Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатникам і підприємцям на фікспатенті — про примусову доплату до Пенсійного фонду

Редакція ВД
Стаття

Єдиноподатникам і підприємцям на фікспатенті — про примусову доплату до Пенсійного фонду

 

Наші читачі, звичайно, знають, що починаючи з травня цього року підприємці на єдиному податку та фікспатенті мають уносити доплату в Пенсійний фонд (ПФ) до розміру мінімального страхового внеску. Так вирішив Кабмін своєю постановою № 366 (див. «ВД», 2009, № 9, с. 2). Пізніше до цього документа було внесено зміни постановою № 505 (див. «ВД», 2009, № 12, с. 5). Із цього питання існує і роз’яснення офіційних органів (див. «ВД», 2009, № 10, с. 2; № 12, с. 6; № 13, с. 2; № 14, с. 2).

Ураховуючи те, що тема ця для багатьох підприємців дуже актуальна, у поданому матеріалі ми відповімо на всі найважливіші запитання щодо пенсійної доплати: для чого ж потрібна ця доплата, хто її повинен платити, у якій сумі та в які строки, на які рахунки, чи є від неї звільнення, який звіт у зв’язку з нею подавати та чи потрібна для цього додаткова реєстрація в ПФ? Розглянемо і найбільш злободенне запитання: що загрожує підприємцю, якщо він поки не вноситиме доплату, особливо з урахуванням норм постанови № 505 (про відсутність штрафів до квітня 2010 року)?

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ККУ

— Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про пенсійне страхування

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон про держбюджет на 2009 рік

— Закон України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI.

Закон про пенсійне забезпечення

— Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

Закон № 1074

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України та посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» від 05.03.2009 р. № 1074-VI.

Закон про систему оподаткування

— Закон України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Постанова № 366

— постанова КМУ «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366.

Постанова № 505

— постанова КМУ «Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 21.05.2009 р. № 505.

Постанова № 36

— постанова КМУ «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» від 16.01.2003 р. № 36.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Хто зобов’язаний доплачувати внески до ПФ

Відповідно до

постанови № 366 внески до ПФ до розміру мінімального страхового внеску зобов’язані доплачувати підприємці, які працюють на єдиному податку або фікспатенті, а також члени їх сімей, які беруть участь у підприємницькій діяльності та отримують частину доходу від такої діяльності. За цих членів сім’ї слід уносити доплату тільки в тому випадку, коли вони зареєстровані в ПФ, але така ситуація зустрічається дуже рідко.

Таким чином, доплата, про яку йтиметься далі, — це

сплата пенсійних внесків єдиноподатниками та підприємцями на фікспатенті «за себе» (а не за найманих працівників). Вона не стосується підприємців на загальній системі, у яких свій механізм сплати пенсійних внесків.

 

Ціна питання: яка сума доплати

Для того щоб обрати одне з двох: змиритися та доплачувати внесок чи не доплачувати й запастися достатньою кількістю аргументів, важливо знати ціну питання, тобто якою сумою є доплата?

Розмір доплати кожен підприємець розраховує самостійно, залежно від ставки єдиного або фіксованого податку. Зробити це нескладно, але в цілях заощадження часу

вже розраховані суми доплат до ПФ за III квартал 2009 року можна поглянути у «ВД», 2009, № 13, с. 36.

Тим же, хто бажає розібратися у всьому самостійно, докладно наведемо порядок розрахунку:

Доплата = (МСВ - Вєп(фп) х ЄП (ФП))

, де

Доплата

— сума обов’язкової доплати до ПФ з розрахунку за місяць, грн.;

МСВ

— мінімальний страховий внесок до ПФ за відповідний місяць, грн.:

МСВ = 33,2 %

довідка 1 х Мінімальна зарплата відповідного місяця довідка 2 (пункт 1.3 Інструкції № 21-1);

Вєп(фп)

— відсоток, що автоматично надходить до ПФ у вигляді відрахувань від ставки єдиного податку (42 %) чи від вартості фікспатенту (10 %);

ЄП (ФП)

— ставка єдиного податку або вартість фікспатенту, грн.

 

 

ПРИКЛАД

Підприємець працює на єдиному податку зі ставкою 180 грн., має 2-х найманих працівників. Яку суму внеску йому потрібно буде доплатити до ПФ за підсумками IV кварталу?

Доплата за IV квартал = Доплата за жовтень + Доплата за листопад + Доплата за грудень = (0,332 х 650 - 0,42 х 180) + (0,332 х 650 - 0,42 х 180) + (0,332 х 669 - 0,42 х 180) = 426,91 грн.

Зверніть увагу

: той факт, що підприємець, крім єдиного податку «за себе», щомісячно доплачує по 50 % ставки єдиного податку за кожного найманого працівника (і від цих доплат 42 % надходить до ПФ), у цьому випадку ролі не грає. Справа в тому, що відрахування до ПФ від таких доплат враховуються як внески за найманих працівників (заносяться в особисту пенсійну картку кожного працівника), а не як внески за підприємця, чого вимагає постанова № 366 (тобто доплату внеску має бути відображено в особистій пенсійній картці самого підприємця).

 

 

Отже, за допомогою зазначеного розрахунку можна визначити мінімум, що зараз обов’язково необхідно доплачувати до ПФ. Теоретично підприємець може доплачувати й більше (щоб збільшити розмір пенсії), хоча очевидно, що на практиці так чинити ніхто не буде. Проте можливість така є і верхня (максимальна) межа загальних щомісячних внесків до ПФ (з урахуванням відрахувань від єдиного або фіксованого податків) у 2009 році не має перевищувати 3331,62 грн.

 

Для чого потрібна доплата

Доплата необхідна для того, щоб

до пенсійного стажу підприємця повністю потрапляв кожен місяць роботи на єдиному податку чи на фікспатенті. Справа в тому, що відрахування до ПФ від єдиного або фіксованого податку — набагато менше мінімально необхідного місячного внеску до ПФ, у результаті за відсутності доплати до стажу потрапляє неповний місяць.

 

 

ПРИКЛАД

Підприємець працює на єдиному податку зі ставкою 200 грн./в місяць. Згідно зі

статтею 2 Указу № 746 до ПФ щомісячно надходить (42 : 100) х 200,00 = 84,00 грн.

Візьмемо, наприклад, серпень поточного року. Для того щоб серпень було зараховано до пенсійного стажу повністю (31 календарний день), необхідно, щоб за серпень до ПФ надійшов внесок у сумі не меншій, ніж 33,2 % від мінімальної зарплати: 0,332 х 630,00 = 209,16 грн.

Якщо підприємець не виконає доплату, до ПФ потрапить тільки 84 грн., а до його стажу за серпень піде усього (84,00 : 209,16) х 31 = 12 дн.

 

 

Але

якщо раніше виконувати доплату та турбуватися про свій стаж підприємці могли за бажанням (хотіли — доплачували внески, хотіли — ні), то з 1 травня 2009 року КМУ зобов’язав їх доплачувати внески примусово. І це не зважаючи на те, що деяким підприємцям доплата не потрібна, оскільки:

— стаж їм зараховується за основним місцем роботи (якщо вони працюють за трудовим договором та отримують хоча б мінімальну зарплату);

— вони вже отримують пенсію (за віком, за вислугу років, пільгові пенсії тощо).

 

Кого звільнено від доплати

Ураховуючи той факт, що деякі підприємці зовсім не зобов’язані доплачувати внески до ПФ, КМУ через деякий час після прийняття

постанови № 366 видав постанову № 505 та звільнив від обов’язкових доплат:

підприємців-інвалідів, які не використовують працю найманих працівників;

підприємців-пенсіонерів за віком, які не використовують працю найманих працівників.

Якою логікою при цьому керувався КМУ, залишається загадкою, оскільки не зрозуміло, яким чином наявність/відсутність найманих працівників впливає на необхідність доплачувати внески до ПФ «за себе», а також чому підприємці, які самі працюють за трудовим договором, так і залишилися не звільненими від доплати, адже пенсійні внески за них повною мірою сплачує роботодавець. Але у будь-якому разі поки що ситуація залишається незмінною, тому слід звернути увагу на два ключові моменти:

1) якщо у підприємця є особи, які працюють з ним за трудовими договорами, доплачувати внесок до ПФ він зобов’язаний у будь-якому разі

(навіть якщо є пенсіонером чи інвалідом);

2) не всіх пенсіонерів звільнено від обов’язкової доплати внесків до ПФ

, а тільки тих, які отримують пенсію за віком. До них належать:

жінки, які досягли 55 років, і чоловіки, які досягли 60 років;

— жінки, які досягли 45 років (за наявності стажу не менше 15 років), і чоловіки, що досягли 50 років (за наявності стажу не менше 20 років), які не менше половини стажу працювали повний робочий день на підземних роботах або на роботах з особливо шкідливими та важкими умовами довідка 3;

— жінки, які досягли 50 років (за наявності стажу не менше 20 років), і чоловіки, що досягли 55 років (за наявності стажу не менше 25 років), які не менше половини стажу працювали повний робочий день на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці довідка 3, водії автобусів, тролейбусів, трамваїв, доярки, трактористи;

— жінки, що народили та виховали п’ятеро дітей до 8 років, — після досягнення 50 років при стажі роботи не менше 15 років;

— ліліпути та карлики мають право на пенсію за віком: жінки після 40 років при стажі роботи не менше 15 років; чоловіки — після досягнення 45 років при стажі роботи не менше 20 років тощо (

статті 13, 17, 18 Закону про пенсійне забезпечення).

Уся решта пенсіонерів, у тому числі ті, хто одержує пенсію у зв’язку з втратою годувальника, військову пенсію, пенсію за вислугу років тощо, не звільняються від доплати.

 

У які строки слід унести доплату до ПФ

Доплата пенсійних внесків здійснюється один раз на квартал — сумарно за всі три місяці кварталу. Доплата вноситься протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме (

лист ПФУ від 05.05.2009 р. № 7964/03-20, роз’яснення Мінпраці від 22.05.2009 р.):

за III квартал (липень — вересень) — не пізніше 20 жовтня 2009 року (20 жовтня — останній день);

за IV квартал (жовтень — грудень) — не пізніше 20 січня 2010 року (20 січня — останній день).

При цьому в

постанові № 505 вміщено норму, відповідно до якої ПФ до 05.04.2010 р. повинен буде виконати звіряння, виявити заборгованість підприємців із доплати внесків і розіслати акти. Якщо протягом 30 днів після отримання акта підприємець погасить заборгованість, штрафи та пеня йому не загрожують (частина 2 пункту 4 постанови № 505). У той же час стовідсотково покладатися на безкарність не варто — ризик підпасти під штрафи все-таки є. Але докладніше про це поговоримо далі, у розділі «Що буде, якщо не платити».

 

Як заповнити платіжку на доплату

Про те, як правильно заповнити платіжне доручення, можна прочитати у «ВД», 2009, № 6, с. 9. Зараз же, не зупиняючись на подробицях, наведемо зразок платіжки за доплатою внесків до ПФ з урахуванням

роз’яснення Мінпраці від 22.05.2009 р. (див. «ВД», 2009, № 13, с. 2) (див. с. 10 цього номера).

 

img 1

 

* У призначенні платежу обов’язково слід зазначити: прізвище, ім’я та по батькові підприємця, його ідентифікаційний номер (а за відсутності — серію та номер паспорта), період, за який сплачено внески, і код за КОАТУУ довідка 4.

Реквізити рахунка ПФ, на який перераховується доплата, не залежать від місця реєстрації підприємця та поки для всіх однакові (у платіжці — напівжирне зображення).

 

Звітність, пов’язана з доплатою

Жодної нової форми звітності, пов’язаної з доплатою внесків, ПФ не запроваджує. Однак тепер після закінчення року єдиноподатники та підприємці на фікспатенті будуть зобов’язані подавати звіт за формою

додатка 26 до Інструкції № 21-1 (останні декілька років у зв’язку з відсутністю доплати ПФ дозволяв цей звіт не подавати).

Додаток 26

подається підприємцями до 1 квітня року, наступного за звітним (підпункт 11.12 Інструкції № 21-1). При цьому жодної додаткової реєстрації у ПФ проходити не потрібно — ні для подання звіту, ні для доплати внесків (роз’яснення Мінпраці від 22.05.2009 р., див. «ВД», 2009, № 13, с. 2).

 

Що буде, якщо не платити

Повернемося до

постанови № 505, що на перший погляд дозволяє не квапитися з доплатою внесків до весни наступного року. Підставою для цього служить пункт 4, у якому КМУ наказує ПФ: «…проводити до 5 квітня наступного року звіряння сум страхових внесків на рахунках платників з урахуванням встановленого розміру мінімального страхового внеску у відповідному періоді; надсилати платникам протягом 10 днів після закінчення звіряння акти про стан розрахунків за страховими внесками. У разі сплати визначеної в акті звіряння суми недоїмки протягом 30 днів після його одержання штрафні санкції та пеня за несплату або несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків не нараховуються».

Ця норма, дійсно, дуже корисна для підприємців, які доплачувати пенсійні внески поки не збираються. Виходячи з логіки

постанови № 505 вони це зможуть зробити наступного року, після того, як отримають акт від ПФ. Причому:

— від штрафів і пені, передбачених

Законом про пенсійне страхування за несплату пенсійних внесків, підприємці звільнені постановою № 505;

— адмінштрафи до підприємців за несплату чи несвоєчасну сплату пенсійних внесків не застосовуються, оскільки вони не є посадовими особами (докладніше про це див. нижче). Отже, ПФ не має права притягати їх до відповідальності за

статтею 1651 КУпАП.

Проте, якщо бути дуже обережним, слід звернути увагу на два моменти:

1)

постанова № 505 вимагає «…припинити на трирічний період проведення перевірки платників податків, які сплачують страхові внески відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 року № 366».

Однак сам ПФ нічого про те, що він не збирається перевіряти та штрафувати підприємців (єдиноподатників і фікспатентників), не сказав. Тому не можна бути стовідсотково упевненим, що ПФ дотримуватиметься цього

пункту постанови КМУ;

2) якщо під час перевірки (зрозуміло, до 05.04.2009 р.) ПФ виявить, що підприємець внески не доплачував, формально він може застосувати штраф і пеню.

Постанова № 505 у цьому випадку підприємця не захистить, оскільки нічого не йдеться про санкції, накладені до 05.04.2009 р. Якою може бути орієнтовна сума штрафу? Розрахуємо.

 

Місяць

Мінімальна зарплата (ЗПмін)

Підлягає доплаті до ПФ, грн.

єдиноподатником зі ставкою 200 грн. довідка 5:0,332 х ЗПмін - 0,42 х 200

підприємцем на фікспатенті зі ставкою 100 грн. довідка 5:0,332 х ЗПмін -0,10 х 100

Травень

625,00

123,50

197,50

Червень

625,00

123,50

197,50

Липень

630,00

125,16

199,16

Серпень

630,00

125,16

199,16

Вересень

630,00

125,16

199,16

Жовтень

650,00

131,80

205,80

Листопад

650,00

131,80

205,80

Грудень

669,00

138,11

212,11

Разом сума, що підлягає сплаті до ПФ:

1024,19

1616,19

Штраф за статтею 106 Закону про пенсійне страхування (10 %)

102,42

161,62

Пеня за статтею 106 Закону про пенсійне страхування (0,1 % за кожен день прострочення до дня сплати, умовно — до 21.01.2010 р. включно)

81,02

129,26

Разом штрафу та пені

183,44

290,88

Адмінштраф

 

Отже, сума штрафних санкцій для підприємців невелика. До того ж зовсім не обов’язково, що ПФ прийде з перевіркою до 05.04.2010 р. А якщо перевірки не буде, відповідно штрафів не буде теж.

Тепер докладніше розберемося з адмінштрафом, адже

Законом № 1074 розміри адмінштрафів за пенсійні порушення істотно збільшено. Так, за:

— приховування (заниження) суми зарплати (доходу), на яку нараховуються страхові внески, порушення порядку нарахування внесків, ухилення від реєстрації в ПФ чи несвоєчасну подачу заяви про реєстрацію, ненадання або несвоєчасне надання звітності за внесками, надання звітності не за встановленою формою (зокрема, в електронній формі, якщо це необхідно), подання недостовірних даних у звіті за внесками застосовується адмінштраф у сумі від

340 до 510 грн., а при повторному порушенні 510 — 680 грн.;

— несплату чи несвоєчасну сплату внесків загальною сумою 90750 грн. або менше застосовується штраф у сумі від

425 до 850 грн., а при повторному порушенні 1700 — 5100 грн.;

— несплату чи несвоєчасну сплату внесків

загальною сумою більше 90750 грн. застосовується штраф в сумі 850 — 1700 грн., а при повторному порушенні 1700 — 5100 грн. (стаття 1651 КУпАП).

Проте

згадані адмінштрафи накладаються тільки на посадових осіб. У свою чергу, підприємець посадовою особою не є (примітка 1 до частини 3 статті 364 ККУ), з чим погоджуються навіть працівники ПФ. Тому адмінштрафи застосовувати до підприємців вони не мають наміру (докладніше про це див. «ВД», 2009, № 14, с. 10).

А от що стосується штрафу за несплату внесків згідно із

Законом про пенсійне страхування, то він, навпаки, згідно зі статтею 2 Закону № 1074 зменшився та становить усього лише 10 % від суми недоплати замість колишніх від 10 до 50 %.

Важливо: заборгованість перед ПФ за доплатами не позбавляє права отримати Свідоцтво про сплату єдиного податку на наступний 2010 рік.

Підстава — пенсійний внесок, про доплату якого йдеться, не зазначено у статтях 14 — 15 Закону про систему оподаткування.

 

Для роздумів

Насамкінець зазначимо, що

сама постанова № 366, яка вимагає від підприємців вносити доплату до ПФ, є незаконною. Справа в тому, що підпункт 7 пункту 15 Закону про пенсійне страхування зобов’язав КМУ всього лише подати пропозицію про доплату внесків (проект закону) на розгляд ВРУ, а вже сама ВРУ має вирішити, чи ухвалювати запропонований закон, чи ні. Ну а оскільки подібного закону на сьогодні не існує (свого часу було прийнято, але незабаром скасовано), КМУ вирішив самостійно видати відповідну постанову, фактично присвоївши собі функції ВРУ. Адже він не має законодавчих повноважень встановлювати розмір страхового внеску.

Через зазначені причини

підприємцями подано немало позовів до судів про визнання постанови № 366 недійсною. Розгляд справ призначено на найближчий час: кінець вересня — жовтень. При цьому висока вірогідність того, що ці позови будуть задоволені і постанову № 366 скасують довідка 6. А от чи вийде повернути в такому разі сплачені підприємцем гроші — перспектива дуже сумнівна.

Таким чином, ми навели всі можливі аргументи на захист підприємця, але все-таки остаточне рішення: чи доплачувати пенсійний внесок, чи поки ще почекати — залишається за вами.

 

Висновки

Постанова № 366

вимагає, щоб єдиноподатники та підприємці на фікспатенті вносили обов’язкову доплату внесків у ПФ до розміру мінімального страхового внеску (33,2 % від мінзарплати) з урахуванням того, що 42 % від ставки єдиного податку чи 10 % від вартості фікспатенту і так (автоматично) надійдуть до ПФ. Звільнено від доплати тільки підприємців-інвалідів та пенсіонерів за віком, і то за умови, що вони не використовують працю найманих працівників.

Доплата вноситься щокварталу

не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Додаткової реєстрації у ПФ не вимагається, додаткова звітність теж не запроваджується (за підсумками року необхідно буде подати тільки додаток 26).

Якщо доплату до ПФ не вносити, то

:

— за відсутності перевірки до 05.04.2010 р. жодні штрафи підприємцеві за несплату не загрожують (безкарно борг можна буде погасити протягом 30 днів після отримання від ПФ акта звіряння);

— у разі перевірки сума нарахованого штрафу та пені буде невелика — від 200 до 300 грн.;

— несплата внесків до ПФ не буде перешкодою до отримання Свідоцтва єдиноподатника на 2010 рік.

Ну а з урахуванням того, що на сьогодні подано немало позовів про визнання

постанови № 366 незаконною, цілком імовірно, що скоро її можуть взагалі скасувати.

Довідкова інформація (довідка)

1 Наступного року ставка внеску може змінитися. Її розмір щорічно встановлюється законом про держбюджет

на відповідний рік.

2 У

III кварталі 2009 року мінімальна зарплата для кожного місяця однакова і становить 630 грн., у жовтні — листопаді — 650 грн., у грудні — 669 грн. (стаття 55 Закону про Держбюджет на 2009 рік).

3

Роботи з особливо шкідливими та важкими умовами праці, а також зі шкідливими та важкими умовами:

— гірничі роботи;

— копальні;

— чорна металургія;

— виготовлення коксопродуктів;

— виробництво вогнетривких матеріалів;

— виготовлення кольорових металів;

— виробництво газів;

— хімічне виробництво;

— виробництво вибухових речовин;

— переробка нафти, вугілля, газу, сланців;

— обробка металу;

— виготовлення й ремонт електричних машин та апаратури;

— виготовлення обладнання для радіо, телебачення та зв’язку;

— виготовлення будматеріалів;

— виготовлення скла та виробів із нього; виготовлення керамічних і фарфоро-фаянсових виробів;

— виготовлення штучних або синтетичних волокон;

— виготовлення целюлози, картону, паперу;

— виготовлення фармацевтичних препаратів;

— охорона здоров’я;

— поліграфія;

— транспортні послуги (залізна дорога, метро, флот, авіація);

— роботи з радіоактивними речовинами;

— ртутні підстанції;

— електростанції, електропоїзди;

— видобуток торфу;

— текстильна промисловість;

— виготовлення деревини і виробів з неї;

— харчова промисловість;

— виробництво поліграфічних фарб;

— агрохімічне обслуговування сільського господарства;

— інші (

Список № 1 і Список № 2 постанови № 36).

4 Код за КОАТУУ можна дізнатися в місцевому відділенні ПФ чи знайти на сайті http://www.ukrstat.gov.ua у розділі «Методологія та звітна документація» — «Класифікація».

5 Чим менша ставка єдиного податку або вартість фікспатенту, тим більшою буде сума несплати та штрафу, але в цілому різниця невелика.

6

За відсутності апеляції постанову № 366 може бути скасовано навіть судом першої інстанції.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі