Теми статей
Обрати теми

Торішні витрати неправомірно враховано: яка відповідальність?

Редакція ВД
Стаття

Торішні витрати неправомірно враховано: яка відповідальність?

 

Ситуація

. Підприємець уклав договір на купівлю товарів у 2008 році, того ж року отримав їх від постачальника та перепродав своїм покупцям. Однак постачальнику за ці товари він заплатив тільки у 2009 році. Чи можна було включати до витрат купівельну вартість таких товарів? Якщо ні, то що загрожує у тому випадку, коли такі витрати все-таки було враховано?

Розглянемо ці питання докладніше.

Інеса МОКРОНІС, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Інструкція № 110

— Інструкція про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.03.2001 р. № 110.

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

 

Чи є право на витрати

Для того щоб розібратися з цим запитанням, звернемося до

Декрету № 13-92. У статті 13 цього Декрету сказано: «Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між валовим доходом (виручкою в грошовій чи майновій формі) та документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з отриманням доходу».

Що звідси випливає?

Дві умови визнання витрат, які повинні виконуватися одночасно :

1)

витрати має бути документально підтверджено (необхідний документ про оплату витрат);

2) дохід звітного періоду можна зменшити не на всі витрати підряд, а тільки на безпосередньо пов’язані з ним

(про це ж ідеться в додатку 7 до Інструкції № 12).

Тепер повернемося до нашого запитання.

Рік 2008

: отримано дохід від продажу товарів, але немає документа про їх оплату (бо за товари постачальнику ще не заплатили). Оскільки не виконується перша умова визнання витрат, значить, у 2008 році врахувати витрати не можна.

Рік 2009

: товари сплачено постачальнику та є документ про оплату. Але витрати 2009 року ніяк не можна пов’язати з доходом від продажу товарів, отриманим у 2008 році. Отже, не виконується друга умова визнання витрат.

Таким чином, витрати на покупку цих товарів не вийде врахувати ні в 2008, ні в 2009 році. Звичайно, це несправедливо, адже за товар підприємець усе одно заплатив, але на сьогодні, на жаль, така ситуація досі залишається без змін.

Тепер перейдемо до запитання

про відповідальність у тому випадку, якщо такі витрати підприємець все-таки записав до Книги ф. № 10. На щастя, тут не все так погано. Оскільки із запитання незрозуміло, в якому саме році підприємець включив до витрат витрати на придбання товару, розглянемо обидва варіанти.

 

Витрати враховано у 2008 році

У цьому випадку підприємець уже здав декларацію про доходи за 2008 рік і податківці прислали йому повідомлення про нараховану суму податку з доходів (ПДФО), належну до сплати за підсумками 2008 року. При цьому, якщо вони тоді ж не зазначили, що суму витрат завищено, а зняли її з витрат тільки при перевірці у 2009 році, штраф за

підпунктом 17.1.3 Закону № 2181 за недоплату ПДФО довідка 1 до підприємця не застосовується (підпункт 6.1.3 Інструкції № 110). Пояснюється це просто: оскільки саме податковий орган є особою, відповідальною за нарахування ПДФО підприємцю (підпункт 4.2.1, частина «г» підпункту 4.2.2, підпункт 17.1.5 Закону № 2181, пункт 1 статті 14 Декрету № 13-92), штраф за неправильне обчислення цього податку він накласти не має права. Проте доплатити ПДФО все ж таки доведеться (15 % від суми знятих витрат).

Щоправда, до підприємця може бути застосовано

адмінштраф за статтею 1641 КУпАП у сумі від 51 до 136 грн. за неналежне ведення обліку доходів та витрат.

Щодо внесків до

Пенсійного фонду (ПФ), то підприємці на загальній системі сплачують їх з тієї ж суми, що і податок з доходів. Тому у ситуації, коли виявляється завищення витрат, автоматично постає питання про необхідність доплати внесків до ПФ. За недоплату внеску (а завищення витрат, природно, веде до заниження чистого доходу та, як наслідок, до недоплати пенсійного внеску) ПФ має право:

— стягнути заборгованість за недоплаченим внеском;

— накласти штраф за несвоєчасну сплату внеску — 10 % від суми недоплати;

— накласти пеню — 0,1 % від суми недоплаченого внеску за кожен день прострочення платежу;

— накласти штраф за донарахування працівниками ПФ або самим підприємцем своєчасно не нарахованого внеску — 5 % від недоплати за кожен повний чи неповний місяць, за який донараховано ці суми;

— за надання недостовірної інформації у звітності — 10 % від суми страхових внесків, які було сплачено або вони підлягали сплаті за підсумками відповідного року, але не менше 170 грн. (

пункт 9 статті 106 Закону № 1058).

При цьому

навіть самовиправлення не позбавляє від штрафу та пені.

Але давайте розберемося, звідки працівники ПФ можуть дізнатися про те, що податківці за результатами перевірки виключили певні суми зі складу витрат і донарахували ПДФО?

По-перше, самі податківці до ПФ про це не повідомляють.

По-друге, навіть якщо працівники ПФ попросять підприємця надати акт податкової перевірки, він має повне право цей акт не надавати (про що говорять самі податківці).

По-третє, декларація про доходи залишиться без змін (ПДФО доплачується на підставі повідомлення, виписаного податківцями, а до декларації жодні виправлення не вносяться).

По-четверте, до Книги ф. № 10 сплата ПДФО теж не заноситься (оскільки не включається до витрат підприємця).

При цьому,

якщо платіж (доплата ПДФО) здійснювався шляхом внесення готівки до каси банку, довести цей факт взагалі неможливо (звичайно, за умови, що повідомлення про доплату ПДФО, отримане від податківців, не виставляється напоказ).

А от

якщо платіж пройшов через поточний рахунок підприємця, вірогідно, що працівники ПФ звернуть на нього увагу, перевіряючи виписки банку. При цьому вони можуть вимагати платіжне доручення, а звідти (з реквізиту «Призначення платежу»), звісно, зрозуміти, що доплачувався ПДФО. У результаті підприємцю сповна може бути нараховано всі штрафи за недоплату пенсійного внеску.

Таким чином, той підприємець, якого ПФ недавно перевіряв (а отже, більше не приділятиме увагу зазначеному періоду), у принципі може внесок не доплачувати, оскільки ризик виявлення помилки невеликий.

Той же підприємець, у якого пенсійної перевірки давно не було, може доплачувати або не доплачувати внесок на власний розсуд. Хоча, якщо ПДФО доплачувався з поточного рахунка, безпечніше все-таки внесок до ПФ доплатити.

До речі, доплачуючи внесок до ПФ, нараховувати самому собі штрафи та пеню не потрібно, це зобов’язані робити працівники ПФ (вони пришлють відповідне повідомлення про штрафи і пеню, на підставі якого підприємець зобов’язаний сплатити санкції).

Крім штрафів згідно із

Законом № 1058, за несплату внесків і подання недостовірної інформації в річній пенсійній звітності передбачено адмінштрафи за статтею 1651 КУпАП, але до підприємців вони не застосовуються (див. «ВД», 2009, № 14, с. 10).

 

Витрати враховано у 2009 році

Якщо у 2009 році податківці при перевірці виявлять той факт, що підприємець завищив свої витрати, вони можуть

хіба що накласти адмінштраф за неналежне ведення обліку доходів і витрат. Жодних штрафів за недоплату ПДФО не буде, оскільки протягом року підприємець сплачує цей податок авансом.

Якщо ж перевірки у 2009 році не буде, то податківці розрахують підприємцю суму ПДФО на підставі даних поданої ним річної декларації. У такому разі вони можуть обмежитися тим, що виключать з витрат підприємця вартість товарів, проданих торік (2008 рік), і нарахують правильну суму ПДФО. Її і потрібно буде сплатити.

Щодо «

пенсійних» штрафів, то, оскільки протягом року внески до ПФ підприємець сплачує авансом, а звітність подає тільки в кінці року, жодних штрафів накладати працівники ПФ не будуть. Єдине — щоб уникнути штрафних санкцій надалі, не потрібно допускати ситуацію, описану вище («Витрати враховано у 2008 році»). Для цього вартість проданих у попередньому році товарів слід виключити з витрат (закреслити у Книзі ф. № 10 та розписатися поруч) і вже з урахуванням цього розраховувати суму пенсійного внеску після закінчення 2009 року.

 

Висновки

Підприємець, який неправомірно врахував витрати минулого року

, повинен мати на увазі таке:

1) необхідність у разі податкової перевірки

доплатити ПДФО;

2) необхідність доплатити внесок до ПФ у зв’язку зі збільшенням суми чистого доходу. Але:

якщо ПФ недавно перевіряв підприємця, наступного разу недоплату внеску до ПФ навряд чи буде виявлено;

— якщо ж пенсійної

перевірки не було давно, на власний розсуд внесок можна як доплачувати, так і не доплачувати. Проте, якщо доплата ПДФО перераховувалася з поточного рахунка (а не готівкою), краще внесок до ПФ все-таки доплатити.

Ну а той підприємець, який

неправомірно врахував витрати в поточному році, може побоюватися тільки адмінштрафу за неналежне ведення обліку доходів і витрат. Інші санкції йому не страшні (при цьому необхідно внести виправлення до Книги ф. № 10, виключивши з неї невідповідні витрати).

Довідкова інформація (довідка)

1 Штраф становить

10 % від суми недоплати за кожен рік, протягом якого сума внеску залишалася несплаченою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі