Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як підприємцю оформити члена сім’ї — помічника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як підприємцю оформити члена сім’ї — помічника

 

ЗАПИТАННЯ. Я працюю як підприємець на єдиному податку, вид моєї діяльності — роздрібна торгівля автозапчастинами. Працюю разом зі своїм чоловіком. Як правильно його оформити: як найманого працівника чи як члена сім’ї, який бере участь у підприємницькій діяльності? У чому різниця?

 

ВІДПОВІДЬ. Однозначно відповісти на запитання, як правильно оформити чоловіка, складно, оскільки сьогодні законодавство не містить чітких правил щодо оформлення трудових відносин підприємця і членів його сім’ї.

З одного боку, наявність члена сім’ї, який бере участь у підприємницькій діяльності, не зобов’язала єдиноподатника нічим, крім унесення за нього доплати єдиного податку (50 % ставки) — стаття 2 Указу № 746: «У разі коли платник єдиного податку провадить підприємницьку діяльність з використанням найманої праці або з участю в підприємницькій діяльності членів його сім’ї, ставка єдиного податку збільшується на 50 відсотків за кожну особу».

З іншого боку, часто перевіряючі наполягають на необхідності письмово оформити участь члена сім’ї в підприємницькій діяльності шляхом укладення з ним трудового договору.

Але насправді перевіряючі не мають рації і ось чому.

Аргумент 1:

Указ № 746 абсолютно не вимагає від єдиноподатника укладати трудовий договір з членом сім’ї, який йому допомагає (Указ № 746 уключив членів сім’ї в окрему категорію осіб), і тим більше не вимагає укладати якийсь інший, особливий договір.

Аргумент 2: члени подружжя зобов’язані допомагати один одному і спільно дбати про матеріальний добробут сім’ї, а для цього не потрібно жодних письмових зобов’язань

один перед одним (частини 1 і 4 статті 55 СКУ).

Виходить, що

підприємець, який готовий сперечатися з податківцями, договір з членом сім’ї може взагалі не оформляти. При цьому розглянемо два варіанти.

1. Член сім’ї (у нашому випадку чоловік) часто знаходиться на місці торгівлі, консультує покупців, залишається торгувати навіть у разі відсутності дружини-підприємця

і фактично є продавцем (реалізатором). У такому разі його участь у підприємницькій діяльності не приховаєш, тому дружині необхідно йти до податкової та брати Довідку про те, що її чоловік перебуває з нею у трудових відносинах (знову ж таки, якщо податківці видадуть таку Довідку без трудового договору). У результаті матимемо таке:

 

Підприємцю потрібно

Підприємцю не потрібно

— щомісяця сплачувати до бюджету 1,5 ставки єдиного податку (одну ставку за себе і 0,5 ставки за чоловіка);

— ураховувати чоловіка в загальній кількості найманих працівників, яка в єдиноподатника не повинна перевищувати 10 осіб;

— зареєструвати на нього Книгу ф. № 10 як на реалізатора (у разі, якщо він торгує за відсутності дружини)

— сплачувати податок з доходів (ПДФО) і внески до соцфондів, оскільки зарплата чоловіку не виплачується;

— сплачувати внески до Пенсійного фонду (ПФ), якщо, звичайно, чоловік не побажає самостійно реєструватися у ПФ;

— подавати звітність, пов’язану з наявністю найманих працівників

 

На наш погляд, це найправильніший варіант, який відповідає нормам

Указу № 746 і Порядку № 599.

2. Чоловік допомагає непомітно

(шукає постачальників, домовляється з ними, укладає договори від імені дружини, дає рекламу запчастин тощо). У цьому випадку його допомога дружині для перевіряючих неочевидна. Отже, повідомляти про це податківців немає сенсу (а укладати договір не потрібно й тим паче). Відповідно доплачувати 50 % єдиного податку теж не доведеться.

Ну а

якщо підприємець обережний та уникає конфліктів з податківцями, то можна їм поступитися і все ж таки підписати з чоловіком договір. Це не суперечить нормам СКУ (частина 2 статті 7, стаття 64 СКУ). Діяти краще так:

1) якщо чоловік працює як продавець, укласти з ним трудовий договір

(який обов’язково потрібно зареєструвати в центрі зайнятості), а також отримати в податковій Довідку про трудові відносини з найманим працівником. З моменту підписання трудового договору чоловік набуває статусу найманого працівника, а його сімейне відношення до підприємця вже не має значення. У результаті доведеться:

— щомісячно сплачувати до бюджету 1,5 ставки єдиного податку (одну ставку за себе і 0,5 ставки за чоловіка);

— виплачувати чоловіку зарплату;

— утримувати з його зарплати ПДФО (15 %);

— утримувати із зарплати внески до фондів: «безробіття» (0,6 %), «тимчасової непрацездатності» (1,0 %), до ПФ (2 %);

— нараховувати на зарплату внески до Фонду «нещасного випадку»;

— нараховувати на зарплату внески до ПФ (33,2 % від зарплати мінус 42 % від суми єдиного податку, що доплачується за нього);

— ураховувати чоловіка в загальній кількості найманих працівників, яка в єдиноподатника не повинна перевищувати 10 осіб;

— зареєструвати на нього Книгу за формою № 10 як на реалізатора (якщо він є реалізатором);

— подавати звітність, пов’язану з наявністю найманих працівників (форма № 1ДФ, «пенсійний» додаток 23, звітність з персоніфікації, а також Розрахунки внесків, сплачених до фондів «тимчасової непрацездатності», «безробіття», «нещасного випадку»);

2) якщо допомога чоловіка непомітна, трудовий договір можна не укладати та Довідку про трудові відносини на нього не отримувати.

Детально про те, як краще оформити трудові відносини з членом сім’ї, див. також «ВД», 2008, № 21, с. 19.

Документи статті

СКУ

— Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 599 — Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі