Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Підприємець змінив прізвище: чи потрібно повідомити про це податкову, соцфонди? Що робити з документами?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Підприємець змінив прізвище: чи потрібно повідомити про це податкову, соцфонди? Що робити з документами?

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа — підприємець змінила прізвище. Який у цьому випадку порядок передання таких відомостей до податкового органу та соціальних фондів, як уносяться зміни до документів?

 

ВІДПОВІДЬ. Порядок дії підприємця в разі зміни особистих відомостей, зокрема прізвища, має бути таким. Спочатку згідно зі статтею 45 Закону № 755 слід звернутися до державного реєстратора за місцем проживання та подати особисто або надіслати рекомендованим листом з описом вкладення такі документи:

— заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця;

— оригінал свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця;

— документ, що підтверджує сплату реєстраційного збору за державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу — підприємця.

Якщо документи надаються підприємцем особисто, то він також пред’являє паспорт.

На підставі поданих документів здійснюється державна реєстрація змін до відомостей про підприємця або звернення залишають без розгляду за наявності відповідних підстав: немає повного пакета документів, неправильно заповнено документи тощо.

Дата надходження документів на проведення державної реєстрації змін до відомостей уноситься до журналу обліку реєстраційних дій.

Державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу — підприємця здійснюється в такому ж порядку, що й процедура початкової держреєстрації, передбачена статтею 43 Закону № 755. Таким чином, строк її проведення не повинен перевищувати двох робочих днів з дати надходження документів, свідоцтво про держреєстрацію фізичної особи — підприємця з новими відомостями видається або надсилається рекомендованим листом не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації змін — дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення держреєстрації змін.

Крім того, державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати держреєстрації змін зобов’язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, де її взято на облік.

На підставі цього повідомлення зазначені вище органи вносять відповідні зміни до наявних відомостей про підприємця (Реєстр фізичних осіб, персональні справи у фондах тощо).

При цьому в соціальних фондах персональний номер платника для підприємця не змінюється, усі необхідні повідомлення (нові страхові свідоцтва) підприємцю надсилаються представниками фондів.

У податковому органі також уносять зміни до відомостей про підприємця в Реєстрі фізичних осіб на підставі повідомлення, наданого державним реєстратором довідка 1.

Однак згідно з пунктом 7.6 Порядку № 80 у разі внесення змін до даних, які зазначаються в довідці про взяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП, йому видається нова довідка за цією же формою замість старої.

Для її отримання платник податків подає до податкового органу звернення із зазначенням причин заміни та доданою до нього старою довідкою.

Податковий орган протягом двох робочих днів після такого звернення перевіряє інформацію про внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру і видає нову довідку за формою № 4-ОПП.

Зверніть увагу ще на один момент. Як і будь-який громадянин, підприємець повинен отримати довідку про ІПН (з ДРФО) з новим прізвищем. Причому повідомити податковий орган про зміну реєстраційних даних він повинен

протягом одного місяця з дня зміни прізвища. Для цього необхідно подати заяву за формою № 5ДР до податкового органу за своїм постійним місцем проживання.

Щодо зміни прізвища в інших документах, які видані або підлягають реєстрації податковим органом (свідоцтві єдиноподатника, Книзі за формою № 10, Книзі обліку розрахункових операцій тощо), то це питання слід вирішувати з податковими органами на місцях. Як правило, податківці не наполягають на їх повній заміні, а на підставі звернення (заяви) підприємця коригування прізвища здійснюється посадовою особою податкового органу в самому документі (регістрі) з проставлянням його підпису, печатки та позначки «Виправленому вірити» чи подібної.

Якщо підприємець має поточний рахунок у банку

, то згідно з підпунктом 20.2 Інструкції № 492 у разі зміни прізвища фізичної особи — підприємця він закривається, а для відкриття нового поточного рахунка слід подати стандартний пакет документів, передбачений підпунктом 3.4 Інструкції № 492.

У текстах укладених договорів підприємець також повинен виправити своє прізвище, біля змін зробити запис «Виправленому вірити», поставити підпис і дату та повідомити про це контрагентів.


Документи консультації

Закон № 755

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Порядок № 80

— Порядок обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затверджений наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80.

Інструкція № 492

— Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Порядком № 80 передбачено також самостійне звернення підприємця із заявою за формою № 5-ОПП, якщо за його місцем проживання не діє принцип «єдиного вікна».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі