Теми статей
Обрати теми

Підводних справ майстер

Редакція ВД
Стаття

Підводних справ майстер

 

img 1Аквадизайн — один з молодих, але перспективних напрямів у сучасному мистецтві оформлення інтер'єру. Ось тільки фахівців відповідного профілю в Україні можна перерахувати на пальцях. Адже сам процес вимагає від творців підводних світів не лише фантазії, а й знання законів природи. Приватному підприємцю з Харкова Ользі Супрун удалося зайняти свою нішу у сфері послуг з оформлення акваріумів, перетворивши захоплююче дитяче хобі на прибутковий бізнес, який сама дівчина називає творчістю. Про те, що таке аквадизайн, які підводні рифи таїть він у собі та навіщо рибкам готелі, Ольга Супрун розповіла в інтерв'ю газеті «Власне Діло».

 

Олю, так що ж таке аквадизайн?

 

Це оформлення акваріумів. За останні п'ять років лідером серед різноманітних дизайнерських напрямів оформлення підводних інтер'єрів є так званий природний акваріум. Його засновником є гуру акваріумного дизайну Такасі Амано, ідеї якого з успіхом переймають його послідовники в усьому світі, у тому числі й у Харкові. Справа в тому, що основою дизайну природного акваріума є не риби, як зазвичай, а сама композиція. Вона є імітацією природного ландшафту з використанням зворотної перспективи, золотого перерізу, колірних плям, хоча, здавалося б, це поняття більш характерне для живопису. Проте «намальована» акваріумними рослинами картина справляє на глядача незабутні враження своєю статичністю. Але такі акваріуми вимагають професійного підходу та організовані досвідченим акваріумістом можуть коштувати від декількох тисяч до десятків тисяч доларів.

 

І де навчають таких фахівців?

 

Я не можу сказати, що в нас є спеціальні школи або курси акваріумного дизайну. Цьому, напевно, можна навчитися тільки на практиці. У моєму житті все сталося завдяки дитячому хобі. Я завжди захоплювалася біологією, відвідувала гурток юннатів. Тому й вибір професії переді мною не стояв — я знала, що вступатиму на біофак. А під час навчання я інколи підробляла, обслуговуючи акваріуми. Так поступово набувала досвіду, поки одного разу в мене не з'явився власний замовник. Знайомі, знаючи, чим я займаюся, попросили оформити їм акваріум. Результат сподобався. А через деякий час мені вже зателефонували їх знайомі, потім знайомі їх знайомих, а незабаром після закінчення вищого навчального закладу, натхненна результатами, я наважилася відкрити власну справу.

 

Пам'ятаєте своє найнезвичайніше замовлення?

 

Так, пам'ятаю. Мені замовили акваріум водотоннажністю більше тонни, в якому повинна була оселитися одна, але дуже велика риба. Ми вирішили помістити туди прісноводну рибу арапайму. Вона дійсно виросла великою і незабаром переросла свій будинок. Крім неї, там ще жили прісноводні скати. Буває також, що замовляють досить складні акваріуми, які повністю вмонтовано в стіни об'єкта і закрито спереду склом. Виходить своєрідна вітрина, доступу всередину якої ззовні немає, а є тільки невеликий технологічний отвір. Такі акваріуми складні для оформлення, а робота над ними запам'ятовується надовго.

 

Отже, крім оформлення внутрішнього дизайну акваріума, ви займаєтеся ще й виготовленням самих акваріумів?

 

Як показав досвід, замовнику доцільно надавати повний комплекс послуг — від проектування самого акваріума та його оформлення до подальшого обслуговування. У нас є підрядники, які виготовляють досить складні й цікаві акваріумні системи, є майстер, відповідальний за інженерні системи, і є наша частина, де ми відповідаємо за біологію цього комплексу (хто там житиме, які риби). А ще є команда, яка відповідає за подальше обслуговування акваріума та стежить за здоров'ям риб. Така схема роботи дуже швидко себе виправдала: кожен повинен займатися своєю справою. І якщо при виготовленні акваріума необхідні технічні знання, то в моїй роботі наявний елемент творчості і без знання основ композиції та біології не обійтися. Адже важливо, щоб було не тільки красиво, а й щоб усе це жило, росло і тішило око. Спочатку я виїжджаю до замовника, з ним ми визначаємося з формою, у тандемі з дизайнерами інтер'єру вирішуємо, яким буде кінцевий результат. Якщо інтер'єру немає, то ми працює за ескізами.

 

Наскільки затребувані ваші послуги і що можете сказати про конкуренцію?

 

Конкуренція є, але це, швидше за все,нішова конкуренція. Так, є багато людей, які чогось набралися, чомусь навчилися і роблять те, що вміють. Те, що вони роблять, — це, як правило, прості, невеликого розміру акваріуми економ-класу на рівні продукції пташиного ринку. І таких виробників дуже багато. Вони конкурують між собою, але не з виробниками наступного рівня, для яких уже властива наявність власних виробничих приміщень і пристойного досвіду у своїй справі. Ті, хто зайняв цю нішу, роблять акваріуми під замовлення, і китайську техніку туди ніхто не поставить.

Верхній, я б сказала, топовий рівень, займають усього декілька виробників, їх можна навіть перерахувати на пальцях. Вони виконують ексклюзивні проекти для VIP-замовників, якими є досить заможні, солідні люди. І нікому з цих людей не хочеться бути жертвою експерименту, в усіх дорогі ремонти, меблі. Тому вони шукають професіоналів з досвідом. Хоча є люди, які можуть дозволити провести експеримент за свої гроші. І в нас були такі випадки, коли нам надавали повну творчу свободу і час, а самі спокійно чекали, яка композиція буде в результаті. Але це швидше виняток. Скажу чесно, поки що ми не дотягуємо до топової ніші. На сьогодні ми досягли, швидше за все, верхньої щаблини середнього рівня. Але якщо замовник захоче щось незвичайне, то ми не відмовляємося. Досвіду, знань і потужностей нам вистачає.

 

Чи траплялися НП після здавання роботи?

 

Так, було діло. Але ми вчасно помітили дефекти і виправили їх, так що якщо шкоду й було заподіяно, то незначну. Отже, розійшлися полюбовно.

 

Скільки часу займає виконання одного замовлення?

 

Півтора місяці триває сам технологічний процес. Спочатку клеїться акваріум, потім відбувається процес оформлення. Щоб рослини акліматизувалися і почали рости, необхідно близько місяця, а інколи й більше. Паралельно виконуємо й інші замовлення. Але були випадки, коли ми оформляли замовлення і за день.

 

Наскільки рентабельним виявився ваш бізнес?

 

Складно говорити про рентабельність, тому що в нас немає витрат як таких. Усе, що нам потрібне, — це якісний фотоапарат, акваріуми для експериментів і ноутбук. Це й були першочергові витрати, які досить швидко окупилися. Зараз ми працюємо за передоплатою. Як правило, це 50 — 70 % від загальної вартості. Ці гроші йдуть на закупівлю обладнання. Решту суми й гонорару замовник оплачує після закінчення робіт.

 

Які перспективні напрями розвитку ви вбачаєте для себе?

 

Зараз ми хочемо відкрити інтернет-магазин з продажу супутніх предметів для акваріума та організувати своєрідний готель для риб, де вони могли б жити, поки їх господарі виїжджають або, наприклад, роблять ремонт.

 

І таке буває?

 

А чому ні? Ці послуги вже певною мірою актуальні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі