Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Продаж поліетиленової плівки фізичним особам

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Продаж поліетиленової плівки фізичним особам

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку — платник ПДВ здійснює закупівлю в підприємств і перепродаж поліетиленової плівки різних видів. Чи може він продавати товар фізичним особам за готівкові грошові кошти або шляхом їх перерахування на його банківський рахунок (шляхом унесення до каси банку), як при цьому виписується податкова накладна? Чи може підприємець видавати зарплату з готівкової виручки, отриманої від продажу товарів?

 

ВІДПОВІДЬ. Продаж товару звичайним фізичним особам належить до роздрібної торгівлі. Нагадаємо, що поняття роздрібної торгівлі наведене в ДСТУ 4303:2004 — це вид економічної діяльності у сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачеві та надання йому торговельних послуг.

Для підприємця на єдиному податку дуже важливо, який вид діяльності зазначено в його Свідоцтві єдиноподатника. Якщо він здійснюватиме вид діяльності, не зазначений у Свідоцтві, то такі доходи вважатимуться «неєдиноподатковими» та обкладатимуться податком з доходів за ставкою 15 %. Тому, щоб продаж поліетиленової плівки потрапляв під обкладення єдиним податком, потрібно, щоб у Свідоцтві було вказано роздрібну торгівлю.

Поліетиленова плівка, у тому числі зіпсована (бракована), не належить до товарів, що завдають шкоди довкіллю, тому її продаж звичайним фізичним особам не заборонений.

Форма розрахунків за товар підприємця може бути як готівковою, так і безготівковою. Причому фізичні особи можуть уносити гроші на рахунок підприємця не тільки через касу банку, а й шляхом перерахування коштів зі своїх особових банківських рахунків або пластикових карток.

Під час поставки товарів платник ПДВ — продавець має виписати податкову накладну з ПДВ. Відповідно до підпункту 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов’язань продавця у двох примірниках (оригінал і копія для покупця).

Проте в деяких випадках, зокрема в разі поставок товарів неплатникам ПДВ (звичайним фізособам), податкова накладна у двох примірниках виписується платником ПДВ «самому собі».

У разі поставки товарів (послуг) покупцю, не зареєстрованому як платник ПДВ, у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» робиться відмітка «Х» (підпункт 8.1 Порядку № 165). У лівому верхньому кутку оригіналу податкової накладної робиться напис «Поставка неплатнику податку».

Якщо ж поставка товарів (послуг) кінцевим споживачам (що не є платниками ПДВ) здійснюється за готівку, то податкова накладна може виписуватися за щоденними підсумками операцій (якщо вона не була виписана на ці операції) (пункт 8.4 Порядку № 165). Зауважимо, що в цьому разі підприємець також випише податкову накладну у двох примірниках «самому собі».

Тепер що стосується виплати заробітної плати працівникам з готівкової виручки . Підприємець має право для виплати зарплати або авансу не знімати гроші з поточного рахунка, а скористатися отриманою готівковою виручкою. При цьому мають дотримуватися дві умови:

— виручку має бути оприбутковано в Книзі ф. № 10;

— підприємець повинен провести всі передбачені законодавством нарахування та утримання (податок з доходів, внески до соцфондів) і перерахувати їх у встановлені строки.

 

Сплата внесків і податку з доходів єдиноподатниками під час виплати
заробітної плати найманим працівникам

«

— сплачується

«

— не сплачується

 

Вид платежу

Нарахування (сплачуються за рахунок коштів підприємця)

Утримання (утримуються з доходу працівника)

До Пенсійного фонду

+

ставка 33,2 % (сплачуються в частині, не перекритій відрахуваннями від єдиного податку)

+

ставка 2 %

«На тимчасову непрацездатність»

-

(сплата внесків здійснюється за рахунок розподілу єдиного податку)

+

ставка 0,5 % (якщо зарплата менша або дорівнює прожитковому мінімуму для працездатних осіб, що діє у відповідному періоді),1 % (якщо зарплата більше зазначеної суми)

«На безробіття»

-

(сплата внесків здійснюється за рахунок розподілу єдиного податку)

+

ставка 0,6 %

«На нещасний випадок»

+

Ставки диференційовані залежно від класу професійного ризику виробництва (присвоюються і встановлюються фондом).Для підприємців, у яких фонд оплати праці інвалідів перевищує 25 %, ставка встановлюється у розмірі 50 % від тарифу

-

(не передбачені законодавством)

Податок з доходів

-

(не передбачені законодавством)

+

ставка 15 %

Сума податку з доходів = (Нарахована заробітна плата - (Сума утримань до Пенсійного фонду - Сума утримань «на тимчасову непрацездатність» - Сума утримань «на безробіття» - Податкова соціальна пільга (за наявності)) х Ставка податку з доходів (15 %)

 

Терміни сплати соцвнесків і податку з доходів

Найменування виплати

Податок з доходів

До Пенсійного фонду

«На тимчасову непрацездатність»

«На безробіття»

«На нещасний випадок»

нарахування

утримання

утримання

утримання

нарахування

Аванс з виручки

Протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати

У день виплати авансу

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому видано аванс

У строки, встановлені для виплати заробітної плати за другу половину місяця

Одночасно з виплатою грошових коштів з виручки (у день виплати)

Не пізніше наступного дня після виплати авансу

Заробітна плата за місяць (за другу половину місяця) виплачується з виручки

Протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати

У день виплати заробітної плати

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який виплачується заробітна плата

Не пізніше наступного дня після виплати заробітної плати

Одночасно з виплатою грошових коштів з виручки (у день виплати)

Не пізніше наступного дня після виплати заробітної плати

 

Документи консультації

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Порядок № 165

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі