Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. За яким курсом відображається валютна виручка в єдиноподатника?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

За яким курсом відображається валютна виручка в єдиноподатника?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку отримує виручку в іноземній валюті спочатку на розподільчий рахунок, а потім — на валютний рахунок. За яким курсом її записувати до Книги ф. № 10 і порівнювати з критерієм «500 тис. грн.»: за курсом на день зарахування на розподільчий рахунок чи за курсом на день зарахування на валютний рахунок?

 

ВІДПОВІДЬ. Якщо єдиноподатник отримав виручку в іноземній валюті, він має записати її до Книги ф. № 10 того дня, коли її зараховано на валютний рахунок. При цьому сума виручки записується до Книги ф. № 10 не у валюті, а в гривнях. Для перерахунку її в гривні слід використовувати офіційний курс НБУ, що діє на момент зарахування виручки на рахунок. Тепер детальніше.

В Указі № 746 сказано, що виручкою єдиноподатника вважається «сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси від здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг)» (стаття 1 Указу № 746).

Таким чином, сума визнається виручкою тільки тоді, коли вона фактично отримана, тобто потрапила на рахунок, що належить підприємцю.

Як відомо, поточний рахунок відкривається самим підприємцем і служить, зокрема, для зберігання його грошей (підпункт 1.8 Інструкції № 492). А що з розподільчим рахунком? Розподільчий рахунок не належить підприємцю, а є рахунком банку (лист НБУ від 30.03.99 р. № 18-111/943-2754 довідка 1), який використовується банком з технічною метою.

Отже, надходження валюти на розподільчий рахунок не тягне за собою жодних наслідків для підприємця.

Тому отримана валюта визнається виручкою саме в той день, у який банк зарахує її зі свого розподільчого рахунка на поточний рахунок клієнта-єдиноподатника.

Детально про це ми писали у «ВД», 2006, № 14, с. 41. А зовсім недавно податківці підтвердили цю думку, щоправда, стосовно єдиноподатників — юридичних осіб (оглядовий

лист ДПАУ від 10.07.2009 р. № 14487/7/15-0417). Проте за цих умов між підприємцем і юридичною особою різниці немає, тому, на наш погляд, підприємець-єдиноподатник теж має право користуватися зазначеним роз’ясненням ДПАУ.

Документи консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Інструкція № 492

— Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

План рахунків № 280

— План рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджений постановою Правління НБУ від 17.06.2004 р. № 280.

План рахунків № 388

— План рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України, затверджений постановою Правління НБУ від 21.11.97 р. № 388 (утратив чинність).

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Відтоді як було складено зазначений

лист НБУ, розподільчі рахунки клієнтів не змінили своїх функцій. Як у 1999 році, так і зараз у банківському Плані рахунків (План рахунків № 388 і План рахунків № 280) вони пасивні і містяться в розділі 26 «Кошти клієнтів банку» (номер 2603). Інакше кажучи, незважаючи на те, що розподільчі рахунки за всіма ознаками є заборгованістю банку перед клієнтами, насправді ними користується виключно банк (для тимчасового зберігання коштів клієнта до їх зарахування на поточний рахунок), а не клієнти. Звідси стає зрозуміло, що розподільчі рахунки все-таки належать не клієнтам, а банку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі