Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Виготовлення меблів і послуги з їх проектування: що зазначити у Свідоцтві єдиноподатника?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Виготовлення меблів і послуги з їх проектування: що зазначити у Свідоцтві єдиноподатника?

 

ЗАПИТАННЯ. У Свідоцтві підприємця-єдиноподатника зазначено такі види діяльності, як оптова торгівля, виробництво меблів і торговельно-закупівельна діяльність. При виробництві меблів частиною виробничого процесу є виготовлення ескізів, креслень, макетів меблів. Чи може такий підприємець додатково надавати послуги з проектування меблів, перебуваючи на єдиному податку? Чи достатньо для цього видів діяльності, зазначених у його Свідоцтві?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємець-єдиноподатник сплачує єдиний податок, провадячи виключно види діяльності, зазначені у його Свідоцтві. Якщо він усе ж таки провадить вид діяльності, не зазначений у Свідоцтві, то отримані від нього доходи обкладатимуться податком з доходів за ставкою 15 %.

У цій ситуації потрібно визначити, буде надання послуг з проектування меблів окремим видом діяльності чи складовою частиною процесу виготовлення меблів.

У переліках ставок єдиного податку, які встановлюються місцевими органами влади, послуги з моделювання або проектування меблів, як правило, окремим видом діяльності не виділено. Проте детальну інформацію про те, які роботи або послуги належать до того чи іншого виду діяльності, можна довідатися з КВЕД.

Так, оптовій торгівлі різними товарами присвячено розділ 51, реалізація меблів в окрему групу або клас не виділена, отже, відповідає групі 51.9 «Окремі види оптової торгівлі», виготовлення меблів виділено в однойменну групу 36.1. Однак послуги з моделювання меблів належать до класу 74.87 «Надання інших комерційних послуг» групи 74.8 «Надання різних послуг споживачам».

Таким чином, якщо підприємець робить креслення або ескізи меблів у межах процесу їх виготовлення, тобто як один з його етапів, і окрему плату не отримує, то достатньо, щоб у Свідоцтві було зазначено лише виготовлення.

Якщо ж він надає послуги (за плату) з моделювання (проектування) меблів, зокрема реалізовуючи креслення та ескізи, то це вже вважатиметься окремим видом діяльності.

Для того щоб доходи від надання таких послуг обкладалися єдиним податком, підприємцю потрібно подати заяву про внесення додаткового виду діяльності до Свідоцтва (за 15 днів до початку кварталу). Інакше представники податкового органу можуть вважати, що доходи від такого «додаткового» виду діяльності повинні обкладатися податком з доходів за ставкою 15 % (без урахування витрат).

Документ консультації

КВЕД

— Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, прийнята наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі