Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи повинні у підприємця дані декларації з ПДВ відповідати даним декларації про доходи

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи повинні у підприємця дані декларації з ПДВ відповідати даним декларації про доходи

 

ЗАПИТАННЯ. Під час перевірки підприємця — платника ПДВ податковий інспектор порівнював дохід у Книзі за формою № 10 з обсягами поставок і податковим зобов'язанням у декларації з ПДВ. Чи обов'язково повинні збігатися ці дані та чи існує такий алгоритм звірки під час перевірок?

 

ВІДПОВІДЬ. Основою для відображення результатів обліку ПДВ у податкових деклараціях є Реєстр отриманих і виданих податкових накладних (далі — Реєстр). Саме у ньому відображається кожна операція підприємця з поставки товарів (робіт, послуг), обкладається вона ПДВ чи ні, яким документом обґрунтована (податковою накладною, ВМД тощо). Що стосується Книги за формою № 10, то вона не є реєстром для обліку ПДВ, на її підставі заповнюється декларація про доходи підприємця або Звіт єдиноподатника.

Причому в Реєстрі операції відображаються за правилом першої події, тобто залежно від того, що відбулося раніше: відвантаження товару (виконання робіт, надання послуг) чи надходження оплати, а у Книзі за формою № 10 — лише за фактом надходження виручки. Тому дані Реєстру та Книги за формою № 10, які відповідно переносяться у звітному періоді до декларації з ПДВ і декларації про доходи, можуть не збігатися.

Крім того, не всі доходи (виручка), які відображаються у Книзі за формою № 10, можуть бути отримані в результаті операцій, що обкладаються ПДВ. Детальні дані з обліку ПДВ надає Реєстр, а порівняння даних декларації про доходи та ПДВ може виявити лише наявні значні порушення в окремих випадках. Так, під час аналізу податкової звітності з ПДВ перевіряючі можуть запідозрити, що підприємець занизив податкові зобов'язання. У цьому випадку податківці можуть порівняти дані податкової декларації з ПДВ з окремими даними декларації про доходи фізичної особи. Це зазначено в підпункті 3.3 додатка 1 до Методрекомендацій № 23235.

Зауважимо, що

Методрекомендації № 23235 адресовано юридичним особам, однак такий підхід може бути застосовано і до підприємців, які декларують чималі суми ПДВ до відшкодування. Однак це неправильно.

Документ консультації

Методрекомендації № 23235

Методичні рекомендації щодо подвійної системи контролю перевірки податкових декларацій з податку на додану вартість платників — юридичних осіб, викладені в листі ДПАУ від 22.10.2009 р. № 23235/7/16-1116.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі