Теми статей
Обрати теми

Довідник підприємця. Узяття та зняття з обліку в центрі зайнятості. Набуття підприємцем статусу платника страхових внесків до Фонду «безробіття»

Редакція ВД
Довідкова інформація

Узяття та зняття з обліку в центрі зайнятості. Набуття підприємцем статусу платника страхових внесків до Фонду «безробіття»

 

Використані скорочення: ФОП — фізична особа — підприємець; ЦП-договори — цивільно-правові договори; ЦЗ — центр зайнятості; ФБ — Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

 

Дії страхувальника

Укладення ФОП трудового договору

Укладення ФОП ЦП-договору

1

2

3

Узяття на облік у ЦЗ у момент реєстрації підприємцем

ЦЗ бере на облік ФОП на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданої державним реєстратором відповідно до Закону про держреєстрацію*, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей робочими органами виконавчої дирекції ФБ (п. 3.1 Інструкції № 339**)

Набуття статусу платника страхових внесків до ФБ

ФОП, які використовують найману працю, набувають статусу платників внесків з дня укладення трудового договору (контракту) з найманим працівником.
При цьому ФОП реєструє трудовий договір з найманим працівником у ЦЗ за своїм місцем проживання в тижневий строк з дня його укладення згідно з Порядком № 260***

ФОП, які використовують працю фізичних осіб за ЦП-договорами, набувають статусу платника страхових внесків з дня укладення ЦП-договору*. Для цього ФОП подають до ЦЗ:
— заяву (додаток 2 до п. 3.2 Інструкції № 399);
— копію свідоцтва про державну реєстрацію як ФОП;
— копію ЦП-договору, укладеного з особою, за яку сплачуються страхові внески

 

ЦЗ видає ФОП особисто або надсилає поштою повідомлення про взяття на облік платника страхових внесків (додаток 4 до п. 3.6 Інструкції № 339), в якому зазначено його персональний номер.
Якщо ФОП не використовує найману працю і не укладає ЦП-договір з фізичною особою, вона набуває статусу платника страхових внесків лише в разі добровільної реєстрації платником. В інших випадках вони не є платниками внесків до ФБ

Зняття з обліку платником страхових внесків до ФБ

ФОП, які використовують найману працю, знімаються з обліку як платники страхових внесків до ФБ після (абз. 6 п. 3.8 Інструкції № 339):
1) зняття у ЦЗ з реєстрації останнього трудового договору між ФОП — роботодавцем і працівником;
2) проведення передбаченої законодавством перевірки та повного розрахунку за коштами з ФБ;
3) повного розрахунку за коштами з ФБ

ФОП, які використовують працю фізичних осіб за ЦП-договорами, у разі припинення відносин за ЦП-договорами та за умови невикористання ними найманої праці за трудовими договорами, на нашу думку, також у ЦЗ повинні знімати з обліку як платники страхових внесків до ФБ. Проте для такої ситуації в Інструкції № 339 немає норми, подібної до абз. 6 п. 3.8 Інструкції № 339. Нічого не зазначено про це і в листі Мінпраці (див. с. 4 цього номера). Що робити в такій ситуації, слід уточнити у своєму ЦЗ

Зняття з обліку у ЦЗ у разі припинення підприємницької діяльності

Підставою для зняття з обліку ФОП у робочих органах виконавчої дирекції ФБ є отримання від державного реєстратора відомостей з реєстраційної картки про державну реєстрацію припинення діяльності ФОП.
Персональний номер ліквідованого платника внесків надалі не використовується, а його платежі обліковуються в базі даних до кінця поточного року, відомості про його платежі зберігаються у ЦЗ протягом 3 років (абз. 11 п. 3.8 Інструкції № 339)

* Якщо ФОП, яка використовує працю фізичних осіб за ЦП-договорами, уже взято на облік як платника внесків у зв’язку з використанням найманої праці, то при укладенні ЦП-договорів її додатково брати на облік не потрібно. У такому разі при укладенні ЦП-договору ФОП достатньо нараховувати внесок на винагороду, що виплачується за таким договором, і відображати такі суми у звітності. Не виключено, що у ЦЗ їй запропонують надати копію ЦП-договору, хоча Інструкція № 339 такої вимоги не містить.

 

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

** Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджена наказом Мінпраці України від 18.12.2000 р. № 339.

*** Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затверджений наказом Мінпраці України від 08.06.2001 р. № 260.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі