Теми статей
Обрати теми

Довідник підприємця. Усі подробиці про медичні огляди працівників: для кого, де та з якою періодичністю

Редакція ВД
Довідкова інформація

Усі подробиці про медичні огляди працівників: для кого, де та з якою періодичністю

 

Для громадян, які виконують певні види робіт, передбачено обов'язкове проходження медичного огляду перед тим, як вони стануть до виконання своїх трудових обов'язків, а також протягом усієї трудової діяльності з певною періодичністю. Відповідальність за проходження медоглядів несуть роботодавці, у тому числі підприємці. Тому, щоб підприємцям було легко орієнтуватися в питаннях обов'язкових медоглядів, ми наведемо відповіді на основні запитання, пов'язані з цією процедурою, у цьому довіднику.

 

Запитання

Відповідь (роз'яснення)

1

2

Загальні запитання

Чим установлено проходження обов'язкових медичних оглядів працівників?

Працівники підприємця зобов'язані проходити медичний огляд відповідно до положень:

1) трудового законодавства (у межах заходів щодо охорони праці). Згідно зі статтею 169 КЗпП, статтею 17 Закону про охорону праці, статтею 26 Закону № 4004 медоглядам підлягають працівники: зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці; зайняті на роботах, що вимагають професійного добору; працівників віком до 21 року.

Переліки робіт, на які поширюються ці норми і порядок проведення медогляду, наводяться у спеціальних нормативних документах, про які йтиметься далі;

2) санітарного законодавства. Згідно зі статтею 26 Закону № 4004 і статтею 21 Закону № 1645 проходити медогляд повинні працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування та торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об'єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна або інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення та може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь.

Перелік посад, для яких обов'язкові медичні огляди, і порядок їх проведення також затверджені окремими нормативними документами, які ми зазначимо далі;

3) спеціального законодавства для окремих професій, наприклад, для водіїв автотранспортних засобів (стаття 45 Закону про дорожній рух). Як правило, обов'язковість медогляду працівників цих професій зазначено в ліцензійних умовах для відповідного виду діяльності

Коли працівники проходять медогляд?

За періодом проходження медичні огляди поділяються на попередні (до прийняття на роботу) і періодичні

Хто оплачує проходження медичних оглядів?

Організація, своєчасність проходження, а також фінансування медоглядів працівників покладено на роботодавця згідно зі статтею 169 КЗпП, статтею 17 Закону про охорону праці, статтею 21 Закону № 1645

Чи може підприємець на загальній системі віднести на витрати вартість медогляду?

Витрати роботодавця на проведення обов'язкових попередніх, періодичних і позачергових медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де необхідний професійний добір, належать до складу валових витрат згідно з підпунктом 5.2.1 Закону про податок на прибуток як витрати на охорону праці (лист ДПАУ від 07.06.2004 р. № 4465/6/17-3116). Тому підприємець на загальній системі за наявності підтверджуючих документів може віднести їх до складу витрат і згодом урахувати за встановленими правилами під час визначення чистого доходу. Єдиноподатники також відображають витрати на проведення обов'язкових медоглядів працівників у Книзі за формою № 10.

Щодо інших обов'язкових медоглядів ситуація така. З приводу медогляду водіїв транспортних засобів податківці дали позитивну відповідь у консультації у «Віснику податкової служби України», 2007, № 11. Що стосується медоглядів працівників віком до 21 років, то у своєму листі від 22.01.2004 р. № 436/6/15-1116 ДПАУ згадує про можливість віднесення на витрати затрат щодо таких працівників.

Стосовно медогляду працівників деяких професій згідно із санітарним законодавством можна також зробити позитивний висновок, оскільки Закон № 1645 згадується в листі ДПАУ від 07.06.2004 р. № 4465/6/17-3116

Чи зберігається за працівником заробітна плата під час проходження медогляду?

У статті 123 КЗпП зазначено, що за час перебування в медичному закладі на обстеженні за працівниками, зобов'язаними проходити таке обстеження, зберігається середній заробіток за місцем роботи. Хоча в цьому випадку відбувається посилання на медогляд, що здійснюється згідно зі статтями 169, 191 КЗпП (статтею 17 Закону про охорону праці), це справедливо й щодо профогляду, що проводиться в межах Закону № 1645 (інших обов'язкових медоглядів). Оскільки в цьому випадку відсутність працівника пов'язана з медоглядом, який він зобов'язаний пройти згідно із законодавством, щоб стати до роботи.

Середня заробітна плата розраховується відповідно до Порядку № 100.

Розрахунковим періодом у цьому випадку є останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому проводиться медогляд. Якщо працівник пропрацював менше 2-х календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (абзац третій пункту 2 Порядку № 100).

Нарахування оплати за час проходження медичного огляду здійснюється шляхом множення середньоденного (середньогодинного) заробітку на кількість робочих днів (годин), які припадають на період проходження медогляду. При цьому середньоденна (середньогодинна) заробітна плата обчислюється шляхом ділення заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом 2-х місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) (пункт 8
Порядку № 100)

Що робити, коли працівник відмовився проходити медогляд?

Підприємець має право притягти працівника до дисциплінарної відповідальності або усунути його від виконання трудових обов'язків за відмову або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, причому без збереження заробітної плати (стаття 46 КЗпП)

Що загрожує підприємцю за працівників, які не пройшли обов'язковий медогляд?

Роботодавець, що допускає до виконання обов'язків працівника, який обслуговує населення, без медогляду та особистої медичної книжки (ОМК), порушує санітарне законодавство, як і його працівник.

За це передбачений штраф за статтею 46 Закону № 4004 і статтею 42 КУпАП:
 — на громадян (найманих працівників, на підприємця) — у розмірі від 1 до 12 нмдг (від 17 до 204 грн.);
 — на посадових осіб (формально підприємець не є посадовою особою) — у розмірі від 6 до 25 нмдг (від 102 до 425 грн.).

Якщо справа стосується іншого різновиду медоглядів, зумовлених КЗпП і статтею 17 Закону про охорону праці, то тут розміри штрафів, що накладаються, можна знайти в частині другій статті 41 КУпАП:
 — на працівників — від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн.);
 — на посадових осіб підприємств, установ, організацій і громадян-підприємців від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.).

Як бачимо, за цією

статтею КУпАП може бути оштрафовано як найманого працівника, так і підприємця-роботодавця.

Справи про адміністративні правопорушення, що підпадають під цю статтю, розглядають представники органів, установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби (стаття 236 КУпАП)

«Санітарні» медогляди

Які документи визначають перелік працівників, що підлягають «санітарним» медоглядам, і який порядок їх проведення?

Постановою № 559 затверджено:
 — Перелік професій, виробництв і організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам;
 — Порядок проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів і видачі особистих медичних книжок.

Щоб визначити, кого потрібно направити на медогляд, достатньо заглянути в перелік та знайти потрібні професії, або, навпаки, упевнитися, що у своїй діяльності підприємець обходиться без таких

Який механізм направлення працівників на медогляд?

Для проведення обов'язкового медичного огляду роботодавець складає за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем список працівників, які повинні пройти цей огляд.

Копія списку передається до закладу або установи охорони здоров'я, де проводитиметься цей огляд. Якщо проводиться попередній (до прийняття на роботу) обов'язковий медичний огляд, роботодавець надсилає закладу або установі охорони здоров'я відповідний лист.

Періодичність проведення обов'язкових медичних оглядів, а також перелік необхідних обстежень, лікарів-фахівців, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень затверджені наказом № 280.

Роботодавець здійснює контроль за проходженням працівниками в установлені строки обов'язкових медичних оглядів і несе за це відповідальність

Які документи потрібні працівнику для проходження «санітарного» медогляду (для роботи у сфері обслуговування)?

Для проходження медоглядів працівникам потрібно за свій рахунок придбати ОМК.

Потім ОМК зберігається у роботодавця. Вона може видаватися працівнику лише для проходження медичного огляду, після чого підлягає поверненню роботодавцю. В окремих випадках, коли зберігання ОМК у роботодавця є недоцільним або неможливим, дозволяється її зберігання у працівника.

У разі звільнення працівника ОМК видається йому під підпис.

Крім того, роботодавець повинен забезпечити ведення журналу реєстрації ОМК, в якому зазначаються номер, серія, дата видачі книжки, прізвище, ім'я та по батькові її власника. Якщо підприємець у себе ОМК не зберігає, то такий журнал вести не потрібно

Де отримуються ОМК?

ОМК можна придбати:
 — у торговельних точках, уповноважених реалізовувати бланки суворої звітності;
 — закладах та установах охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди

У непродовольчому магазині на території ринку продаються непродовольчі товари дитячого асортименту, чи потрібно працівникам проходити медогляд?

Представники СЕС дуже часто вимагають від працівників непродовольчих магазинів проходження медогляду і наявність ОМК у випадках, коли має місце продаж дитячого асортименту товарів. Звернувшись до постанови № 559, ми не знайдемо навіть згадки про працівників непродовольчих магазинів.

У своєму листі від 28.09.2007 р. № 03.2/1983 СЕС, відповідаючи на це запитання, зазначає, що працівникам непродовольчих магазинів не потрібно мати медичних книжок і проходити медогляд. Тому якщо підприємець торгує в магазині на ринку канцтоварами, господарськими товарами, м'якими та пластмасовими іграшками, промисловими товарами для дітей, тобто лише непродовольчими товарами, у тому числі товарами дитячого асортименту, то його працівникам проходити «санітарний» медогляд не потрібно

«Працеохоронні» медогляди

Хто повинен проходити медогляд згідно із законодавством про охорону праці?

Медогляд працівників, що підпадають під «шкідливі» категорії, зумовлений нормами статей 169 і 191 КЗпП, а також статті 17 Закону про охорону праці, а їх проведення та організація відбуваються відповідно до Порядку № 246, до них належать:

1) працівники, зайняті на важких роботах;

2) працівники, зайняті на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці;

3) працівники, зайняті на роботах, де існує потреба в професійному відборі;

4) особи віком до 21 року.

Відповідні переліки наведено в додатках 4 і 5 до Порядку № 246:
 
— Перелік шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу, при роботі з якими обов’язковий попередній (періодичний) медичний огляд працівників;
 — Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичний) медичний огляд працівників.

Фактично за ними визначаються особи, які підпадають під ці категорії.

Стосовно робіт, які потребують професійного добору, то щодо них засновано Перелік № 263.

Додамо таке: відомостями про те, що виробництво пов’язане з якимись шкідливими умовами, повинен володіти безпосередньо роботодавець.

Так, на підставі підпункту 3.1 пункту 3 Порядку № 246 роботодавець повинен організовувати лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників. При цьому керуватися слід Гігієнічною класифікацією праці.

У результаті такого дослідження роботодавець визначає категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду, і подає ці дані до СЕС.

Зрозуміло, що проводити такі дослідження також будуть фахівці санстанції. Класифікація небезпечних факторів досить широка — це хімічні, біологічні та інші фактори. Виходячи з отриманих показників визначається ступінь шкідливості, небезпеки або припустимості умов праці

 

 

Яка періодичність «працеохоронних» медоглядів?

Для працівника вперше такий медогляд проводиться перед прийняттям на роботу (попередній огляд). Далі для осіб, які не досягли 21 року, — щороку, а для решти періодичність зазначено в Порядку № 246 (не менше одного разу протягом 2-х років)

Як працівники направляються на медогляд?

Після того як буде вивчено умови праці та з'являться підстави для проведення медоглядів, підприємцю потрібно серед своїх працівників визначити ті категорії, які повинні пройти медогляд (за критеріями виконуваних робіт, посад тощо).

Робиться це спільно із СЕС, куди підприємець щороку подає заяву. На її підставі і визначаються категорії серед його працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду. Відповідна інформація до 1 грудня вноситься до Акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду (додаток 1
до Порядку № 246).

Протягом місяця на підставі Акта роботодавець на паперовому та електронному носіях складає в 4-х примірниках поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам (форму наведено в додатку 2 до Порядку № 246), потім погоджує їх з СЕС.

Один примірник списку залишається в роботодавця, другий надсилається до лікувально-профілактичного закладу (ЛПЗ), в якому і проходить медогляд, третій — до закладу державної санітарно-епідеміологічної служби, четвертий — до робочого органу виконавчої дирекції Фонду «нещасного випадку».

Нагадаємо, що працівники, з якими підприємець лише збирається укласти договір, також направляються на медогляд (попередній), якщо їх плановані трудові обов'язки підпадають під відповідну категорію

Як працівники проходять медогляд?

Медогляди, про які йдеться, проводяться спеціальними ЛПЗ, перелік яких визначається профільними відомствами.

Для проведення попереднього (періодичного) медичного огляду працівників роботодавець повинен укласти або своєчасно поновити договір з ЛПЗ і надати йому список працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду.

На підставі списку працівників, які підлягають періодичним медоглядам, ЛПЗ складає план-графік їх проведення, погоджує його з роботодавцем і СЕС.

У плані-графіку зазначаються строки проведення медоглядів, лабораторні, функціональні та інші дослідження і лікарі, які залучаються до їх проведення

Що повинен пред'явити працівник у разі проходження «працеохоронного» медогляду?

Медогляди проводяться спеціальною комісією. Перед їх проходженням працівник пред'являє паспорт або інший документ, що посвідчує особу, і Медичну карту амбулаторного хворого.

Якщо працівник проходить попередній медогляд (уперше перед укладенням трудового договору), то пред'являє направлення, видане роботодавцем (форму наведено в додатку 3 до Порядку № 246).

 

Також слід звернути увагу, що в певних випадках працівникам потрібно проходити й інші специфічні попередні медогляди: наркологічний, психіатричний. При цьому відомості про їх проходження повинні надаватися протягом цього медогляду. Крім того, працівники, зайняті на роботах, де необхідний професійний добір, повинні надати висновок психофізіологічної експертизи

Як оформляються результати медогляду?

Після того як медогляд буде проведено, комісія оформляє результати про стан здоров'я працівника. Результати медогляду вносяться до Картки працівника (форму наведено в додатку 7 до Порядку № 246), який підлягає попередньому (періодичним) медичному огляду, і до Медичної карти амбулаторного хворого (форма 025/о).

У Картці працівника зазначаються скарги працівника на стан здоров'я, анамнез, результати медичного огляду, лабораторних, функціональних та інших досліджень, діагноз, висновок про професійну придатність працівника.

Порядком № 246 передбачено, що вона повинна зберігатися у штатного медпрацівника або у відділі кадрів, однак їх навряд чи можна зустріти у приватного підприємця. Якщо підприємець таких не має, йому доведеться тримати Картку в себе.

На підставі Картки працівнику комісією видається медична довідка про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду (форму наведено в додатку 8 до Порядку № 246).

У разі зміни місця роботи Картка працівника видається йому під підпис для пред'явлення на новому місці роботи (передбачено, що кожна сторінка Картки працівника повинна посвідчувати печаткою відділу кадрів, однак у випадку з підприємцем це може бути його печатка або просто підпис — за відсутності печатки).

Копія Картки працівника зберігається у роботодавця (за основним місцем роботи) протягом 15 років після звільнення працівника.

Крім того, роботодавцю протягом місяця після закінчення медогляду комісія передає Заключний акт.

Результати медогляду можуть бути оскаржені роботодавцем або громадянином до ЛПЗ вищого рівня або в судовому порядку

Медогляди водіїв

Які види медоглядів передбачено для водіїв транспортних засобів — працівників підприємця?

Медичний огляд водіїв транспортних засобів передбачено статтею 45 Закону про дорожній рух.

Відповідно до Положення № 124/345 водії — працівники підприємця підлягають періодичному, позачерговому медогляду, а також медогляду перед і після рейсів.

Періодичному медичному огляду підлягають водії транспортних засобів для підтвердження права на керування транспортним засобом відповідної категорії або отримання права на керування транспортним засобом іншої категорії.

Позачерговому медичному огляду підлягають водії транспортних засобів на підставі медичних даних про постійне погіршення здоров'я водія, що перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом

Як проводиться періодичний і позачерговий медогляди?

Періодичний і позачерговий медичні огляди проводяться медичною комісією, яка створюється в закладі охорони здоров'я. Перелік закладів охорони здоров'я, яким надається право створювати зазначені вище медичні комісії та проводити медичні огляди, щороку затверджується наказами Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінь охорони здоров'я обласних, Київської і Севастопольської міських держадміністрацій

Який документ видається після проходження медогляду?

Після проведення періодичного та позачергового медичних оглядів видається Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом, форма № 083/о (облікова).

У ній визначаються здатність особи керувати відповідною категорією транспортних засобів, а також строк її дії. Медична довідка підписується головою медичної комісії та посвідчується печаткою закладу охорони здоров'я

Які документи водій надає для періодичного медогляду?

Перед проведенням періодичного медичного огляду водій подає документи, які посвідчують особу (паспорт); сертифікат про проходження обов'язкового профілактичного наркологічного огляду, форма № 140-0 (облікова); довідку про перебування на психіатричному обліку за місцем проживання, 2 фотокартки розміром 3 х 4 см. Водій власного транспортного засобу подає довідку, яка підтверджує оплату проведення медогляду.

Дані медичного огляду вносяться лікарями медичної комісії до Медичної картки огляду водія транспорту (форма № 142-0), на яку має бути наклеєно фотокартку, а також уклеєно сертифікат про проходження обов’язкового профілактичного наркологічного огляду і довідку про перебування громадянина на психіатричному обліку за місцем проживання, для жінок додатково — довідка про гінекологічне обстеження. Дані медичного огляду вносяться також до Журналу комісії з медичних оглядів водіїв для визначення їх придатності до керування транспортом (форма № 144-0)

Як проводиться медогляд водіїв перед рейсом і після рейсу?

Щозмінний передрейсовий і післярейсовий медичні огляди водіїв транспортних засобів проводяться лікарями або середніми медичними працівниками, які здійснюють медичний контроль обслуговування водіїв у підприємця. Медичні працівники мають право проводити медичні огляди після періодичного (1 раз на 3 роки) навчання методам їх проведення в Державному підприємстві «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» Міністерства охорони здоров'я України та його філіях.

Такі огляди включають:
 — збір анамнезу;
 — визначення частоти пульсу;
 — вимір артеріального тиску;
 — проведення проби на алкоголь у повітрі, яке видихається, одним із методів, визначених Міністерством охорони здоров'я України

Як відображаються результати щозмінних медоглядів?

Результат проведеного щозмінного передрейсового і післярейсового медичних оглядів фіксується в Журналі за формою № 137-2/о, після чого в подорожньому листі ставиться штамп з висновком про придатність до керування транспортом. Штамп видається медичному працівнику в Державному підприємстві «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» Міністерства охорони здоров'я України або його філіях після проходження навчання.

У разі виявлення ознак тимчасової непрацездатності водій не допускається до виконання професійних обов'язків. У разі виявленні ознак окремих захворювань роботодавець направляє водія на позачерговий медичний огляд

 

Документи консультації

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 4004

— Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-ХII.

Закон № 1645

— Закон України «Про захист населення від інфекційних захворювань» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Закон про охорону праці

— Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Закон про дорожній рух

— Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Порядок № 100

— Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Постанова № 559

— постанова КМУ «Про затвердження переліку професій, виробництв і організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особових медичних книжок» від 23.05.2001 р. № 559.

Наказ № 280

— наказ Міністерства охорони здоров'я України «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення й може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 р. № 280.

Порядок № 246

— Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.05.2007 р. № 246.

Перелік № 263

— Перелік робіт, де є необхідність професійного добору, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України, Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 23.09.94 р. № 263/121.

Положення № 124/345

— Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства внутрішніх справ України від 05.06.2000 р. № 124/345.

Гігієнічна класифікація праці

— Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 27.12.2001 р. № 528.

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 р. № 559

Перелік професій, виробництв та організацій,
працівники яких підлягають обов'язковим
профілактичним медичним оглядам

 

1. Харчова та переробна промисловість (крім працівників підприємств з виробництва дріжджів, олії, сушених овочів, солі, молочної кислоти, фасування чаю, кави; млинів, крупорушок, зерносховищ, елеваторів; крохмалепатокових, соледобувних, спиртових, лікеро-горілчаних підприємств; складів зерна, борошна, круп)

Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, холодильники, експедиції, виробничі лабораторії

Технологи, начальники цехів

Працівники лабораторій та заквасного відділення

Працівники складів, холодильників

Персонал, який миє обладнання, готує мийні засоби та дезінфекційні розчини

Медичний персонал

Прибиральники приміщень

Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях

Вантажники

Водії, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту)

Працівники пунктів приймання сирого молока

Працівники кремово-кондитерських виробництв, цехів

Працівники цехів виробництва дитячого харчування

Працівники цехів виробництва морозива, десертів

Працівники цехів фасування продукції молокопереробної, м'ясопереробної та рибопереробної промисловості, іншої готової до споживання продукції

Працівники цехів виробництва кулінарної продукції

Працівники інших виробничих цехів виробництва харчових продуктів.

 

2. Розділ 2 виключено

3. Підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі дрібнороздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків

Адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)

Продавці

Працівники складів, холодильників, експедитори

Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень

Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання

4. Ринки

Адміністрація та персонал продовольчих ринків (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)

Продавці молокопродуктів та готової до вживання харчової продукції власного виробництва, товарів дитячого асортименту

Продавці, що реалізують на ринках харчові продукти промислового виробництва

Працівники продовольчих складів, холодильників

Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання

5. Підприємства громадського харчування

Адміністрація

Завідуючі виробництвом

Технологи

Кухарі та кухонні працівники

Кондитери

Офіціанти

Робітники кетерингів та цехів бортового харчування на авіатранспорті

Працівники відділів бортового харчування авіакомпаній

Водії автоліфтів

Шипчандлери

Працівники вагонів-ресторанів, камбузів

Працівники складів, холодильників

Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень

Слюсарі, електромонтери та працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях

Працівники, що мають доступ до миття обладнання, посуду, інвентарю (бригади з обслуговування підприємств для проведення прибирання, миття та дезінфекційних робіт), і працівники, що тимчасово залучаються до роботи на харчових об'єктах

6. Навчальні заклади, крім вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації

Керівники, їх заступники

Педагогічні працівники

Медичний персонал

Працівники харчоблоків

Спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі

Технічний персонал

Учні перед проходженням виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду

10. Вищі навчальні заклади III — IV рівнів акредитації

Студенти перед початком проходження виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду

11. Притулки для неповнолітніх

Адміністрація

Викладачі, вчителі, вихователі

Медичний персонал

Працівники харчоблоків

Інший педагогічний і технічний персонал

12. Оздоровчі заклади для дітей з цілорічним та сезонним перебуванням

Адміністративно-господарський персонал

Педагогічний персонал

Медичний персонал

Працівники харчоблоків

Обслуговуючий персонал.

13. Лікувально-профілактичні заклади для дорослих (санаторії, будинки відпочинку, пансіонати, будинки-інтернати)

Адміністрація

Вихователі, помічники вихователів

Медичний персонал (лікарі, середній та молодший медичний персонал)

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів

Працівники дитячих молочних кухонь

14. Пологові будинки (відділення), дитячі лікарні (відділення), відділення патології новонароджених, недоношених

Адміністрація

Медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал)

Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

15. Пральні, приймальні пункти білизни, хімчистки

Приймальники

Пральники, прасувальники

16. Перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та візажу

Працівники адміністрації, які безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів

Перукарі

Манікюрниці

Педикюрниці

Косметики

Масажисти

Візажисти

Працівники, що виконують татуаж і пірсинг

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

17. Лазні, сауни

Адміністрація

Робітники з обслуговування лазень, саун, душових, у тому числі масажисти

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

18. Готелі

Адміністрація, що бере участь у процесі обслуговування

Чергові

Покоївки

Кастелянки

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

19. Гуртожитки

Адміністрація

Вихователі

Кастелянки

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

20. Спортивно-оздоровчі комплекси

Адміністрація

Тренери

Інструктори

Медичний персонал

Працівники басейнів та лікувальних ванн

Інженери

Техніки

Прибиральники

Обслуговуючий персонал

21. Заклади культури (театри, цирки, клуби, будинки культури тощо)

Гримери

Працівники, що безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

22. Розважальні заклади

Обслуговуючий персонал

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

23. Підприємства фармацевтичної промисловості

Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, виробничі лабораторії

Фасувальники

Гранулювальники

Оператори

Приймальники

Апаратники

Провізори

Інженери

Техніки

Таблетувальники

Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

231. Аптеки та їх структурні підрозділи

Працівники, зайняті виробництвом, фасуванням та реалізацією лікарських засобів

24. Підприємства та об'єкти водопостачання і каналізації

Працівники, безпосередньо причетні до водопостачання, збору та очистки стічних вод, у тому числі на суднах, у залізничних вагонах, на літаках

25. Метрополітен

Контролери

Прибиральники рухомого складу та приміщень метрополітену

26. Транспортно-дорожній комплекс

а) автомобільні, залізничні, морські та річкові вокзали, аеропорти, аеродроми, морські та річкові порти, кемпінги, мотелі

Працівники місць відпочинку локомотивних бригад, водіїв автобусів, членів екіпажів повітряних, морських та річкових суден

Прибиральники приміщень вокзалів, портів та автостанцій

Працівники кімнат відпочинку пасажирів на вокзалах у портах та на автостанціях

Працівники кімнат матері і дитини вокзалів, портів та автостанцій

Мийники літальних апаратів

Працівники з приймання та видачі вантажу

б) рухомий склад авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового транспорту

Начальники пасажирських поїздів, провідники, інші працівники поїзних бригад

Бортпровідники всіх видів транспорту

Працівники пунктів, які безпосередньо пов'язані з підготовкою пасажирських составів до рейсу

Працівники рефрижераторних поїздів та секцій

Касири, контролери всіх видів пасажирського транспорту

Працівники, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту — авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового), у тому числі вантажники

27. Рибне господарство

Члени екіпажів суден

Рибалки на внутрішніх та закритих водоймах

Рибалки, які займаються прибережним ловом

Працівники рибоприймальних пунктів

28. Суб'єкти господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин

Тваринники

Працівники тваринницьких ферм

Працівники цехів виготовлення кормів

Оператори машинного доїння

Оператори штучного запліднення тварин

Доярки (дояри)

29. Приватні послуги вдома

Репетитори, гувернантки, доглядальниці, прибиральниці, кухарі, манікюрниці, педикюрниці, масажисти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі