Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Виручка в іноземній валюті: чи потрібно підприємцю враховувати курсові різниці?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Виручка в іноземній валюті: чи потрібно підприємцю враховувати курсові різниці?

 

ЗАПИТАННЯ. Фізособа-підприємець (на єдиному податку) продає свою продукцію до Росії. У квітні 2009 року на її валютний рахунок надійшла виручка в рублях. Її еквівалент у гривні відразу було записано до Книги ф. № 10.

 

У травні та грудні 2009 року підприємець продав рублі за курсом вищим, ніж той, що діяв у квітні (у момент зарахування на поточний валютний рахунок). Чи потрібно відображати отриману різницю на день обміну валюти в Книзі ф. № 10 і відповідно у Звіті єдиноподатника за 2009 рік?

Що робити, коли з урахуванням цієї суми виручка підприємця перевищує 500-тисячну межу (Свідоцтво єдиноподатника на 2010 рік уже отримано і діяльність ведеться)?

ВІДПОВІДЬ. Відразу заспокоїмо підприємця: різницю, отриману в результаті продажу валюти, не потрібно відображати ні в Книзі ф. № 10, ні у Звіті єдиноподатника. Отже, виручка 2009 року не перевищила 500 тис. грн., і можна спокійно працювати на спрощеній системі оподаткування у 2010 році. Тепер детальніше.

Почнемо з того, що валютна виручка відображається в Книзі ф. № 10 у гривнях. Для цього вона перераховується за курсом НБУ, установленим у день її зарахування на валютний рахунок довідка 1. Слід зауважити, що ДПАУ з цим погоджується (лист від 10.07.2009 р. № 14487/7/15-0417 — хоча це роз’яснення адресоване юрособам-єдиноподатникам, на нашу думку, наведені в ньому міркування з приводу валютної виручки однаково стосуються і фізосіб-підприємців). Судячи з усього, у нашій ситуації підприємець, отримавши виручку, записав її до Книги ф. № 10 правильно.

Тепер далі. Через півроку валюту продано на міжбанківському валютному ринку (МВРУ), а гривні, отримані від її продажу, зараховано на поточний рахунок. Причому їх виявилося більше, ніж гривневий еквівалент виручки, який було записано до Книги ф. № 10 у квітні 2009 року (це і не дивно, адже на МВРУ використовується вільний курс валют, який часто буває вищим за офіційний курс НБУ).

Утім, незважаючи на те, що в підприємця виникла додатна різниця між курсами

довідка 2, він не зобов’язаний включати її до свого доходу, і ось чому:

1)

виручкою єдиноподатника є «сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг)» (стаття 1 Указу № 746). Як бачимо, кошти, отримані від продажу валюти (у тому числі позитивна різниця між курсами), у це визначення не вписуються, а значить, виручкою єдиноподатника не є;

2)

стаття 7 Закону про податок на прибуток, яка вимагає включати до доходів суму гривень, отриманих від продажу валюти, а до витрат — суму гривень, за якою цю валюту було зараховано на рахунок, поширюється тільки на юридичних осіб. Що стосується фізосіб-підприємців, то ця норма не використовується навіть під час роботи на загальній системі оподаткування довідка 3, а вже єдиноподатників вона не стосується й поготів (підприємці не повинні ні визначати балансову вартість валюти, ні рахувати курсові різниці);

3) в

Указі № 746 немає будь-яких згадок про включення до виручки операцій, пов’язаних з купівлею-продажем іноземної валюти.

Отже, відповідно до чинного законодавства додатна різниця між курсами зараз не відображається в податковому обліку фізосіб-підприємців.


Документи консультації

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Звертаємо увагу: використовується офіційний курс НБУ, а не курс, установлений в обмінниках (до речі,

у банківській виписці по валютному рахунку саме і зазначається гривневий еквівалент валютної виручки за курсом НБУ).

2

Різниця між курсами — різниця в оцінці вартості однієї й тієї самої кількості іноземної валюти за різними курсами (офіційний курс НБУ і курс на МВРУ).

3 Відповідно до

статті 13 Декрету № 13-92 і додатка 7 до Інструкції № 12 підприємці на загальній системі застосовують:

статтю 5 Закону про податок на прибуток — для формування своїх витрат;

статтю 8 Закону про податок на прибуток — для нарахування амортизації на свої основні фонди.

Жодні інші норми Закону про податок на прибуток (у тому числі стаття 7) на фізосіб-підприємців не поширюються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі