Теми статей
Обрати теми

Довідник підприємця. Оподаткування виплат за цивільно-правовими договорами

Редакція ВД
Довідкова інформація

Оподаткування виплат за цивільно-правовими договорами

 

На практиці досить часто підприємці укладають різні договори зі звичайними фізичними особами. Виплачуючи винагороди за такими договорами, підприємці зобов’язані знати порядок її оподаткування з прибутків фізичних осіб і внесками до соціальних фондів.

Нагадаємо, що з 13.01.2009 р. страхові внески до Фонду страхування на випадок безробіття нараховуються на суми виплати фізичним особам за виконання робіт (надання послуг), які працюють в юридичних та фізичних осіб, у тому числі підприємців-єдиноподатників, за договорами цивільно-правового характеру. У разі якщо роботи (послуги) виконуються працівником цього підприємця, то ставка внеску до Фонду страхування на випадок безробіття становить 1,6 %. У разі якщо роботи (послуги) виконуються працівником цього підприємства, то ставка внеску до Фонду страхування на випадок безробіття становить 2,2 %. Внесок до Фонду страхування на випадок безробіття на винагороду за виконані роботи (надані послуги) нараховується тільки в частині так званих «нарахувань».

Наведемо в таблиці порядок оподаткування виплат за різними видами договорів із відповідними поясненнями.

 

Умовні позначення:

ПФ — внесок до Пенсійного фонду;

ФТВП — внесок до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності;

ФБ — внесок до Фонду страхування на випадок безробіття;

ФНВ — внесок до Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві.

 

Порядок оподаткування з доходів і внесків до соціальних фондів виплат
за договорами цивільно-правового характеру

Вид договору

Нарахування

Утримання

ПФ*

ФТВП

ФБ

ФНВ

ПДФО

ПФ

ФТВП

ФБ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Договір підряду

+

+

+

+

Оскільки за договором підряду фізична особа зобов’язується виконати певну роботу, винагороду за таким договором має бути обкладено внесками до Пенсійного фонду і внеском до Фонду страхування на випадок безробіття «зверху»

Договір про надання послуг

+

+

Внески до Пенсійного фонду на винагороду, що виплачується за договором цивільно-правового характеру, за яким надаються послуги, не нараховуються (не утримуються) (див. лист ПФУ від 01.09.2006 р. № 11127/03-02 // «ВД», 2006, № 20, с. 2)

Авторський договір замовлення

+

+

+

+

Оскільки при укладанні цього договору автор зобов’язується створити в майбутньому твір згідно з умовами договору і передати його замовнику, що, по суті, можна прирівняти до виконання замовником певного виду робіт, то винагорода за цим договором обкладається внесками до Пенсійного фонду (див. лист ПФУ від 06.12.2004 р. № 12353/04). З тієї самої причини на таку винагороду нараховується «зверху» внесок до Фонду страхування на випадок безробіття

Договір про передачу авторських прав

+

Такий договір не є договором підряду, а є договором на продаж авторського твору й авторського права. Тому внески до Пенсійного фонду, а також до Фонду страхування на випадок безробіття на винагороду за таким договором не нараховуються і з нього не утримуються (див. листи ПФУ від 20.10.2006 р. № 13571/03-20, від 31.07.2008 р. № 13405/03-20)

Договір оренди рухомого або нерухомого майна

+

Відповідно до роз’яснень Мін’юсту, наданих у листі від 23.02.2004 р. № 8-11-19, договір оренди майна не може бути віднесено до договору на надання послуг, тому внеском до Фонду страхування на випадок безробіття «зверху» орендна плата не обкладається

Договір на надання нотаріальних послуг

+

Згідно з чинним законодавством особи, які забезпечують себе роботою самостійно, беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах. Тому на винагороду за надані приватним нотаріусом послуги внесок до Фонду страхування на випадок безробіття «зверху» не нараховується (див. лист Державного центру зайнятості від 08.05.2009 р. № ДЦ-03-3473/0/6-09)

Договір дарування

+

На думку ДПАУ, ставка оподаткування з доходів від вартості подарунка, наданого податковим агентом фізичній особі, становить 15 %. При цьому податковим агентом є підприємець-дарувальник (див. лист ДПАУ від 24.04.2008 р. № 4079/6/17-0716)

Договір позики

Договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських робіт

+

+

+

+

Примітка. Підприємці на єдиному податку не повинні нараховувати внески до ФТВП, а також не повинні нараховувати внески до ФБ на зарплату найманих працівників.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі