Теми статей
Обрати теми

Ринкові відносини фізичних осіб — підприємців

Редакція ВД
Стаття

Ринкові відносини фізичних осіб — підприємців

 

У торгівлі на ринках задіяна більшість вітчизняних підприємців. Масштаби ринкової торгівлі вже давно вийшли за межі скромних колгоспних ринків і тому не дивно, що ця сфера перебуває під пильним державним наглядом.

Більшість «ринкових» проблем у підприємців стало виникати саме під час кризи і тим самим ще раз привернули до себе увагу уряду. Так, зокрема його реакцією стало затвердження Положення про основні вимоги до організації діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків, затверджене постановою КМУ від 29.07.2009 р. № 868, норми якого буде розглянуто в цій публікації.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи консультації

Постанова № 868

— постанова КМУ «Деякі питання організації діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків» від 29.07.2009 р. № 868.

Положення № 868

— Положення про основні вимоги до організації діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків, затверджене постановою КМУ від 29.07.2009 р. № 868.

Правила торгівлі на ринку

— Правила торгівлі на ринку, затверджені наказом Мінекономіки, МВС, ДПАУ, Держстандарту від 26.02.2002 р. № 57/188/84/105.

Типова форма

— Типовий договір оренди торговельного місця, затверджений постановою КМУ від 05.03.2009 р. № 278 (у редакції постанови КМУ від 29.07.2009 р. № 868).

Порядок № 638

— Порядок розрахунку ціни на послуги та оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, затверджений наказом Мінекономіки, Держкомпідприємництва від 30.06.2009 р. № 638/109.

 

Організація ринків

Поняття «ринок», яке наводиться в

Положенні № 868, по суті, відповідає терміну з Правил торгівлі на ринку, однак у ньому особи, які здійснюють торгівлю, іменуються не продавцями, а підприємцями. Так, ринок — це «об’єкт торгівлі, на території якого суб’єкт господарювання, що має право на користування чи розпорядження земельною ділянкою, на якій цей об’єкт розташований, організовує та (або) забезпечує створення належних умов для провадження торговельної діяльності підприємцями».

Нагадаємо, що згідно з

пунктом 4 Правил торгівлі на ринках її можуть здійснювати фізичні особи — громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, суб’єкти підприємницької діяльності, а також юридичні особи незалежно від форми власності.

Таким чином, можна зробити висновок, що норми

Положення № 868 направлено на регулювання сфери ринкової торгівлі, де продавцями є фізичні особи — підприємці.

При цьому

пункт 3 Положення № 868 містить важливий момент: послуги з обслуговування та утримання торговельних місць на території ринку можуть надаватися лише юридичними особами. Ураховуючи, що ці послуги є основними функціями власників ринку, то останніми також можуть бути лише юридичні особи. Раніше ці функції дозволялося виконувати і фізичним особам.

Власник ринку повинен мати затверджений відповідним органом місцевого самоврядування план території ринку, в якому зазначаються розмір земельної ділянки, інформація про наявність правовстановлюючих документів на неї, кількість торговельних місць і займана ними площа, площа стоянки для транспортних засобів (із зазначенням кількості засобів, які можуть розміститися на стоянці), найменування, призначення і площа будівель та інших споруд, розташованих на території ринку.

Однак, як і раніше, підприємці зможуть вести торгівлю на території ринків не лише з «ринкового місця», але й за допомогою власних капітальних споруд. Об’єкти торгівлі, які функціонують як гіпермаркети, торговельні центри, універмаги, універсами, супермаркети, міні-маркети, магазини,

є відокремленими капітальними спорудами та мають окрему поштову адресу, до ринків не належать. Тому такі споруди можуть належати підприємцям, які провадитимуть у них свій бізнес.

 

Обов’язковий договір оренди з підприємцем на ринку

Пункт 4 Положення № 868

зобов’язав власника ринку укладати з підприємцем договір оренди торговельного місця, якщо останній сплатив на ринку ринковий збір за 30 і більше днів. Зазначимо, що такий договір укладається за затвердженою Типовою формою , зразок якої ми наведемо в кінці публікації. Розмір орендної плати повинен розраховуватися відповідно до методики, затвердженої Порядком № 638 .

При цьому підприємець має право укладати договори суборенди, повідомивши про це в 5-денний строк власника ринку.

Надання торговельного місця в суборенду не може бути підставою для збільшення розміру орендної плати.

Суб’єкт, який обслуговує ринок, забезпечує створення та ведення реєстру укладених договорів оренди та суборенди торговельних місць і присвоює кожному такому місцю порядковий номер (цифрою).

 

Реконструкція території ринку

Положенням № 868

установлено, що реконструкція (переобладнання, модернізація) і закриття ринку здійснюються в установленому порядку за умови забезпечення підприємців іншими торговельними місцями з урахуванням рекомендації місцевої галузевої ради підприємців .

Причому про майбутні роботи після реконструкції та закриття ринку підприємцям

повинні повідомити за рік до початку їх проведення, а також подати органу місцевого самоврядування заяву про необхідність забезпечення таких підприємців іншими торговельними місцями.

 

Несанкціонована торгівля

Розповімо ще про один позитивний момент, який міститься вже в тексті

постанови № 868, де проявляється лояльне ставлення до напівлегальної ринкової торгівлі. Так, органам місцевого самоврядування рекомендується для зручності споживачів створювати тимчасові комунальні ринки в місцях, де існують облаштовані торговельні місця, але торговельна діяльність у них відбувається без відповідних документів.

Для підприємців і виробників сільськогосподарської продукції, які здійснюють таку несанкціоновану торгівлю в цих місцях, місцевим органам наказано шукати торговельні місця на діючих ринках.


Висновки

Суб’єктами, які обслуговують територію ринку, а по суті, їх власниками можуть бути лише юридичні особи.

Підприємці укладають з ними договори оренди торговельних місць. Якщо підприємець сплатив на ринку ринковий збір за 30 і більше днів, то з ним зобов’язані укласти договір оренди. Орендна плата за торговельні місця встановлюється відповідно до затвердженої методики.

Підприємці можуть здавати свої торговельні місця в суборенду, при цьому на розмір орендної плати це не вплине.

 

img 1
img 2
img 3
img 4

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі