Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Заповнення Книги за формою № 10 при роботі на загальній системі оподаткування

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Заповнення Книги за формою № 10 при роботі на загальній системі оподаткування

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Чи зобов’язаний він щодня зазначати у Книзі за формою № 10 перелік товарів, призначених для продажу цього дня?

 

ВІДПОВІДЬ. Слід зазначити, що, по-перше, на законодавчому рівні досі не встановлено порядок заповнення Книги за формою № 10, тому у практичній діяльності підприємцям доводиться керуватися листом ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886, в якому викладено основні рекомендації податківців щодо заповнення цієї Книги.

По-друге, податківці користуються своїм правом уносити зміни до Книги за формою № 10, унаслідок чого вона може містити значно більше граф, ніж зазначено в додатку 10 до Інструкції № 12. Як бачимо, у нашому випадку податківці додали графу «Найменування товару».

Отже, звернемося до листа ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886. Виходячи з його рекомендацій можна дійти таких висновків:

1) якщо підприємець має найманих працівників-продавців

(реалізаторів), то кожний з них веде свою Книгу за формою № 10, а в кінці дня підприємець переносить підсумки з їх Книг за формою № 10 до своєї Книги за формою № 10. При цьому графа «Найменування товару», як і графи «Кількість виготовленої продукції, наданих послуг» та «Кількість проданої продукції (наданих послуг)», заповнюється лише в момент придбання товару. Причому підсумки за графами «Кількість» підбиваються один раз на квартал (у кінці кварталу) для визначення залишків товарів;

2) якщо ж підприємець найманих працівників-продавців не має

, тобто продаж товару він здійснює самостійно, то в цьому випадку заповнити Книгу за формою № 10 складніше. За кожною її графою потрібно щодня підбивати підсумки, а у графі 2 «Кількість виготовленої продукції, наданих послуг» зазначати товар, призначений для продажу цього дня. Отже, і у графі «Найменування товару» доведеться перелічити всі товари, виставлені на продаж.

Документ консультації

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі