Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Розрахунки через банківський термінал і відображення виручки у Книзі за формою № 10

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Розрахунки через банківський термінал і відображення виручки у Книзі за формою № 10

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку займається роздрібною торгівлею, оплата товарів здійснюється готівкою та за допомогою пластикових карток (через термінал банку).

Магазин працює до 22:00, але розрахунки, здійснені з покупцями через термінал банку після 18:00, зараховуються на рахунок наступного дня (накопичувальний). Через це відомості про виручку, що надійшла на поточний рахунок за даними виписок банку, відрізняються від загальних підсумків при знятті звіту за день за терміналом. До Книги за формою № 10 підприємець уносив дані про виручку за даними звіту за терміналом.

При перевірці податковий інспектор дійшов висновку, що в ті дні, коли є розбіжності між сумами, що проходять за рахунком у банку, і сумами, відображеними у Книзі за формою № 10, є прихована виручка, яку потрібно додати до виручки за рік. Чи має рацію інспектор? Як здійснювати записи до Книги за формою № 10 при списанні коштів через термінал після 18:00?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємці-єдиноподатники ведуть податковий облік відповідно до Указу № 746 і повинні стежити, щоб їх виручка за рік не перевищила 500 тис. грн. У статті 1 Указу № 746 роз’яснюється, що саме слід розуміти під виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — суму, «фактично отриману суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг)».

Саме вона порівнюється з обмеженням у 500 тис. грн. і відображається у графі «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10, звідки переноситься до розділу 4 Звіту щодо єдиного податку.

Згідно з пунктом 8 Порядку № 599 для визначення результатів власної підприємницької діяльності платник єдиного податку веде Книгу за формою № 10 на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій. При цьому обов’язковому заповненню підлягають лише графи «Період обліку», «Витрати на виробництво продукції», «Сума виручки (доходу)», «Чистий дохід».

Виручка у

Книзі за формою № 10 відображається за фактом, тобто за так званим касовим методом, а не за відвантаженням:

суми готівкової виручки — у день надходження готівкових коштів до каси підприємця;

— суми безготівкової виручки — у день надходження коштів на поточний рахунок підприємця.

При цьому підприємець зазначає лише сумарний показник виручки, отриманої за день (за що та від кого отримано виручку — у

Книзі за формою № 10 розшифровувати не потрібно).

Те ж саме робить і найманий працівник єдиноподатника, до обов’язків якого належить заповнення

Книги за формою № 10.

Наприклад, якщо за день підприємцю від реалізації товарів надійшло (від одного чи від декількох покупців, не має значення) усього 500 грн., у

Книзі за формою № 10 у графі «Сума виручки (доходу)» достатньо зазначити суму 500. У цьому й полягатиме облік виручки (доходу).

Розрахунки через банківський термінал

— це безготівкові розрахунки, за якими сума коштів з рахунка (картки) покупця списується на рахунок підприємця. Тому записи у Книзі за формою 10 потрібно здійснювати в день надходження коштів на поточний рахунок.

Однак у нашому випадку підприємець при заповненні

Книги за формою № 10 керувався звітом за терміналом за день, при тому, що грошові кошти, списані з платіжних карток після 18:00, надходили на його поточний рахунок наступного дня.

Виходить, що формально підприємець неправильно вносив дані про виручку за день, не дотримуючись принципу заповнення

Книги за формою № 10 за касовим методом. Записи про грошові кошти, що надійшли в разі розрахунків після 18:00, він повинен був робити наступного дня (за виписками банку).

Проте це не означає, що податковий інспектор має рацію, який наполягає на тому, що суми, які надійшли на поточний рахунок підприємця із затримкою (через «термінальні» розрахунки після 18:00), має бути додано до річної виручки.

Дійсно, підприємець помилився з моментом відображення виручки, але це не означає, що він повинен відображати її двічі (за звітом терміналу та за фактом надходження на поточний рахунок).

Як відомо, підтверджувати первинними документами запис про виручку єдиноподатникам необов’язково. Проте у цьому випадку підприємцю потрібно подбати про наявність банківських виписок, а також договору про розрахунково-касове обслуговування із зазначенням порядку зарахування на поточний рахунок коштів, списаних за допомогою терміналу після 18:00. Це буде обґрунтуванням того, що суми, які «запізнилися», надійшли на банківський рахунок, і є виручкою, попередньо відображеною у

Книзі за формою № 10.

Дані про виручку, отриману від конкретної операції, заносяться до

Книзи за формою № 10 одноразово. Отже, і підсумовувати виручку за одні й ті самі продажі (після 18:00), відображену у звіті терміналу та у виписці в різні дні, не потрібно.

У цій ситуації підприємцю необхідно зробити виправлення у

Книзі за формою № 10, а за необхідності й у Звіті щодо єдиного податку (див. «ВД», 2007, № 20, с. 27).

У

Книзі за формою № 10 виправлення проводять таким чином: неправильні цифри закреслюють і над закресленими надписуються правильні. Закреслення виконують однією рисою так, щоб можна було прочитати виправлене. Виправлення підтверджується написом «Виправлено» і підписом особи, відповідальної за ведення Книги за формою № 10, із зазначенням дати виправлення.

Наведених аргументів, на наш погляд, достатньо, щоб відстояти свою точку зору перед представниками податкового органу. Якщо ж перевіряючі будуть непохитними, то в підприємця є законне право оскаржити їх дії (рішення) до вищого податкового органу або до суду.

Зверніть увагу ще на один момент. Підприємці на єдиному податку можуть не застосовувати РРО на підставі

статті 9 Закону про РРО.

Проте, якщо це звільнення на них не поширюється, ці підприємці повинні використовувати фіскальний РРО з підключеним банківським терміналом і проводити через РРО всі списані через термінал за день суми (до 18:00 і після 18:00), вони ж будуть відображені в денних звітах РРО.

У випадках, наведених у

статті 10 Закону про РРО, єдиноподатники можуть обмежитися КОРО і РК. У цьому випадку в КОРО також мають бути записи щодо всіх сум продажів за день (до 18:00 і після 18:00), у тому числі списаних з карток через банківський термінал.

Водночас ці вимоги законодавства про застосування РРО не впливають на принцип відображення виручки в момент (день) фактичного надходження на поточний рахунок або до каси.


Документи консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі