Теми статей
Обрати теми

«Без папірчика ти комашина, а з папірчиком — людина», або Як підприємцю правильно оформити купівлю товару на ринку

Редакція ВД
Стаття

«Без папірчика ти комашина, а з папірчиком — людина», або Як підприємцю правильно оформити купівлю товару на ринку

 

Якщо підприємець купує товар на ринку, то йому необхідно мати на увазі таку обставину: останнім часом почастішали перевірки підприємців на предмет того, чи є у них документи на товар. Зазвичай, під час перевірки в такого підприємця просять довести, що товар було куплено на ринку в іншого підприємця, а не у фізособи. Якщо в підприємця не виявиться взагалі жодних документів на товар, перевіряючі доходять висновку, що цей товар куплено у фізособи-непідприємця, а отже, покупець не виконав функції податкового агента та не утримав податок з доходів, не заповнив форму № 1ДФ. На жаль, у більшості випадків у підприємців, які купують товар на ринку, жодних документів на нього немає, і підтвердити той факт, що товар було куплено у СПД, вони не можуть. У результаті виникають конфлікти з податківцями. Детальніше про те, як поводитися в такій ситуації, ми писали в минулому номері «ВД» на с. 23. А в цій публікації розповімо, як має бути оформлено операцію при купівлі товару на ринку та які документи необхідно оформляти, щоб уникнути проблем.

Людмила БАЛА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Положення № 614

— Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

Податкове роз’яснення № 633

— Податкове роз’яснення щодо застосування положень пункту 1.8 статті 1, пункту 9.12 статті 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», затверджене наказом ДПАУ від 29.12.2003 р. № 633.

Порядок № 451

— Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.

 

Купівля товару у фізособи (непідприємця)

Якщо підприємець купує товар у громадянина (непідприємця), то йому необхідно виконати дві умови:

1)

підтвердити факт купівлі товару документально (тобто отримати будь-який документ, що підтверджує купівлю товару). Інакше вартість товару не можна буде врахувати у витратах (стаття 13 Декрету № 13-92);

2)

утримати з виручки фізособи ПДФО, перерахувати до бюджету та відобразити зазначену суму у звіті за формою № 1ДФ (підпункт 8.1.1 Закону про податок з доходів), для чого необхідно знати ідентифікаційний номер продавця.

Якщо ж підприємець забуде відобразити утриманий ПДФО у формі № 1ДФ, це, швидше за все, і стане причиною того, що податківці почнуть вимагати документи на товар, загрожуючи стягненням ПДФО та подвійним штрафом за його несплату (

підпункт 17.1.9 Закону № 2181).

Щоб, як-то кажуть, убити одразу двох зайців, можна скласти один документ (акт закупівлі товару), в якому зазначити одразу всю необхідну інформацію. Форма акта може мати такий вигляд:

 

img 1

 

До речі, варто зазначити важливий нюанс, що стосується ПДФО. Утримувати цей податок не потрібно, якщо підприємець купує сільськогосподарську продукцію у власника. Проте в цьому випадку для неутримання ПДФО продавець зобов’язаний надати покупцю довідку за формою № 3ДФ (податківці вимагають, щоб продавець не просто показав довідку, а й передав покупцю її копію —

лист ДПАУ від 05.09.2006 р. № 9876/6/17-0716).

 

Купівля товару в підприємця

При купівлі товару у продавця-підприємця покупець має оформити три види документів:

1. Договір.

Стаття 208 ЦКУ вимагає від суб’єктів господарювання під час висновку будь-яких операцій оформляти свої відносини письмово. Простіше кажучи, підприємці зобов’язані підписати договір. Яка його форма (лист, телеграма, акт або інше) неважливо, головне, щоб його було викладено на папері та в ньому були зазначені підписи обох сторін (стаття 207 ЦКУ).

Якщо купівля товару відбувається на ринку, то аналогом письмового договору між підприємцем-продавцем і підприємцем-покупцем може служити акт закупівлі такої форми:

 

img 2

 

Заради справедливості варто зазначити, що

відсутність письмового договору (акта чи іншого документа) для підприємців не є надто небезпечною, оскільки не тягне за собою недійсності операції (стаття 218 ЦКУ) довідка 1. Єдиний мінус — у разі виникнення непорозумінь складно довести щось у суді. А будь-яких інших санкцій за недотримання письмової форми договору ЦКУ не передбачає.

2. Розрахунковий документ.

Для того щоб вартість придбаного товару можна було включити до витрат, необхідно отримати від продавця розрахунковий документ, що підтверджує факт оплати товару (стаття 13 Декрету № 13-92). Той продавець, який не використовує РРО (а на ринку, в основному, так і буває), може видати розрахунковий документ довільної форми, головне, щоб у ньому було зазначено: найменування товару, його вартість, дата оплати та підпис продавця. Щоправда, податківці вимагають, щоб розрахунковий документ мав форму, що відповідає тій формі, вимоги до якої наведено в Положенні № 614. Але вимога ця безпідставна, а отже, виконуватиметься не завжди (детальніше про те, як складати розрахунковий документ довільної форми, див. статтю «Розрахунковий документ довільної форми: яким він має бути?» на с. 14 цього номера).

До речі, якщо отриманий розрахунковий документ буде схожий на квитанцію, наведену на с. 17 цього номера, можна навіть не складати акт закупівлі (адже форми цих документів майже ідентичні). А от якщо розрахунковий документ зовсім простий (містить мінімум відомостей про продавця), акт закупівлі все ж таки краще скласти.

3. Документи для неутримання ПДФО.

І, нарешті, про ПДФО. При виплаті доходу продавцю-підприємцю покупець не зобов’язаний утримувати з нього ПДФО. Проте у формі № 1ДФ відобразити виплачений підприємцю-продавцю дохід необхідно, причому в графах 4 і 4а (нарахований та утриманий ПДФО) варто зазначити «0,00» довідка 2. Зазначимо, що дехто помилково вважає, ніби при виплаті доходу на користь підприємця не обов’язково заповнювати форму № 1ДФ, але насправді це не так, адже навіть Порядком № 451 передбачено спеціальну ознаку доходу 42 «Дохід, виплачений самозайнятій особі».

Проте, перш ніж не утримувати з продавця ПДФО, слід

переконатися в тому, що він дійсно той, за кого себе видає, тобто підприємець . Як у цьому переконатися? Очевидно, подивитися Свідоцтво про держреєстрацію, а за наявності — Свідоцтво єдиноподатника або діючий фікспатент (якщо продавець-єдиноподатник, додатково необхідно, щоб у його «єдиноподатному» Свідоцтві було зазначено вид діяльності «Оптовий продаж товару»). Такий висновок випливає з Податкового роз’яснення № 633. Інших умов для неутримання ПДФО з продавця-підприємця законодавство не висуває (детальніше див. «ВД», 2009, № 19, с. 24).

Але судячи з низки

листів ДПАУ податківці вважають інакше — покупець має право не утримувати з продавця ПДФО, якщо отримає від нього копії:

від продавця на загальній системі — Свідоцтва про держреєстрацію та платіжного доручення про сплату авансового платежу з ПДФО за той квартал, в якому виплачується дохід;

від продавця-єдиноподатника — Свідоцтва про держреєстрацію, Свідоцтва єдиноподатника та платіжного доручення про сплату єдиного податку за той місяць, в якому виплачується дохід;

від продавця на фікспатенті — Свідоцтва про держреєстрацію, діючого фікспатенту і платіжного доручення на сплату вартості фікспатенту за той місяць, в якому виплачується дохід (листи ДПАУ від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716, від 10.08.2007 р. № 3990/С/07115).

Якщо ж продавець такі копії покупцю надати відмовиться

(закон не зобов’язав його до цього), тоді бажано хоча б зазначити їх реквізити в закупівельному акті та/або розрахунковому документі (що й передбачено в запропонованих нами формах).

Оформивши таким чином купівлю товару на ринку, підприємець убезпечить себе від можливих претензій з боку податківців.

 

Висновки

При купівлі товару на ринку слід особливу увагу приділяти наявності документів на товар, а саме:

якщо товар придбано у громадянина (непідприємця), доцільно скласти акт закупівлі товару та підписати його одночасно з продавцем;

якщо товар придбано в підприємця, у першу чергу слід вимагати від продавця розрахунковий документ про прийняття оплати за товар. Крім того, бажано підписати з ним договір купівлі-продажу (або хоча б акт закупівлі) та попросити копії його Свідоцтва про держреєстрацію, Свідоцтва єдиноподатника, фікспатенту (за наявності), а також платіжних доручень про сплату ПДФО, єдиного податку або вартості фікспатенту відповідно.

Довідкова інформація (довідка)

1 За відсутності письмової форми визнаються нікчемними (тобто недійсними без рішення суду) такі договори: договір забезпечення зобов’язань (

стаття 547 ЦКУ), договір дарування (стаття 719 ЦКУ), договір страхування (стаття 981 ЦКУ), кредитний договір (стаття 1055 ЦКУ), договір банківського вкладу (стаття 1059 ЦКУ), договір щодо розпоряджання правами інтелектуальної власності (стаття 1107 ЦКУ), договір комерційної концесії (стаття 1118 ЦКУ), заповіт (стаття 1257 ЦКУ).

2

Значення форми № 1ДФ таке, що до підприємця, який заповнив її при купівлі товару на ринку, податківці, ймовірно, не чіплятимуться з претензіями щодо ПДФО і відповідно не вимагатимуть жодних документів на товар. Щоправда, це стосується тільки єдиноподатників, оскільки підприємцю на загальній системі документи необхідні ще й для підтвердження витрат на купівлю товару.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі