Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Найманий працівник бажає отримати житлову субсидію: яку довідку про доходи необхідно видати

Редакція ВД
Стаття

Найманий працівник бажає отримати житлову субсидію: яку довідку про доходи необхідно видати

 

Приводом для написання статті стали численні запитання підприємців щодо форми довідки про доходи, яку вимагають видати працівники, для отримання житлової субсидії та державної допомоги. Відповісти на це запитання та надати рекомендації щодо заповнення цієї довідки ми запросили заступника начальника відділу соціальних допомог та житлових субсидій Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Людмилу Гончарову.

 

Існуючі види державної соціальної допомоги, у тому числі й житлової субсидії, умовно можна розділити на дві групи:

1. Допомога, що має фіксований розмір і не залежить від доходу (допомога при народженні дитини, допомога при усиновленні дитини, мінімальні розміри допомоги одинокій матері та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, тимчасова допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів або не мають можливості їх утримувати, та інші).

2. Допомога, розмір якої залежить від доходу (житлова субсидія, допомога одинокій матері та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, допомога малозабезпеченим сім'ям та інші).

При розрахунку розміру допомоги, яку ми умовно віднесли до другої групи, органи праці та соціального захисту населення здійснюють обчислення сукупного доходу сім'ї відповідно до

Методики № 486.

Згідно з

Методикою № 486 при визначенні сукупного доходу органи, що призначають допомогу, користуються всіма офіційними джерелами, які містять інформацію про доходи громадян, у тому числі інформацією органів державних податкових адміністрацій.

До сукупного доходу враховуються доходи в грошовій та натуральній формах, а також в іноземній валюті, отримані з будь-яких джерел як на території України, так і за її межами.

Одним із офіційних джерел, яке містить інформацію про доходи осіб, що перебувають у трудових відносинах, є довідка про доходи, видана за місцем роботи.

Фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності

, які використовують у своїй діяльності працю найманих працівників, повинні на вимогу працівника надавати довідку про заробітну плату (стаття 49 КЗпП), за формою, встановленою для юридичних осіб — суб'єктів господарювання. Відповідальність про достовірність даних, відображених у довідці, несе фізична особа — суб'єкт підприємницької діяльності, що виплачує доходи зазначеній категорії громадян.

Форма довідки про доходи (далі — Довідка), яка подається до органів праці та соціального захисту населення для оформлення соціальної допомоги та житлової субсидії, затверджена

наказом № 192 та має такий вигляд:

 

img 1

 

Довідка повинна містити інформацію про доходи за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги та субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Наприклад , заява на призначення допомоги одинокій матері, з урахуванням доходу сім'ї, надійшла у серпні 2010 року, у Довідці відображаються доходи за період з січня 2009 року по липень 2010 року включно.

До речі!

У разі якщо до заяви на призначення соціальної допомоги (житлової субсидії) не надані всі необхідні документи, заявнику надається можливість донести їх до органу праці та соціального захисту населення протягом місяця з дня подання заяви

При зверненні за субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у Довідці відображаються доходи за календарний рік, що передує року звернення.

Наприклад, заява на призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива надійшла у серпні 2010 року — у Довідці відображаються доходи за період з січня по грудень 2009 року включно.

У рядку «Нарахована заробітна плата, у тому числі в натуральній формі»

вказується нарахована заробітна плата з урахуванням індексації, проведеної відповідно до Закону № 491. Заробітна плата вказується в тому місяці, за який вона нарахована.

У разі видачі заробітної плати в натуральній формі вказується її грошовий еквівалент у гривнях, який обчислюється за середніми (ринковими) споживчими цінами відповідного регіону, що були на період, за який вони одержані.

Заробітна плата, отримана в іноземній валюті, перераховується в гривню, за курсом Національного банку України на дату їх отримання, у разі затримки у виплаті доходу — на дату звернення за призначенням соціальної допомоги.


Важливо!

Доходи осіб, які працюють за трудовим договором у фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, ураховуються за даними фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, які виплачують доходи,

але в розмірі не менше ніж зазначено в трудовому договорі (пункт 7.11 Методики № 486)

Нагадаємо, що

статтею 46 ГКУ закріплено право фізичної особи, зареєстрованої як суб'єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи, укладати з громадянами трудові договори про використання їх праці, в яких фізичні особи зобов'язуються виплачувати працівникові заробітну плату не нижче мінімального рівня, встановленого законодавством, і забезпечувати умови праці, передбачені законодавством про працю.

Ураховуючи вищенаведене, разом із Довідкою особа, що звертається за отриманням соціальної допомоги (субсидії), надає до органу праці та соціального захисту населення трудовий договір.

Обчислення доходу при призначенні державної допомоги та субсидії має низку особливостей, про які підприємець може і не здогадуватися. Так, наприклад, до сукупного доходу включаються як поточні щомісячні доходи в грошовій та натуральній формі осіб, так і доходи, які мають нерегулярний характер. Тому

в рядку «Інші нарахування, у тому числі у натуральній формі» відображаються всі інші нарахування, крім заробітної плати, які проводилися зазначеній особі у звітному місяці. При цьому необхідно зазначати, який саме це вид доходу, наприклад: одноразова допомога на оздоровлення. У разі якщо цей дохід має не систематичний характер, але підлягає оподаткуванню, бажано вказати згідно з якою статтею Закону про податок з доходів.

У рядку «Сплачені аліменти»

вказуються аліменти, які були сплачені із заробітної плати у звітному місяці. Ця інформація дуже важлива, оскільки сплачені аліменти не включаються до сукупного доходу сім'ї при визначенні розміру допомог та субсидій (пункт 8.1. Методики № 486).

Довідка підписується фізичною особою — суб'єктом підприємницької діяльності, головним бухгалтером (бухгалтером) та скріплюється печаткою. За відсутності бухгалтера підпис ставить особа, яка виконує функції бухгалтера (може, й сам підприємець). За відсутності у фізичної особи — підприємця печатки до Довідки додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.


Документи консультації

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 491

— Закон України «Про індексацію грошових доходів громадян» від 06.02.2003 р. № 491-IV.

Методика № 486

— Методика обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затверджена наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну, Держкомстату, Держкоммолодьспорттуризму від 15.11.2001 р. № 486/202/524/455/3370.

Наказ № 192 — наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 27.08.2004 р. № 192.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі