Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Коли підприємець перестає бути платником податків

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Коли підприємець перестає бути платником податків

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування розпочала процедуру державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Вона подала державному реєстратору необхідну заяву та опублікувала у пресі повідомлення про своє рішення припинити діяльність. На цій підставі до Єдиного державного реєстру було внесено запис про рішення припинити підприємницьку діяльність і передано інформацію до відповідних органів, у тому числі й до державної податкової служби.

У ході процедури анулювання держреєстрації підприємець мав отримати довідки про відсутність заборгованості в податковому органі, Пенсійному та інших соціальних фондах. І вже після надання цих довідок держреєстратором проводиться реєстрація припинення підприємця.

Порядок отримання довідки про відсутність заборгованості (ф. № 22-ОПП) у податковому органі передбачає такі етапи: подання заяви (ф. № 8-ОПП) і повернення податкових документів (патентів, довідок, свідоцтв тощо), а також заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ; закриття рахунків у фінустановах; проведення позапланової перевірки.

Протягом року після подання заяви в підприємця цю перевірку проведено не було, проте з моменту подання заяви (ф. № 8-ОПП) і повернення документів до податкового органу він не провадив діяльності і не подавав звітність до податкового органу.

Через рік податківці почали наполягати на застосуванні штрафних санкцій за неподання звітності за цей період (з моменту подання заяви за ф. № 8-ОПП). Чи загрожують підприємцю штрафні санкції і якщо так, то в яких розмірах?

 

ВІДПОВІДЬ. Для того щоб відповісти на поставлені запитання, спершу з’ясуємо, з якого моменту із суб’єкта підприємництва знімається обов’язок сплачувати податки (обов’язкові платежі), а також подавати за ними звітність до податкового органу.

У підпункті 12.2 статті 12 Закону № 2181 зазначено, що з метою оподаткування ліквідацією платника податків фізичної особи — підприємця є зупинення його реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.

Отже, до того моменту, доки не буде повністю анульовано держреєстрацію підприємця, він продовжує значитися в лавах платників податків.

Зауважимо, що принцип «єдиного вікна», який запрацював кілька років тому, дійсно позбавив підприємців утомливого оббивання порогів різних установ. Проте, як ми бачимо в цій ситуації, не завжди достатньо лише звернення до держреєстратора.

Процедура припинення підприємницької діяльності має низку обов’язкових етапів, один з яких — зняття з обліку в податковому органі. Підтвердженням цього служить довідка ф. № 22-ОПП, яку підприємці повинні отримати після позапланової перевірки і надати державному реєстратору (пункт 9 статті 47 Закону № 755).

При цьому датою державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем буде дата внесення до Єдиного державного реєстру відповідного запису після закінчення всіх етапів процедури (пункт 15 статті 47 Закону № 755).

Але, знов-таки, спочатку підприємець має бути знятий з обліку в податковому органі. Механізм узяття на облік і зняття з обліку в податковому органі регулюється Порядком № 80.

Відповідно до

підпункту 8.9 Порядку № 80 фізична особа після прийняття рішення про внесення до Єдиного державного реєстру запису щодо прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності подає до органу державної податкової служби, в якому вона зареєстрована як платник податків, такі документи:

— заяву про припинення платника податків за ф. № 8-ОПП, дата якого фіксується в журналі за ф. № 6-ОПП;

— оригінали документів, які видаються органами державної податкової служби платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за ф. № 4-ОПП, інші довідки тощо) і підлягають поверненню до органу державної податкової служби, а також засвідчені органом державної податкової служби копії цих документів, якщо такі видавалися і підлягають поверненню до органу державної податкової служби.

Зробити це потрібно в триденний строк після внесення зазначеного запису до реєстру.

Згідно з

підпунктом 8.2 пункту 8 Порядку № 80 у разі отримання заяви за ф. № 8-ОПП від платника податків або відомостей державного реєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення припинити підприємницьку діяльність органом державної податкової служби приймається рішення про проведення позапланової виїзної перевірки.

Відповідні підрозділи починають проводити перевірку

протягом місяця після отримання зазначеного вище документа (відомостей), що фіксується в журналі за ф. № 6-ОПП.

У ситуації, що розглядається, позапланову перевірку не було проведено в установлені строки. Але, на жаль, про те, як діяти платнику податків у разі такої затримки, в

Порядку 80 не зазначено. Будь-яких санкцій за таке затягування із «завершальною» перевіркою для податківців, по суті, немає. Єдиним способом «прискорити» прихід податківців, на наш погляд, могла б бути скарга до податкового органу вищого рівня, проте підприємець нею не скористався.

Лише після проведення позапланової перевірки та підтвердження відсутності податкової заборгованості складається довідка

за ф. № 22-ОПП і підприємець знімається з обліку в податковому органі.

Вона направляється підприємцю за поштовою адресою, зазначеною в заяві за ф. № 8-ОПП, за умови, що він закрив рахунки у фінустановах і повернув до податкової видані цим органом документи (патенти, довідки тощо) та їх завірені копії.

Потім відбувається завершальний етап процедури припинення підприємця: держреєстратору передаються відомості про зняття з обліку з податкового органу і надається довідка

за ф. № 22-ОПП. Відомості про підстави і дату зняття з обліку платника податків фіксуються в журналі за ф. № 6-ОПП. Держреєстратор, у свою чергу, анулює держреєстрацію підприємця.

Зауважимо: якщо підприємець був платником ПДВ, то він також повинен був подати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою № 3-ПДВ і здати Свідоцтво та його засвідчені копії. Реєстрація платника ПДВ анулюється на дату подання заяви. При цьому підприємець повинен подати декларацію з ПДВ за останній податковий період і визнати умовний продаж наявних основних фондів і товарів, щодо яких раніше було відображено податковий кредит, та нарахувати за ними податкове зобов’язання (див. «ВД», 2009, № 3, с. 35).

Отже, з усього сказаного

ми можемо зробити такі висновки.

У нашому випадку підприємець чітко діяв згідно з порядком, передбаченим для платників податків під час анулювання держреєстрації. Проте через недотримання представниками податкового органу строків проведення позапланової перевірки процедура зупинення підприємця затягнулася більш ніж на рік.

Оскільки підприємець не звертався зі скаргою на бездіяльність податківців — на непроведення позапланової перевірки в установлений термін, то протягом «доперевірочного» періоду (1 року) він залишався платником податків (на загальній системі оподаткування).

У зв’язку з цим на підприємцеві, як і раніше, лежав обов’язок сплачувати податки та подавати звітність.

Оскільки діяльність протягом року не провадилася, то об’єктів оподаткування у підприємця не було. Єдине, що могло б привернути увагу податківців, це наявність у підприємця земельної ділянки, призначеної для госпдіяльності.

Що ж до звітності, то з її поданням ситуація складніша. Адже за неподання податкових декларацій передбачено штраф згідно із

Законом № 2181, а в деяких випадках — і адміністративна відповідальність.

Так, підприємець на загальній системі, у тому числі не провадячи діяльність, повинен, як і раніше, звітувати щодо податку з доходів, тобто подавати щоквартально декларацію про доходи.

Проте декларація про доходи за квартал, по суті, має інформативний характер, вона надається після сплати авансових платежів, тобто на підставі її даних податок з доходів не сплачується. Тому квартальна декларація про доходи не є податковою декларацією в розумінні

Закону № 2181, отже, штраф 170 грн. (підпункт 17.1.1 Закону № 2181) за її неподання не застосовується.

Водночас згідно з

КУпАП неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи карається попередженням або штрафом у сумі від 51 до 136 грн., а в разі повторного протягом року порушення — від 85 до 136 грн. (стаття 1641 КУпАП). Якщо неподання квартальних декларацій буде виявлено в ході «завершальної» позапланової перевірки, то до підприємця буде застосовано тільки один штраф у сумі від 51 до 136 грн. (за виявлення факту неподання).

Проте

річну декларацію про доходи може бути віднесено до податкової декларації в розумінні Закону № 2181. Отже, в разі неподання річної декларації підприємця можуть оштрафувати на 170 грн. (підпункт 17.1.1 Закону № 2181).

Детальніше про відповідальність за неподання підприємницької декларації про доходи див. «ВД», 2009, № 17, с. 21.

Штраф 170 грн. згідно з

підпунктом 17.1.1 Закону № 2181 може загрожувати недіючому підприємцеві також за неподання Податкового розрахунку земельного податку за наявності виробничої земельної ділянки.

Також, як уже зазначалося, підприємець повинен був подати декларацію з ПДВ за останній податковий період (починається з дня, наступного за останнім днем попереднього податкового періоду, і закінчується днем анулювання). Неподання цієї декларації також загрожує підприємцю штрафом у 170 грн. за кожен факт неподання декларації.


Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Закон № 755

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Порядок № 80 — Порядок обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затверджений наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі