Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи потрібний сертифікат, якщо продукція перефасовується?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи потрібний сертифікат, якщо продукція перефасовується?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець купує сухе молоко в розфасовці 25 кг (постачальник надає йому всі сертифікати якості). Потім молоко розфасовується в пачки вагою 1 кг кожна і продається. Підприємцю при цьому потрібно заново сертифікувати кілограмові пачки сухого молока (як новий продукт) чи достатньо сертифікатів, виданих йому постачальником?

 

ВІДПОВІДЬ. Отримувати сертифікат на кілограмові пачки не потрібно. При цьому доцільно користуватися сертифікатами, наданими постачальником. Розберемося детальніше.

Відповідно до статті 23 Закону про захист прав споживачів «суб’єкти господарювання несуть відповідальність за: …реалізацію продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, але у документах, згідно з якими її передано на реалізацію, відсутні реєстраційні номери сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність…» у розмірі 50 % вартості такої партії товару, але не менше 170 грн.

Однак у нашому випадку підприємцю

не лише не потрібно займатися отриманням сертифіката відповідності, але й не потрібно навіть зазначати реквізити такого сертифіката в документах на купівлю-продаж товару, оскільки:

— по-перше,

сухе молоко не належить до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації (у цьому Переліку містяться лише суміші на основі сухого молока, призначені для дитячого або дієтичного харчування, — код 26.1);

— по-друге, сертифікат відповідності, про який ідеться в

Законі про захист прав споживачів, видається виробнику або імпортеру продукції (пункт 1.2 Правил № 322). У свою чергу, фасування (або перефасування) належать не до виробництва, а до торговельної діяльності. Про це свідчить розшифровка секції G КВЕДа: «Торговельна діяльність включає також здійснення поточних операцій: сортування крупних партій товарів, поділ або перефасування товару меншими партіями, перепакування, фасування та розлив…». Отже, у процесі перефасування новий продукт не з’являється (як було сухе молоко, так воно ним і залишилося, змінилася лише вага упаковки). Отже, підприємець, який фасує сухе молоко в дрібніші пачки, не зобов’язаний отримувати на нього сертифікат відповідності ще й тому, що є торговцем, а не виробником.

Далі

сертифікат якості, про який згадує підприємець, — це не сертифікат відповідності, а інший документ, причому документ цей абсолютно «добровільний». Його видають, як правило, самі виробники товару (на відміну від сертифіката відповідності, який видається спеціальним органом, що має дозвіл від Держкомстандартизації). Сертифікат якості — це гарантія від виробника, що його продукція відповідає певним стандартам. Тому підприємець, який займається фасуванням, може лише отримати сертифікат якості (копію) від постачальника (виробника або попереднього продавця), а самостійно оформляти такий документ не повинен і не має права довідка 1.

Таким чином:

1)

отримувати новий сертифікат відповідності підприємець-фасувальник не зобов’язаний;

2) зазначати в документах на купівлю-продаж сухого молока реєстраційні номери сертифіката відповідності, які є у виробника або імпортера, теж не потрібно (найімовірніше, виробник/імпортер цього сертифіката не має, якщо, звичайно, він не вирішив отримати його добровільно);

3)

видавати покупцям копії сертифіката якості (отриманого від постачальника) є сенс. Наявність сертифіката якості сприяє підвищенню конкурентоспроможності товару, підсилює його привабливість для покупців і відповідно дозволяє збільшити обсяги продажів.

Документи консультації

Закон про захист прав споживачів

— Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації

— Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005 р. № 28.

Правила № 322

— Правила обов’язкової сертифікації харчових продуктів, затверджені наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 02.06.97 р. № 322.

КВЕД

— Класифікація видів економічної діяльності, прийнята наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Для того щоб отримати право видавати сертифікати якості, виробник попередньо повинен отримати сертифікат відповідності системи якості на своєму виробництві. Отримання такого сертифіката не є обов’язковим і відбувається лише за бажанням виробника

(підпункт 2.2.3 Правил № 322).

А ось підприємець, який займається перефасуванням (тобто торгівлею, а не виробництвом), отримати сертифікат відповідності системи якості не зможе навіть за бажанням. Таким чином, самостійно видавати сертифікати якості у цьому випадку він не має права.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі