Теми статей
Обрати теми

Пенсійна доплата для єдиноподатників і фікспатентників: знову і вже з липня

Редакція ВД
Стаття

Пенсійна доплата для єдиноподатників і фікспатентників: знову і вже з липня

 

Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон № 2461, який набув чинності 17 липня 2010 року. Ідея цього Закону — скоротити дефіцит бюджету шляхом унесення змін до Закону про держбюджет на 2010 рік, а заразом і запровадити обов'язкову пенсійну доплату до мінімального страхового внеску вже з липня цього року. При цьому на відміну від минулої «кабмінівської спроби» таку доплату запроваджено цілком на законних підставах.

Тож розберемося з цією доплатою детальніше.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про держбюджет на 2010 рік

— Закон України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI.

Закон про пенсійне страхування

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон № 129

— Закон України «Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» від 13.02.98 р. № 129/98-ВР.

Закон № 2461

— Закон України «Про внесення змін до Законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 08.07.2010 р. № 2461-VI.

Законопроект № 6525

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 15.06.2010 р. № 6525 (проект прийнято в цілому).

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Постанова № 366

— постанова КМУ «Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366 (скасовано).

Інструкція № 21-1

— Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Чи обов'язково вносити доплату

Ураховуючи, що відповідні зміни внесено до

Закону про пенсійне страхування, доплату здійснювати потрібно обов'язково, і ця вимога цілком законна.

Річ у тому, що

підпункт 4 пункту 8 Прикінцевих положень Закону про пенсійне страхування ще з 2004 року встановив для єдиноподатників і підприємців на фікспатенті обов'язок сплачувати фіксований внесок до Пенсійного фонду (ПФ) у порядку, визначеному Законом про пенсійне страхування. Інша річ, що суму такого внеску та порядок її сплати так і не було встановлено, тому єдиноподатники та фікспатентники тимчасово не сплачували внесок до ПФ «за себе».

Торік КМУ спробував виправити цю недоробку, прийнявши

постанову № 366. Однак її законність оскаржувалася в суді, і у результаті її було скасовано саме на тій підставі, що КМУ не мав повноважень установлювати розмір пенсійних внесків для підприємців, оскільки це право є виключно компетенцією ВРУ.

Сьогодні всіх формальних вимог дотримано, і

Закон № 2461 (прийнятий ВРУ) уносить зміни безпосередньо до Закону про пенсійне страхування. Тепер підпункт 4 пункту 8 Прикінцевих положень Закону про пенсійне страхування виглядатиме так: «Фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим Законом.

Сума страхового внеску встановлюється зазначеними особами самостійно

для себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні такими особами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, … загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески».

 

Як розрахувати суму нової доплати

Сума доплати до ПФ розраховується так само, як і минулого року. При цьому ті підприємці, які хочуть доплачувати

внесок не лише до мінімального розміру, а й більше (щоб збільшити майбутню пенсію), можуть це зробити, однак у розмірі не більше ніж 33,2 % від максимального доходу, з якого сплачуються страхові пенсійні внески (15 прожиткових мінімумів). Тож розберемося з сумою доплати покроково.

 

Крок 1. Розрахунок мінімального розміру страхового внеску

Звернемося до цитати із

Закону про пенсійне страхування, яку наведена в попередньому розділі. Отже, сума пенсійного внеску визначається підприємцем самостійно, однак у будь-якому разі — як за наявності доходу, так і в разі збитків — має бути не менше мінімального розміру страхового внеску.

Мінімальний розмір страхового пенсійного внеску дорівнює добутку мінімальної зарплати на ставку внеску, що діє у відповідному місяці. Поки що ставка залишається незмінною —

33,2 %, а мінімальна зарплата у другому півріччі 2010 року становить:

— з 1 липня по 30 вересня — 888,00 грн. (місячна) і 5,32 грн. (погодинна);

— з 1 жовтня по 30 листопада — 907,00 грн. (місячна) і 5,43 грн. (погодинна);

— з 1 грудня по 31 грудня — 922,00 грн. (місячна) і 5,52 грн. (погодинна) —

Закон про держбюджет на 2010 рік.

 

Крок 2. Визначаємо суму внеску до сплати

 

Якщо підприємець є єдиноподатником

Якщо підприємець є фікспатентником

Після того як ми розрахували суму мінімального страхового внеску, від неї потрібно відняти ту частину єдиного податку, яка автоматично перераховується до ПФ (42 % ставки єдиного податку стаття 2 Указу № 746). Тобто до ПФ повинно надійти внеску в розмірі не менше мінімального з двох джерел:
1) у вигляді відрахувань від єдиного податку (42 %), які Держказначейство само перераховує до ПФ;
2) у вигляді коштів, перерахованих самим підприємцем. Ось цю суму нам і потрібно обчислити. Вона визначається за такою формулою:
Доплата за місяць = 33,2 % х МінЗП - 42 % х ЄП, де
Доплата за місяць
— доплата внеску до ПФ за відповідний місяць, грн.;
МінЗП — мінімальна зарплата відповідного місяця, грн.;
ЄП — ставка єдиного податку (без урахування доплат за найманих працівників), грн.

Після того як ми розрахували суму мінімального страхового внеску, від неї потрібно відняти ту частину вартості фікспатенту, яка автоматично перераховується до ПФ (10 % вартості фікспатенту пункт 2 Прикінцевих положень Закону № 129). Тобто до ПФ повинен надійти внесок в розмірі не менше мінімального з двох джерел:
1) у вигляді відрахувань від вартості фікспатенту (10 %), які Держказначейство само перераховує до ПФ;
2) у вигляді коштів, перерахованих самим підприємцем. Ось цю суму нам і потрібно обчислити. Вона визначається за такою формулою:
Доплата за місяць = 33,2 % х МінЗП - 10 % х ФП, де
Доплата за місяць — доплата внеску до ПФ за відповідний місяць, грн.;
МінЗП мінімальна зарплата відповідного місяця, грн.;
ФП — вартість фіксованого патенту (без урахування доплат за найманих працівників), грн.;

 

Уносити таку доплату до ПФ потрібно обов'язково. Єдине, що може втішити підприємця, —

до пенсійного стажу йому повністю зараховуватимуться всі місяці підприємницької роботи (а не частина кожного місяця, як це було раніше, коли він доплату не вносив). Однак сама сума пенсії, якщо брати до розрахунку цей період, буде мінімальною, оскільки пенсійний внесок сплачується в мінімальному розмірі.

Ті, кого ця ситуація влаштовує, можуть зупинитися на кроці 2. Ті ж підприємці, які бажають у майбутньому мати вищу пенсію, можуть перейти до кроку 3.

 

Крок 3. Якщо є бажання збільшити пенсію (добровільно)

Цей крок є

виключно добровільним. Якщо підприємець бажає наперед подбати про розмір своєї майбутньої пенсії, він може доплатити внесок до ПФ не лише до мінімального розміру, а й більше. Тепер це робити можна (раніше такої можливості в Законі про пенсійне страхування не було (див. «ВД», 2010, № 9, с. 10, хоча постанова № 366 таку можливість передбачала)).

При цьому сума внеску обмежена «зверху», тобто максимальний

розмір щомісячної доплати до ПФ (з урахуванням частини єдиного або фіксованого податку, яка автоматично потрапляє до ПФ) має бути не більше 33,2 % від 15 прожиткових мінімумів (частина 4 статті 19 Закону про пенсійне страхування). Сума, що дорівнює 15 прожитковим мінімумам, у другому півріччі 2010 року становить:

— з 1 липня по 30 вересня — 13320,00 грн.;

— з 1 жовтня по 30 листопада — 13605,00 грн.;

— з 1 грудня по 31 грудня — 13830,00 грн.

Таким чином, максимальний розмір щомісячної доплати до ПФ розраховується так:

 

Якщо підприємець є єдиноподатником

Якщо підприємець є фікспатентником

Доплата за місяцьмах = 33,2 % х 15 х ПрМін - 42 % х ЄП, де
Доплата за місяцьмах
— максимальна доплата внеску до ПФ за відповідний місяць, грн.;
ПрМін — прожитковий мінімум відповідного місяця, грн.;
ЄП — ставка єдиного податку (без урахування доплат за найманих працівників), грн.

Доплата за місяцьмах = 33,2 % х 15 х ПрМін - 10 % х ФП, де
Доплата за місяцьмах— максимальна доплата внеску до ПФ за відповідний місяць, грн.;
ПрМін — прожитковий мінімум відповідного місяця, грн.;
ФП — вартість фіксованого патенту (без урахування доплат за найманих працівників), грн.

 

При цьому не має значення сума доходу, фактично отриманого підприємцем, тобто навіть якщо фактичний дохід менше 15 прожиткових мінімумів, доплачувати до ПФ все одно можна максимальну суму внеску.

Розглянемо приклади.

 

Приклади розрахунку доплат до ПФ у разі роботи на єдиному податку


ПРИКЛАД 1

Єдиноподатник сплачує ставку єдиного податку 200 грн. на місяць, крім того він щомісячно доплачує по 50 % єдиного податку за двох найманих працівників (2 х 50 % х 200 = 200 грн.). Розміром майбутньої пенсії він не переймається. Яку мінімальну суму внеску йому необхідно перерахувати до ПФ за липень — грудень 2010 року відповідно до

Закону № 2461?

 

Незважаючи на те що

Закон № 2461 набув чинності в середині липня (17.07.2010 р.), доплату за липень ПФ бажає отримати в повному обсязі (див. роз’яснення ПФ на с. 2 цього номера). Отже, розрахуємо доплату за період липень — грудень 2010 року. Для цього нам потрібно використати формулу єдиноподатника з кроку 2:

доплата за липень = 33,2 % х 888,00 - 42 % х 200,00 = 210,82 (грн.);

доплата за серпень = 33,2 % х 888,00 - 42 % х 200,00 = 210,82 (грн.);

доплата за вересень = 33,2 % х 888,00 - 42 % х 200,00 = 210,82 (грн.);

доплата за жовтень = 33,2 % х 907,00 - 42 % х 200,00 = 217,12 (грн.);

доплата за листопад = 33,2 % х 907,00 - 42 % х 200,00 = 217,12 (грн.);

доплата за грудень = 33,2 % х 922,00 - 42 % х 200,00 = 222,10 (грн.).

Разом мінімальна доплата внесків до ПФ за III квартал 2010 року дорівнює 632,46 грн., за IV квартал — 656,34 грн.


 


ПРИКЛАД 2

 

Єдиноподатник сплачує ставку єдиного податку 200 грн. на місяць. Він бажає збільшити розмір майбутньої пенсії. Яку суму внеску йому необхідно перерахувати до ПФ за липень — грудень 2010 року?

 

Нагадаємо, що ПФ, незважаючи на те що

Закон № 2461 набув чинності з 17.07.2010 р., бажає отримати доплату за липень не частково, а в повному обсязі. Отже, у прикладі 1 ми визначили мінімальний розмір пенсійних доплат за липень — грудень 2010 року. Однак якщо підприємець бажає підвищити свою майбутню пенсію, він може доплатити більше. Розрахуємо максимальну суму доплат за формулою з кроку 3 (формула для єдиноподатників):

доплата за липень = 33,2 % х 13320,00 - 42 % х 200,00 = 4338,24 (грн.);

доплата за серпень = 33,2 % х 13320,00 - 42 % х 200,00 = 4338,24 (грн.);

доплата за вересень =33,2 % х 13320,00 - 42 % х 200,00 = 4338,24 (грн.);

доплата за жовтень = 33,2 % х 13605,00 - 42 % х 200,00 = 4432,86 (грн.).;

доплата за листопад = 33,2 % х 13605,00 - 42 % х 200,00 = 4432,86 (грн.).;

доплата за грудень = 33,2 % х 13830,00 - 42 % х 200,00 = 4507,56 (грн.).


Приклади розрахунку доплат до ПФ у разі роботи на фікспатенті


ПРИКЛАД 3

Підприємець працює на фікспатенті та сплачує за нього щомісячно 100 грн. Крім того, він щомісячно доплачує по 50 % вартості фікспатенту за двох найманих працівників (2 х 50 % х 100 = 100 грн.). Розміром майбутньої пенсії він не переймається. Яку мінімальну суму внеску йому необхідно перерахувати до ПФ за липень — грудень 2010 року відповідно до

Закону № 2461?

 

Незважаючи на те що

Закон № 2461 набув чинності з 17.07.2010 р., доплату за липень ПФ бажає отримати не частково, а в повному обсязі (див. роз’яснення ПФ на с. 2 цього номера). Отже, розрахуємо доплату за період липень — грудень 2010 року. Для цього нам потрібно використати формулу фікспатентника з кроку 2:

доплата за липень = 33,2 % х 888,00 - 10 % х 100,00 = 284,82 (грн.);

доплата за серпень = 33,2 % х 888,00 - 10 % х 100,00 = 284,82 (грн.);

доплата за вересень = 33,2 % х 888,00 - 10 % х 100,00 = 284,82 (грн.);

доплата за жовтень = 33,2 % х 907,00 - 10 % х 100,00 = 291,12 (грн.);

доплата за листопад = 33,2 % х 907,00 - 10 % х 100,00 = 291,12 (грн.);

доплата за грудень = 33,2 % х 922,00 - 10 % х 100,00 = 296,10 (грн.).

Разом мінімальна доплата внесків до ПФ за III квартал 2010 року дорівнює 854,46 грн., за IV квартал — 878,34 грн.


 


ПРИКЛАД 4

Підприємець працює на фікспатенті та сплачує за нього щомісячно 100 грн. Крім того, він щомісячно доплачує по 50 % вартості фікспатенту за двох найманих працівників (2 х 50 % х 100 = 100 грн.). Підприємець бажає збільшити розмір своєї майбутньої пенсії. Яку суму внеску йому необхідно перерахувати до ПФ за липень — грудень 2010 року?

 

Нагадаємо, що ПФ бажає отримати доплату за липень у повному обсязі, незважаючи на те що

Закон № 2461 набув чинності в середині липня. Отже, у прикладі 3 ми визначили мінімальний розмір пенсійних доплат на цей період. Однак, оскільки підприємець бажає підвищити свою майбутню пенсію, він може доплатити більше. Розрахуємо максимальну суму доплат за формулою з кроку 3 (формула для фікспатентників):

доплата за липень = 33,2 % х 13320,00 - 10 % х 100,00 = 4412,24 (грн.);

доплата за серпень = 33,2 % х 13320,00 - 10 % х 100,00 = 4412,24 (грн.);

доплата за вересень =33,2 % х 13320,00 - 10 % х 100,00 = 4412,24 (грн.);

доплата за жовтень = 33,2 % х 13605,00 - 10 % х 100,00 = 4506,86 (грн.);

доплата за листопад = 33,2 % х 13605,00 - 10 % х 100,00 = 4506,86 (грн.);

доплата за грудень = 33,2 % х 13830,00 - 10 % х 100,00 = 4581,56 (грн.).


 

Періодичність сплати

ПФ роз'яснив, що вносити доплату підприємці зобов'язані

раз на квартал — протягом 20 календарних днів, наступних після звітного кварталу. При цьому у своєму роз'ясненні (див. с. 2 цього номера) ПФ знову допустив ту саму помилку, що і торік, зазначивши, що внески сплачуються «до 20-го числа». Насправді, 20-те число є останнім днем перерахування доплати. Отже, внески до ПФ необхідно перерахувати в такі строки:

— за III квартал 2010 року — не пізніше 20.10.2010 р.;

— за VI квартал 2010 року — не пізніше 20.01.2011 р.

Проте у зазначеному роз'ясненні ПФ згадав про

можливість сплати внеску щомісячно. Утім, змушувати до цього підприємців працівники ПФ не мають права.

Якщо ж підприємець своєчасно не внесе доплату, до нього буде застосовано штрафи та йому буде нараховано пеню згідно із

Законом про пенсійне страхування.

 

Хто звільняється від доплати

Якщо

постанова № 366 звільняла від обов'язкової доплати внесків підприємців-інвалідів і пенсіонерів за віком, то Закон № 2461 такої норми не містить. Виходить, що доплачувати внески до ПФ доведеться всім без винятку єдиноподатникам і підприємцям на фікспатенті, у тому числі інвалідам і тим, які пенсійний стаж і так мають (пенсіонери, підприємці, які працюють за трудовими договорами тощо).

 

З 2011 року доплату буде включено до єдиного соцвнеску

Разом із

Законом № 2461 ВРУ ухвалила Законопроект № 6525. Сьогодні він також готується на підпис Президенту, однак набуде чинності лише з 01.01.2011 р. З цієї дати передбачено заміну всіх соцвнесків на єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який уключає внески:

— до ПФ;

— до Фонду «тимчасової непрацездатності»;

— до Фонду «безробіття»;

— до Фонду «нещасного випадку» (у перспективі до цього переліку планується додати й медичне страхування).

Що означає запровадження ЄСВ? Це означає, що єдиноподатники та фікспатентники до кінця 2010 року вноситимуть доплату до ПФ так, як передбачено

Законом № 2461. А ось з 01.01.2011 р. доплата до ПФ як така, очевидно, зникне, однак вона не буде скасована, а просто стане частиною ЄСВ, який підприємці зобов'язані сплачувати щомісячно.

Базовий варіант ЄСВ для «спрощених» підприємців передбачає обов'язкове страхування у ПФ і Фонді «безробіття», у решті фондів («тимчасової непрацездатності» і «нещасного випадку») — за бажанням.

Зверніть увагу: жодного заліку суми ЄСВ з єдиним податком не передбачено

, оскільки з 01.01.2011 р. уся сума єдиного та фіксованого податків спрямовуватиметься лише до бюджету (без розподілу між ПФ і фондами соціального страхування). Детальніше про процедуру сплати ЄСВ ми, звичайно ж, обов'язково розповімо, як тільки з'явиться відповідний документ.

 

Що робити з доплатою за травень — жовтень 2009 року

На закінчення — про наболіле питання, яке «тягнеться» ще з минулого року, а саме: чи обов'язково доплачувати внески до ПФ за період «травень — жовтень 2009 року» (коли діяла

постанова № 366)?

Слід зазначити, що

Закон № 2461 жодним чином цієї проблеми не вирішує, оскільки не має зворотної дії. А це означає, що за минулі періоди (до дати набуття ним чинності) він:

— по-перше, не змушує «спрощених» підприємців уносити доплату до ПФ;

— по-друге, не дозволяє її не вносити.

Інакше кажучи, незважаючи на те, що

Закон № 2461 і постанова № 366 стосуються однієї і тієї самої проблеми, безпосередньо один до одного вони не мають відношення.

Таким чином, питання про доплату за минулий рік вважалося відкритим доти, доки останнє слово не сказав суд (детально про це ми писали у «ВД», 2010, № 13, с. 2). Нещодавно, а саме 13.07.2010 р., Київський апеляційний адміністративний суд

визнав постанову № 366 нечинною з моменту її прийняття. Отже, доплату за травень — жовтень 2009 року вносити необов'язково, тому:

— підприємці, які доплату

не вносили, можуть зітхнути з полегшенням (принаймні торік вони нічого й не втратили);

— ті, хто торік внески до ПФ

доплачували, навряд чи зможуть повернути свої гроші, так само як і зарахувати їх у рахунок сплати внесків, передбачених Законом № 2461. Адже сплачені ними кошти вважатимуться добровільною доплатою внесків за 2009 рік (що, у принципі, відображено й у звітності, яку подано до ПФ за підсумками 2009 року). А отже, підприємцю просто зарахують відповідний період повністю до стажу, однак добровільну доплату не повернуть і з майбутніми платежами не зарахують, оскільки нормативно-правовими актами це не передбачено довідка 1 (пункт 15 Інструкції № 21-1).

 

Висновки

З дати набуття чинності

Законом № 2461 єдиноподатників зобов'язано сплачувати до ПФ внесок «за себе» незалежно від того, отримують вони дохід чи збиток. При цьому від таких доплат не звільнено жодну категорію підприємців.

Мінімальна сума внеску, що підлягає перерахуванню до ПФ,

розраховується окремо за кожний місяць за тими самими правилами, що й торік: 33,2 % х Мінімальна зарплата - 42 % х Ставка єдиного податку (без урахування доплат за працівників). Сплачується внесок щоквартально (протягом 20 календарних днів після звітного кварталу.

Уперше доплату слід уносити починаючи з липня за III квартал. При цьому за липень, незважаючи на те що

Закон № 2461 набув чинності тільки 17-го числа, потрібно буде заплатити як за повний місяць.

За бажання

можна збільшити розмір майбутньої пенсії, доплачуючи до ПФ не мінімальний розмір внеску, а більші суми.

При цьому

з 01.01.2011 р. обов'язкова доплата пенсійних внесків потрапить до складу ЄСВ та окремо не сплачуватиметься.

Довідкова інформація (довідка)

1 Взаємозалік або повернення сплачених пенсійних внесків можливе лише в разі помилки або сплати надмірної суми внесків

(підпункт 11.17 Інструкції № 21-1). Якщо ж підприємець здійснює добровільну доплату, то ні про яку помилку або надмірну сплату внесків говорити не доводиться. Хоча, у крайньому разі, можна спробувати послатися на те, що внески було сплачено помилково у зв'язку з наявністю нечинної постанови № 366 і просити (письмово) зарахувати сплачену суму в рахунок доплат 2010 року (передбачених Законом № 2461).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі