Теми статей
Обрати теми

Виплати за договором оренди: чи є внески до Фонду «безробіття»?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Виплати за договором оренди: чи є внески до Фонду «безробіття»?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець орендує у фізичної особи автомобіль.

Чи потрібно нараховувати на суми орендної плати страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття?

 

ВІДПОВІДЬ. Нагадаємо, що з 13.01.2009 р. набув чинності Закон № 799. Цим документом було змінено розміри внесків до Фонду «безробіття» і строки їх сплати, а також визначено, що страхові внески до цього Фонду з 13 січня 2009 року нараховують також фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності та інші особи (уключаючи юридичних осіб), які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, на суми винагороди за виконані роботи (надані послуги) фізичними особами за такими договорами цивільно-правового характеру (частина 1 статті 19 Закону № 1533).

Щодо договору оренди (найму), то він не є ні договором про виконання робіт, ні договором про надання послуг. Так, договір найму (оренди) і договори про надання послуг і виконання робіт регулюються різними главами ЦКУ і мають різний предмет договору, а саме:

— договір найму (оренди) регулюється главами 58 і 59 ЦКУ, а предметом такого договору виступає річ, яка визначена індивідуальними ознаками та зберігає свій первинний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживана річ), або майнові права (стаття 760 ЦКУ);

— договір про надання послуг регулюється главою 63 ЦКУ, а предметом цього договору є послуга, споживана в процесі здійснення певної дії або провадження певної діяльності (стаття 901 ЦКУ);

— виконання робіт передбачається договором підряду, що регулюється главою 61 ЦКУ. За ним одна сторона (підрядник) зобов’язалася на свій риск виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язався прийняти та оплатити виконану роботу.

На те, що договір найму (оренди) не може бути віднесено до договорів про надання послуг, наголошував також і Мін’юст у листі від 23.02.2004 р. № 8-11-19.

Отже, на винагороди за договором оренди (найму) нараховувати внески до ФБ не слід, оскільки такий договір не належить ні до договорів на виконання робіт, ні до договорів про надання послуг.

Слід також зазначити, що до договорів, виплати за якими не обкладаються внесками до Фонду «безробіття», крім договору найму (оренди), слід також відносити договори купівлі-продажу

(глава 54 ЦКУ), дарування (глава 55), позики (глава 71), доручення (глава 68), комісії (глава 69), зберігання (глава 66).

Документи консультації

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон № 799

– Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.2008 р. № 799-VI.

Закон № 1533 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі