10, отже, продовжують вони, оприбуткування готівки в ній є недійсною (незважаючи на те що виручка своєчасно та повною мірою записувалася підприємцем до графи «Виручка»). У результаті вони загрожують 5-кратним штрафом за неоприбуткування готівки , посилаючись на Методрекомендації № 210 (з яких, до речі, такого висновку можна дійти хіба що непрямо, та й то сили законодавчого акта вони не мають, оскільки їх навіть не зареєстровано в Мін’юсті, отже, в суді це буде слабким аргументом).

Зрозуміло, аргументи податківців не витримують жодної критики, і підприємцеві не складно буде відстояти свої права в суді, та чи варто відволікатися на судові тяжби та дебати з перевіряючими? Набагато простіше своєчасно записувати витрати до Книги за формою № 10 та автоматично уникнути таких проблем.

Нагадаємо, що для відображення витрат у Книзі за формою № 10 єдиноподатники, на думку податківців, повинні використовувати ті самі правила, що й підприємці на загальній системі оподаткування. А з урахуванням останніх віянь у ДПАУ про те, що у Книзі за формою № 10 ведеться не лише облік доходів і витрат, але й облік товарів, ці правила виглядають так:

витрати записуються до Книги за формою № 10 у день сплати коштів (лист ДПАУ від 03.03.2009 р. № 4364/7/23-7017/159). У принципі, єдиноподатники мають право записувати витрати загальною сумою за підсумками дня;

витрати записуються лише якщо є документ, що підтверджує факт їх оплати, і якщо вони пов’язані з господарською діяльністю (лист ДПАУ від 26.10.2004 р. № 20714/7/17-3117).

Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

Методрекомендації № 210 — Методичні рекомендації щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг), затверджені наказом ДПАУ від 23.04.2009 р. № 210.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі