Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Колишній чоловік не сплачує аліменти? Отримайте державну допомогу

Редакція ВД
Стаття

Колишній чоловік не сплачує аліменти? Отримайте державну допомогу

 

Статтею 182 Сімейного кодексу передбачено, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених чинним законодавством. На жаль, непоодинокі випадки, коли батько дитини, який повинен сплачувати аліменти, ухиляється від виконання свого обов’язку або не має можливості його виконувати. У таких випадках держава бере на себе обов’язок щодо забезпечення дитині гарантованого мінімального розміру доходу.

Про порядок отримання державної тимчасової допомоги на дитину і йтиметься далі.

Л. Гончарова, заступник начальника відділу соціальних допомог та житлових субсидій Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Випадки та умови призначення допомоги

Механізм надання тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання (перебування) їх невідоме (далі — тимчасова допомога), визначає

Порядок № 189, розроблений відповідно до частини шостої статті 181 Сімейного кодексу.

 

В яких випадках призначається тимчасова допомога:

1. У разі коли рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення.

2. У разі коли один із батьків не має можливості утримувати дитину, оскільки перебуває:

— під арештом;

— під слідством;

— на примусовому лікуванні;

— у місцях позбавлення волі;

— на строковій військовій службі.

3. У разі коли один із батьків визнаний в установленому порядку недієздатним.

4. У разі коли місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

5. Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менший ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Тимчасова допомога призначається

на дитину віком до 18 років. На дітей старше 18 років, які продовжують навчання, тимчасова допомога не призначається.

Для отримання тимчасової допомоги одному з батьків, який утримує дитину, необхідно надати до управління праці та соціального захисту населення за місцем своєї реєстрації (далі — управління) такі

документи:

1) заяву, що складається за формою, затвердженою Мінпраці (бланк заяви видається в управлінні);

2) копію свідоцтва про народження дитини;

3) довідку про склад сім’ї.

При собі слід мати паспорт та ідентифікаційний номер.

Також залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, подається:

1. У разі ухилення від сплати аліментів:

— копія рішення суду (копія виконавчого листа) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

— довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним із батьків

протягом шести місяців, що передують місяцю звернення (зразок довідки про неотримання аліментів наведено на с. 41).

2. У разі перебування одного з батьків у відповідній установі:

— довідка відповідної установи про перебування одного з батьків під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі.

До речі!

У разі перебування одного з батьків у місцях позбавлення волі у довідці повинна бути відображена інформація щодо нарахування та сплати на користь дитини аліментів протягом шести місяців, що передують місяцю звернення. У разі ненарахування аліментів зазначається причина (відсутність рішення суду про стягнення аліментів на дитину; відсутність доходу тощо). У разі якщо аліменти нараховувалися, тобто виконувалося рішення суду, тимчасова допомога не призначається.

3. У разі коли

місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено:

— повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

4. Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі:

— копія рішення суду (копія виконавчого листа) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

— довідка з місця знаходження виконавчого листа (державної виконавчої служби, підприємства, установи тощо) про розмір аліментів, який фактично сплачений

протягом шести місяців, що передують місяцю звернення (зразок довідки про розмір аліментів, сплачених у твердій грошовій сумі, наведено на с. 42).

Наведемо

форми довідок, які видаються державною виконавчою службою для призначення тимчасової допомоги. Дані в довідках відображаються за останні шість місяців, що передують місяцю звернення за допомогою.

У разі присудження аліментів у частці від доходу одержувач подає довідку про неотримання аліментів:

 

img 1

 

У разі присудження аліментів у твердій грошовій сумі одержувач подає довідку про розмір аліментів, сплачених у твердій грошовій сумі.

 

img 2

 

Термін надання допомоги:

з місяця, в якому подані всі необхідні документи, терміном на шість місяців. Для отриманням допомоги на наступний період слід надати заяву та підтвердити наявність підстав для призначення допомоги.

Розмір допомоги

становить 30 вiдсоткiв прожиткового мiнiмуму, встановленого законом для дитини вiдповiдного вiку (зазначений розмір допомоги призначається в усіх випадках, крім випадку присудження аліментів у твердій грошовій сумі).

 

Особливості призначення допомоги у твердій грошовій сумі

Розглянемо особливості визначення розмiру допомоги в разі присудження аліментів у твердій грошовій сумі. Якщо платник алiментiв має нерегулярний, мiнливий дохiд, частину доходу одержує в натурi, а також за наявностi iнших обставин, що мають iстотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмiр алiментiв у твердiй грошовiй сумi.

Розмiр алiментiв, визначений судом у твердiй грошовiй сумi,

пiдлягає iндексацiї вiдповiдно до закону (стаття 184 Сімейного кодексу). Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

У зв’язку з індексацією розмір фактично сплачених аліментів може бути більшим ніж визначено рішенням суду.

Тому

розмір допомоги визначається як рiзниця мiж 30 вiдсотками прожиткового мiнiмуму, встановленого законом для дитини вiдповiдного вiку, та середньомісячним розміром фактично сплачених аліментів за шість місяців, що передували місяцю звернення.

До речі!

Якщо середньомісячний розмір фактично сплачених аліментів за шість місяців, що передували місяцю звернення, був менший ніж визначено судом, для розрахунку розміру тимчасової допомоги береться розмір присуджених судом аліментів у твердій грошовій сумі.

Якщо згідно з довідкою виконавчої служби батько не сплачував визначеного судом розміру аліментів у твердій грошовій сумі (тобто ухилявся від сплати аліментів), розмір тимчасової допомоги становить 30 вiдсотків прожиткового мiнiмуму, встановленого законом для дитини вiдповiдного вiку.

 


Важливо!

У разі досягнення дитиною відповідного віку (6 років), затвердження нового розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

розмір допомоги перераховуються без звернення одержувача допомоги з дня досягнення дитиною відповідного віку або з місяця набрання чинності актом законодавства, що встановлює новий прожитковий мінімум

 

Випадки припинення виплати тимчасової допомоги

Виплата тимчасової допомоги припиняється у разi:

1) встановлення мiсця проживання (перебування) особи, яка зобов’язана сплачувати алiменти за рiшенням суду;

2) виявлення обставин, що свiдчать про можливiсть одного з батькiв утримувати свою дитину;

3) досягнення дитиною 18-рiчного вiку;

4) виконання в повному обсязi зобов’язань одного з батькiв щодо сплати алiментiв у разi виїзду на постiйне мiсце проживання за кордон;

5) влаштування дитини до вiдповiдної установи (закладу) на повне державне утримання;

6) скасування або визнання усиновлення недiйсним;

7) усиновлення дитини (чоловiком матерi або дружиною батька);

8) вiдмови вiд стягнення алiментiв;

9) добровiльного виконання рiшення суду особою, зобов’язаною сплачувати алiменти;

10) скасування в установленому законодавством порядку рiшення суду щодо стягнення алiментiв;

11) смертi дитини, якiй була призначена тимчасова допомога;

12) смертi одного з батькiв, зобов’язаного сплачувати алiменти, або визнання його в установленому порядку безвiсти вiдсутнiм чи оголошення померлим;

13) позбавлення в установленому порядку одного з батькiв, який утримує дитину, батькiвських прав;

14) вiдiбрання дитини вiд одного з батькiв, який утримує дитину, без позбавлення батькiвських прав;

15) встановлення над дитиною опiки чи пiклування.

Виплата тимчасової допомоги припиняється з першого числа мiсяця, що настає за мiсяцем, в якому виникла одна iз зазначених обставин.

Про виникнення вищезазначених обставин одержувач допомоги зобов’язаний повiдомити

у десятиденний строк орган працi та соцiального захисту населення. Інакше отримані надміру кошти підлягають поверненню до державного бюджету.

У разi встановлення мiсця проживання (перебування) одного з батькiв i припинення його розшуку орган внутрiшнiх справ

у триденний строк повiдомляє про це одержувача допомоги, орган працi та соцiального захисту населення, посадову особу, яка винесла ухвалу (постанову) про розшук, а також суд за мiсцем знаходження виконавчого листа.

 


Важливо!

Суми наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України в судовому порядку

(стаття 181 Сімейного кодексу)


 

Якщо виникла можливiсть стягнення алiментiв з одного з батькiв, виявлено, що один із батькiв може утримувати дитину або мiсце проживання (перебування) одного з батькiв установлено, у зв’язку з чим можливе стягнення з нього коштiв на утримання дитини, орган працi та соцiального захисту населення звертається до суду iз заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги. Стягнутi кошти зараховуються до державного бюджету.


Документи консультації

Сімейний кодекс

— Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

Порядок № 189 — Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затверджений постановою КМУ від 22.02.2006 р. № 189.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі