Теми статей
Обрати теми

Залік внесків до Пенсійного фонду та доплати єдиного податку за найманих працівників

Редакція ВД
Стаття

Залік внесків до Пенсійного фонду та доплати єдиного податку за найманих працівників

 

Підприємці на єдиному податку, які нараховують заробітну плату працівникам або винагороду підрядникам, зобов'язані нараховувати на такі виплати внесок «зверху» до Пенсійного фонду (ПФ). Водночас правила сплати пенсійних внесків для єдиноподатників мають певну специфіку: можна перераховувати не всю нараховану суму внесків, а лише різницю між нею та відрахуванням до ПФ (42 %) від доплати єдиного податку за найманих працівників.

Детальніше про цю процедуру ми поговоримо в цій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Чим зумовлена можливість заліку

Відповідно до

статей 14 і 15 Закону № 1058 підприємці-єдиноподатники, які виплачують заробітну плату найманим працівникам або винагороду фізичним особам за договорами підряду, повинні нараховувати «зверху» на такі виплати внесок до ПФ за ставкою 33,2 %.

Водночас за кожного працівника підприємець — платник єдиного податку доплачує 50 % ставки єдиного податку, з яких 42 % (42 % від 50-відсоткової доплати єдиного податку) надходить до ПФ.

Виходить, дотримуючись обох норм, єдиноподатники повинні переплачувати суми пенсійних внесків за одними й тими самими доходами. Тому, щоб уникнути повторної сплати внесків, частина ставки єдиного податку, що надійшла до ПФ (42 % від 50-відсоткової доплати єдиного податку за найманих працівників), зараховується в рахунок сплати внесків, нарахованих на заробітну плату працівників, і винагороди за договорами підряду. Усе це передбачено

пунктом 11.17 Інструкції № 21-1.

 

Механізм заліку пенсійних внесків з єдиним податком

На сьогодні механізм процедури заліку пенсійних внесків у нормативних актах не прописаний. Однак інформацію з цього приводу ми можемо знайти в

листі ПФУ від 19.03.2004 р. № 2645/04, де містяться відповідні вказівки. Слід зауважити: ці роз'яснення та запропонований у них порядок не застаріли і на сьогодні, що також підтверджується новішим листом ПФУ від 15.10.2007 р. № 16442/03-30.

Узагальнивши згадані роз'яснення, маємо таку схему дій підприємця в разі проведення заліку з ПФ:

1. Заробітна плата (винагорода) виплачується з виручки від реалізації (гроші на ці цілі не знімаються з рахунка в банку).

У цьому випадку підприємець самостійно або за допомогою свого відділення ПФ визначає, яка сума значиться у нього як переплата за внесками за найманих працівників (не використані раніше в заліку 42 % від 50-відсоткової доплати за працівників, унесеної до моменту виплати працівникам зарплати).

Далі. Виплачуючи заробітну плату (винагороду), підприємець цього ж дня внесок до ПФ (за ставкою 33,2 %) сплачує лише в неперекритій частині, а в частині, перекритій переплатою, не сплачує. При цьому у строк, установлений для подання щомісячного звіту щодо персоніфікації

(додаток 4), підприємець разом з ним подасть платіжки на сплату єдиного податку за певні місяці плюс копії довідок про трудові відносини фізичних осіб з платником єдиного податку.

2. Кошти на виплату заробітної плати (винагороди) беруться з рахунка в банку.

У цьому випадку, перш ніж іти до банку, спочатку потрібно отримати у своєму відділенні ПФ документ, що підтверджує наявність переплати за особовим рахунком. Цей документ йому видадуть на підставі наданих платіжок і копій довідок на найманих працівників довідка 1. Після пред'явлення документа, що підтверджує наявність переплати, банк уже не повинен вимагати від підприємця одночасно з отриманням коштів на виплату заробітної плати (винагород) подавати платіжку на перерахування до ПФ страхових пенсійних внесків (у частині, перекритій переплатою).

Потім разом з

додатком 4 підприємець також подасть до ПФ документи, про які вже йшлося (платіжки про сплату єдиного податку за певні місяці плюс копії довідок про трудові відносини фізичних осіб з платником єдиного податку).

Зазначимо ще два таких моменти:

— під час заповнення щомісячного

додатка 4 до ПФ ми на залік жодних поправок не робимо (заповнюємо все у звичайному режимі). Таким чином, незважаючи на те що єдиноподатники сплачують не всю суму нарахованих до ПФ внесків, а лише частину, вони заповнюють додаток 4, як і підприємці на загальній системі. Інакше кажучи, під час заповнення звіту не відображається той факт, що до ПФ автоматично спрямовується 42 % від половини ставки єдиного податку відповідно;

— утримання до ПФ «знизу» із зарплати найманих працівників (винагороди підрядників) за ставкою 22 % у заліку з ПФ участі не беруть. Вони мають бути перераховані роботодавцем-єдиноподатником у тій самій сумі, в якій вони підлягають утриманню.

 

Залік єдиного податку за внесками з підрядної винагороди

Внесок «зверху» до ПФ нараховується не лише на зарплату працівників, а й на винагороду за роботи, виконані за договором підряду. Тому в підприємців-єдиноподатників, які виплачують підрядну винагороду фізичним особам, виникає запитання: чи можна зарахувати частину сплаченого єдиного податку (42 % від 50-відсоткової доплати єдиного податку за найманих працівників) у рахунок внесків до ПФ, нарахованих на винагороду за договором підряду?

У

листі від 12.01.2004 р. № 2645/04, в якому наводиться механізм заліку, ПФУ роз'яснював, що частину сплаченого єдиного податку можна зарахувати в тому числі й у рахунок нарахованих внесків до ПФ від винагород за договорами цивільно-правового характеру. Це незважаючи на те, що за громадян-підрядників єдиноподатник 50 % ставки єдиного податку не доплачує. На нашу думку, керуватися цим роз'ясненням можна й тепер, оскільки на сьогодні діє той самий механізм заліку.

Виходить, якщо в замовника-єдиноподатника на особовому рахунку у ПФ на момент виплати винагороди підрядникові є переплата з пенсійного внеску «за найманих працівників» (що сформувалася за рахунок 42 % від 50-відсоткової доплати єдиного податку за найманих працівників), то при виплаті підрядної винагороди пенсійні нарахування на нього здійснюються в повній сумі та сплачуються в частині, яка не перекривається сумою переплати.

 

Якщо підприємець не проводив залік. Як повернути переплату?

Припустимо, що у підприємця виникла переплата за внесками до ПФ, оскільки він не проводив залік внесків з доплатою єдиного податку, а просто кажучи, не скористався правом сплачувати менше.

Щоб цю переплату підтвердити, підприємцю слід діяти так.

Представники ПФ в

листі від 19.03.2004 р. № 2645/04, роз'яснюючи процедуру «пенсійно-єдиноподатного» заліку, зазначали таке:

«Зарахування здійснюється на підставі платіжного документа, який підтверджує сплату єдиного або фіксованого податку (завірені органом Пенсійного фонду копії платіжного доручення, квитанції (другий примірник прибуткового документа) або іншого документа, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі), поданого платником одночасно з поданням до органів Пенсійного фонду щомісячного розрахунку суми страхових внесків, та даних органів Державного казначейства України або інших фінансових органів про перерахування до бюджету Пенсійного фонду частини сум єдиного та фіксованого податків.

Фізична особа — суб'єкт підприємницької діяльності подає також копію документа, в якому зазначається розмір ставки єдиного та фіксованого податку».

Виходить, щоб «виявити» переплату, підприємцю потрібно подати до ПФ копії платіжок про сплату єдиного податку плюс копію документа, виданого податковим органом, в якому зазначена ставка, за якою сплачується єдиний податок (очевидно, замість нього можна подати копію Свідоцтва про сплату єдиного податку).

Після того як підприємець надасть такі копії платіжок (інші документи, якщо потрібно), він зможе надміру сплачені раніше суми внесків до ПФ або зарахувати в рахунок майбутніх платежів, або вимагати їх повернення на його банківський рахунок. Підставою для такого твердження є все той самий

пункт 11.17 Інструкції № 21-1:

«11.17. Суми надміру сплачених чи помилково сплачених страхових внесків та інших платежів (в тому числі частина єдиного та фіксованого податків, що надходить за найманих працівників суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали відповідний особливий спосіб оподаткування) повертаються страхувальникам або за їх згодою зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхових внесків».

Вирішивши питання з переплатою, надалі підприємець зможе сплатити внески до ПФ уже з урахуванням процедури заліку. Можливо, так станеться, що наступного разу внески до ПФ можна буде взагалі не сплачувати, якщо підприємець погодився зарахувати переплату в рахунок майбутніх платежів і цієї переплати вистачить для погашення зобов'язань перед ПФ.

У цьому випадку підприємцю потрібно буде в банку пред'явити документ, що підтверджує наявність переплати за особовим рахунком. Цей документ підприємцю повинні видати в його відділенні ПФ (на підставі наданих платіжок та інших документів, про які вже йшлося). Після пред'явлення документа, отриманого у ПФ, банк уже не повинен вимагати від підприємця одночасно з отриманням коштів на виплату заробітної плати (винагород) подавати платіжку на перерахування до ПФ страхових пенсійних внесків.

Згодом, коли слід буде в черговий раз подавати

додаток 4, потрібно разом зі звітністю також подати до ПФ документи, про які вже йшлося (платіжку тощо).

 

Приклади заліку

Продемонструємо на прикладах, як підприємець-єдиноподатник повинен провести залік частини єдиного податку та внесків до ПФ.

Приклад 1

. Підприємець-єдиноподатник має 2 найманих працівників. Ставка єдиного податку для підприємця — 200,00 грн., відповідно доплата за кожного працівника — 100,00 грн. Підприємець сплачує єдиний податок авансом за квартал (заборгованості немає).

З 1 січня 2010 року працівникам установлено місячний оклад у таких розмірах (суми нарахування «грязними»):

1) Сидорову Л. М. — 1600,00 грн.;

2) Рябоконю В. Д. — 1000,00 грн.

З 1 липня 2010 року Сидоров Л. М. працює на умовах неповного робочого часу на півставки. Відповідно в липні 2010 року йому нараховано заробітну плату — 800,00 грн.

Необхідні розрахунки наведемо в таблиці.

 

Дані за липень

Сума,грн.

Ставка єдиного податку для підприємця

200,00

Доплата за найманих працівників

2 х 100,00 = 200,00

Працівникам нараховано аванс у розмірі 40 % від заробітної плати за місяць

(1000 + 800) х 40 : 100 = 720,00

Внесок «зверху» до ПФ з авансу

720,00 х 33,2 : 100 = 239,04

Частина доплати єдиного податку за працівників, що надійшла до ПФ до моменту виплати працівникам авансу

2 х (100 х 42 : 100) = 84,00

Підприємець повинен перерахувати до ПФ при виплаті авансу

239,04 - 84,00 = 155,04

Нараховано внески «зверху» до ПФ із заробітної плати працівників за липень (перед виплатою решти зарплати за липень (у серпні))

1800,00 х 33,2 : 100 = 597,60

Підприємець повинен перерахувати до ПФ під час виплати зарплати за липень (у серпні)

597,60 - 239,04 = 358,56

 

Приклад 2

. У підприємця-єдиноподатника в липні 2010 року значилася одна працівниця Олейник В. А. Її місячний оклад становив 1100,00 грн. З 5 липня 2010 року вона йде у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, тому в липні працівниця відпрацювала лише 2 робочих дні замість 22 робочих днів за графіком. Зарплата працівниці за липень становила: 1100,00 : 22 х 2 = 100,00 грн.; сума допомоги по вагітності та пологах, яка виплачується працівниці в липні, — 4100,00 грн.

Також у липні підприємець уклав з громадянином Копиловим В. П. договір підряду, винагорода за яким становила 300,00 грн. і була виплачена в липні.

Єдиний податок підприємець сплачує щомісячно авансом за ставкою 200,00 грн., доплата за працівницю — 100,00 грн., заборгованість за сплатою відсутня.

Усі виплати підприємець здійснив у липні.

Наведемо в таблиці необхідні розрахунки.

 

Дані за липень

Сума,грн.

Ставка єдиного податку для підприємця

200,00

Доплата за найманого працівника

100,00

Працівниці нараховано заробітну плату за липень

1100,00 : 22 х 2 = 100,00

Внесок «зверху» до ПФ із заробітної плати

100,00 х 33,2 : 100 = 33,20

Працівниці нараховано допомогу по вагітності та пологах, внесками до ПФ (ні «зверху», ні «знизу») вона не обкладається

4100,00

Частина доплати єдиного податку за працівницю, яка надійшла до ПФ до моменту виплати заробітної плати

100 х 42 : 100 = 42,00

Нараховано підрядну винагороду фізичній особі за виконані роботи

300,00

Внесок «зверху» до ПФ з підрядної винагороди

300 х 33,2 : 100 = 99,60

Підприємець повинен перерахувати до ПФ під час виплати заробітної плати працівниці, допомоги по вагітності та пологах і винагороди

(33,20 + 99,60) - 42,00 = 90,80

 

Висновки

Підприємці-єдиноподатники, які мають найманих працівників, доплачують за них 50 % єдиного податку, де частина доплати (42 %) спрямовується до ПФ. Водночас

Закон № 1058 передбачає нарахування внесків «зверху» до ПФ (33,2 %) на зарплату працівників та винагороди за договорами підряду.

Щоб уникнути «переплати» внесків до ПФ, підприємцям-єдиноподатникам можуть зарахувати частину доплати єдиного податку, що надійшла, за працівників (42 %) у рахунок сплати внесків «зверху» до ПФ.

Таким чином, підприємець на єдиному податку має право перерахувати до ПФ не всю суму внесків «зверху» (33,2 %), а лише різницю між ними та частиною єдиного податку, яка автоматично розподіляється до ПФ.

Підтвердити обґрунтованість такого заліку підприємець повинен платіжним документом і копіями довідок про трудові відносини з працівниками, які надаються разом зі звітом за формою

додатка 4 .

Проведення такого заліку поширюється й на сплату внесків «зверху» до ПФ, нарахованих під час виплати підрядної винагороди.


Довідкова інформація (довідка)

1 Це випливає з правил зарахування частини єдиного податку в рахунок внесків до ПФ, наведених у

листі ПФУ від 19.03.2004 р. № 2645/04.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі