Теми статей
Обрати теми

На замітку. Індексуємо зарплату за грудень

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Прийнятий Податковий кодекс дав відстрочку на один квартал єдиноподатникам і фікспатентникам

 

18.11.2010 р. ВРУ проголосувала за прийняття

Податкового кодексу (далі — ПК ) у цілому. Проте на момент підготовки номера остаточної редакції цього документа ще немає. Уже наступного дня після прийняття до нього було внесено редакційні уточнення, у тому числі дещо скорочено перелік заборонених для єдиноподатників видів діяльності (прибрали тимчасове обмеження для перевізників, залишили торгівлю через торговельні автомати, дозволили незаборонену зараз діяльність у сфері розваг тощо). Нещодавно Президент наклав вето на прийнятий 18.11.2010 р. ПК, далі у Верховній Раді знову відбудеться голосування щодо ПК, у результаті якого ми отримаємо оновлений варіант ПК з поправками Президента, а також іншими змінами. Уже зараз обіцяють, що до ПК внесуть поправки, унаслідок яких для єдиноподатників збільшиться максимально допустимий обсяг виручки з 600 до 800 тис. грн. за умови використання РРО. Також обіцяють збільшити з 4 до 5 кількість найманих працівників. Крім того, обіцяють унести поправки, згідно з якими єдиноподатники зможуть здавати в оренду жилі й нежилі приміщення, але за умови обов'язкової сплати податку з доходів.

Та все ж попри «офіційну» затримку, судячи з останнього варіанта

ПК, уже зараз стало зрозуміло найважливіше: єдиноподатникам та підприємцям, які працюють на фікспатенті, в I кварталі 2011 року дозволять працювати за старими правилами (нові правила для них запровадять лише з II кварталу 2011 року). А це означає, що в запасі в нас буде принаймні цілий квартал для того, щоб детально вивчити ПК і розібратися з новими правилами роботи.

Ну а поки що варто

звернути увагу на такий момент: якщо за підсумками 2010 року підприємець не порушив правила роботи на спрощеній системі, тобто його річна виручка не перевищила 500 тис. грн., а кількість працівників — 10 осіб, він може не здавати до податкової Свідоцтво єдиноподатника на 2010 рік (за умови, що ПК буде прийнято. Те саме стосується й підприємців, які працюють на фікспатенті (якщо у 2010 році їх річна виручка не перевищила 119 тис. грн., а кількість працівників — 5 осіб, фікспатент можна залишити). Дію Свідоцтва єдиноподатника, виданого на 2010 рік, та фікспатенту буде автоматично продовжено на I квартал 2011 року (до речі, для цього навіть не потрібно писати жодних заяв, процедура — автоматична).

Якщо ж підприємець має якісь особливі причини для того, щоб перейти на загальну систему вже з 01.01.2011 р., то йому слід

здати до податкової Свідоцтво єдиноподатника або фікспатент (детальніше про перехід на загальну систему див. с. 26 цього номера).

Тим, хто вирішить залишитися на єдиному податку (або фікспатенті), необхідно діяти так:

сплачувати ЄСВ за себе і за найманих працівників (причому зарахування ЄСВ за себе з єдиним податком або фікспатентом не провадитиметься);

— сплачувати

ПДВ, якщо підприємець до 01.01.2011 р. зареєструвався як платник цього податку (інакше ПДВ сплачувати не потрібно);

— сплачувати

єдиний податок за колишніми ставками (від 20 до 200 грн.), але не в повному обсязі, а тільки ту частину ставки єдиного податку, яка належить бюджету на підставі статті 3 Указу № 746, тобто 43 % від ставки єдиного податку (20 % до держбюджету, 23 % до місцевого бюджету). А решту єдиного податку, яка раніше спрямовувалася до Пенсійного фонду та Фонду «тимчасової непрацездатності», тепер сплачувати не потрібно, оскільки соціальне страхування підприємців забезпечується завдяки сплаті ЄСВ. Те ж саме стосується 50-відсоткової доплати за найманих працівників. Щодо фікспатенту, то його слід сплачувати в розмірі 90 % від ставки фікспатенту. Доплата за найманих працівників підприємцями на єдиному податку й на фікспатенті також має здійснюватися у розмірі 43 % і 90 % від суми доплати відповідно;

не доведеться сплачувати: податок на прибуток, податок з доходів (за себе), податок на землю (крім податку на землю за ті ділянки, які не використовуються в підприємницькій діяльності), плату за користування надрами, збір за спеціальне використання води, збір за спеціальне використання лісових ресурсів, збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

можна буде займатися тими видами діяльності, які зараз дозволені для єдиноподатників (але лише протягом I кварталу 2011 року);

— використовувати РРО, як і раніше, необов'язково.

Після закінчення I кварталу підприємці повинні будуть вирішити, що їм робити далі: переходити на загальну систему чи залишатися на єдиному податку. Для того

щоб залишитися на спрощеній системі, необхідно до 20.03.2011 р. (включно) подати до своєї податкової заяву про вибір спрощеної системи оподаткування (фікспатент, до речі, скасують, тож вибирати доведеться між єдиним податком і загальною системою).

При цьому слід мати на увазі, що

перелік заборонених для єдиноподатників видів діяльності, як і раніше, не маленький. Попередній варіант заборон ми наводили у «ВД», 2010, № 19, с. 11 — 12. Так-от, порівняно з ним зараз ситуація поліпшилася не набагато — так, єдиноподатникам дозволили: працювати у сфері розваг (утримувати більярд, кегельбан, боулінг, настільні ігри тощо), за винятком азартних ігор, надавати послуги у сфері телерадіомовлення, провадити діяльність у сфері інжинірингу, геології, геодезії, проводити технічні випробування і дослідження, продавати вроздріб уживані товари і товари секонд-хенд, торгувати вроздріб через торговельні автомати. Усе інше, як і раніше, заборонено, у тому числі будь-які види оптової торгівлі. Утім, не виключено, що майбутні доопрацювання ПК щось змінять у цій ситуації на користь підприємців.

Ще один важливий момент, який необхідно враховувати:

у 2011 році приймати до лав єдиноподатників будуть усе ще тих, у кого обсяг річної виручки за минулий рік не перевищив 500 тис. грн. Тобто у 2011 році використовуватиметься колишнє обмеження щодо виручки. Але зрозуміло: починаючи з 2012 року «потрапити» до лав єдиноподатників удасться тільки тим, хто впишеться в нові обмеження для виручки — не більше 300 тис. грн. (якщо підприємець не використовує РРО) або не більше 600 тис. грн. (якщо РРО використовується).

Проте,

якщо підприємець, ставши єдиноподатником у 2011 році, порушить нові вимоги до виручки (наприклад, отримає виручку в сумі 301 тис. грн., не використовуючи при цьому РРО), він зобов'язаний буде перейти на загальну систему.

А от що стосується

кількості найманих працівників , то тут уже нові правила діятимуть відразу, тобто з квітня 2011 року. Так, єдиноподатником зможе стати лише той підприємець, в якого у 2010 році було не більше 4 працівників (для громадського харчування можна не більш 8). Зрозуміло, що після переходу на єдиний податок порушувати цю вимогу теж не можна.

Що стосується ставок єдиного податку, то вони значно зменшені порівняно з тими, які планувалося встановити спочатку. Отже, на території населених пунктів з населенням

понад 500 тис. чол. ставка єдиного податку коливатиметься від 20 до 600 грн. Якщо ж підприємець працює на території населеного пункту з населенням від 150 до 500 тис. чол., то він сплачуватиме єдиний податок за ставкою від 20 до 400 грн. І нарешті, на території населених пунктів з населенням менше 150 тис. чол. ставки залишаться в колишніх межах — від 20 до 200 грн.

Зазначені обмеження поширюються і на діяльність у сфері інформатизації (раніше планувалося для неї ввести окрему ставку єдиного податку — 1000 грн.).

Якщо ж підприємець має намір працювати на території декількох областей

або на всій території України, то ставка єдиного податку для нього становитиме 600 грн. на місяць (а не 1500 грн., як планувалося раніше).

На сьогодні це останні новини, що стосуються

ПК. Про всі зміни та подальші події ми повідомлятимемо наших читачів додатково в наступних номерах.

 

Пенсійний фонд затвердив підзаконні акти до Закону про ЄСВ

Постанова правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-1

Постанова правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-2

Постанова правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-3

Постанова правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5

Постанова правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-6

Постанова правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-7

Постанова правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-1

Постанова правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2

 

Усі ви, напевно, вже знаєте, що з 01.01.2011 р. набуває чинності

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ) (детальніше щодо цього питання див. «ВД», 2010, № 17, с. 7 та № 18, с. 13).

Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) у зв'язку з уведенням у дію

з 1 січня 2011 року Закону про ЄСВ розробив декілька постанов. Поява документів від ПФУ не стала несподіванкою, оскільки й раніше механізм сплати соцвнесків було закріплено в інструкціях відповідних фондів. Зауважимо, що ПФУ вчинив мудро і підготував необхідні документи заздалегідь, щоб у платників було більше часу ознайомитися і повноцінно їх вивчити.

Усі ці документи набувають чинності з 1 січня 2011 року

, тобто одночасно із Законом про ЄСВ. Розглянемо суть цих документів по порядку.

1. Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-1.

У цьому документі висвітлено порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів або повернення помилково перерахованих сум ЄСВ.

Так, у разі

помилкової сплати сум ЄСВ орган ПФУ зараховує переплачені кошти в рахунок майбутніх платежів за ЄСВ, які повинні надходити на рахунок ПФУ, в порядку календарної черговості виникнення зобов'язань платника ЄСВ.

Що стосується

повернення коштів, то воно здійснюється у випадках:

— помилкової або надмірної сплати сум ЄСВ та (або) фінансових санкцій

на рахунок органу ПФУ;

— помилкової сплати сум ЄСВ та (або) фінансових санкцій на неналежний рахунок органу ПФУ.

Повернення здійснюють на підставі заяви платника, що складається в довільній формі, з доданням оригіналу або копії документа про помилкову сплату. ПФУ готує документи на повернення протягом 5 робочих днів з моменту подання заяви (3 дні для підготовки висновку плюс 2 дні для оформлення документів на повернення). Повернення коштів здійснюється Держказначейством на рахунок, з якого надійшли кошти.

2. Порядок ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-2.

Цей документ розроблено на виконання норм декількох законів:

Закону про ЄСВ;

Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV;

Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР.

Він установлює механізм обліку ПФУ надходження сум ЄСВ, внесків і збору до ПФУ, штрафів і пені за ЄСВ, фактичних витрат на виплату й доставку пільгових пенсій у картках особових рахунків платників.

У картці особового рахунка відображаються суми:

— платежів, самостійно визначених платником (дані звіту);

— платежів, нарахованих (зменшених, списаних) відповідним органом ПФУ;

— розстрочені під час розірвання договору розстрочки.

Пунктом 2.6 Порядку № 21-2

передбачено можливість звірки сум, що надійшли, на бажання платника. Крім того, згідно з пунктом 9.2 Порядку № 21-2 на 1 січня щороку ПФУ звіряє розрахунки всіх платників за всіма платежами, що оформляється актом у довільній формі з урахуванням можливостей програмного забезпечення. У разі виникнення розбіжностей на бажання платника друкуються картки особових рахунків платників. Якщо виявлено розбіжності, акт звірки стає підставою для здійснення перевірки в порядку, встановленому законодавством.

3. Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-3.

Цей документ актуальний для підприємців-роботодавців, в яких є поточний рахунок, відкритий у банку, і вони знімають з нього гроші на виплату заробітної плати у встановлені для цього дні. У такому разі банки приймають документи на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати

тільки за умови одночасного подання документів на сплату ЄСВ у розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в документах на виплату зарплати. Тобто підприємець зможе отримати готівкові кошти або перерахувати зарплату на картрахунок працівника лише за умови подання платіжного документа на перерахування ЄСВ у частині нарахувань («зверху»).

Якщо платіж ЄСВ менше 1/3, то до банку необхідно подати

оригінал довідки-розрахунку (додаток 1 до Порядку № 21-3), погодженої зі своїм відділенням ПФУ.

Підприємці

(незалежно від обраної системи оподаткування) зобов'язані дотримуватися вказаного порядку сплати ЄСВ за своїх працівників.

4. Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5

.

Цей документ, мабуть, буде найпопулярнішим серед платників ЄСВ. По суті, він є аналогом профільних інструкцій щодо соцвнесків, зокрема щодо пенсійного внеску.

Інструкцією № 21-5 визначається процедура нарахування і сплати підприємцями ЄСВ як за себе, так і за найманих працівників, порядок справляння заборгованості і нарахування фінсанкцій за ним. А крім того, вона врегулювала деякі спірні моменти Закону про ЄСВ, які ми докладно розглянемо в наступних номерах. Зараз же зупинимося на основних моментах.

Сплата ЄСВ підприємцями за себе

. Розмір обов'язкової ставки ЄСВ для підприємців — 34,7 % бази нарахування (вона забезпечує обов'язкове пенсійне страхування та страхування на випадок безробіття). Водночас підприємець може добровільно сплачувати ЄСВ за більшою ставкою і мати можливість отримувати соціальні допомоги з інших фондів.

Підприємці

на загальній системі оподаткування:

1) сплачують авансові платежі протягом року — до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада

, розмір яких становить 25 % річної суми ЄСВ, обчисленої від суми, визначеної для сплати авансових сум податку на доходи;

2) остаточний розрахунок за підсумками календарного року здійснюється до 1 квітня наступного року на підставі даних річної податкової декларації.

Як бачимо, для ЄСВ збережено порядок сплати внеску, що діє на сьогодні, до ПФУ такими підприємцями.

Нагадаємо: правила розрахунку ЄСВ підприємцями на загальній системі визначені

пунктом 2 частини 1 статті 7 Закону про ЄСВ і полягають у такому:

1) ЄСВ сплачується тільки за місяці, в яких був чистий дохід, що, зокрема, підтверджується

підпунктом 4.5.2 Інструкції № 21-5, в якому зазначено: «сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток)». Якщо в якомусь місяці дохід підприємець не отримав (або отримав збитки), ЄСВ за цей місяць не сплачується;

2) сума ЄСВ за місяць не має бути менше мінімального страхового внеску (ЄСВ розраховується виходячи з розміру мінімальної зарплати, встановленої на відповідний місяць);

3) максимальна сума чистого доходу, яка береться для розрахунку ЄСВ, не повинна перевищувати розміру 15 прожиткових мінімумів, установленого для працездатних осіб, у кожному місяці.

Загальна сума ЄСВ, що підлягає сплаті за звітний рік, визначається як сума ЄСВ, розрахована за кожен місяць звітного року.

Підприємці на єдиному податку і на фікспатенті

сплачують ЄСВ щомісяця. При цьому сума ЄСВ має бути:

1)

не менше мінімального страхового внеску, що дорівнює добутку ставки ЄСВ і мінімальної заробітної плати, установленої законом на відповідний місяць;

2)

не більше максимального розміру ЄСВ, що дорівнює добутку ставки ЄСВ і 15 розмірів прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб на відповідний місяць.

Зверніть увагу:

сума ЄСВ у підприємців на спрощеній системі оподаткування не залежить від того, отримано в поточному місяці дохід чи збиток, тобто ЄСВ необхідно сплачувати за кожен місяць календарного року.

Зауважимо, що можливість зарахування частини сум єдиного податку в рахунок сплати ЄСВ не передбачена

. Водночас згідно з пунктом 15 розділу XIX «Прикінцеві та перехідні положення» проекту ПК в I кварталі 2011 року підприємці на єдиному податку сплачуватимуть на рахунок відповідного бюджету тільки частину єдиного (43 %) податку, яка підлягає перерахуванню до відповідних бюджетів, а фікспатентники — 90 % від вартості патенту на місяць.

Доплата за найманих працівників підприємцями на єдиному податку і на фікспатенті також має здійснюватися у розмірі 43 % і 90 % від суми доплати відповідно.

Сплата ЄСВ підприємцями-роботодавцями за найманих працівників

.

Для обкладення ЄСВ мають братися такі доходи:

заробітна плата за видами виплат, які входять до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5 (див. «ВД», 2010, № 8, с. 28);

— оплата перших п'яти днів тимчасової втрати працездатності за рахунок коштів роботодавця і допомога по тимчасовій втраті працездатності (звичайні лікарняні);

— винагорода фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Зауважимо, що згідно з

частиною 7 статті 7 Закону про ЄСВ Кабмін додатково повинен затвердити перелік видів виплат, на які не нараховується ЄСВ. Поки що такий перелік не затверджено, проте на сайті ПФУ є проект відповідної постанови КМУ (http://pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish/article?art_id=150634&cat_id=96766).

Відповідно до

підпункту 4.3.7 Інструкції № 21-5 підприємці-роботодавці сплачують ЄСВ у частині нарахувань («зверху») під час кожної виплати заробітної плати (доходу), у тому числі в безготівковій або натуральній формі.

Винятком

є такі випадки:

1)

ЄСВ, нарахований на зазначені виплати, уже сплачені не пізніше 20 числа місяця, наступного за базовим звітним періодом;

2)

за результатами звірки платника з територіальним органом ПФУ за платником визнано переплату за ЄСВ, сума якої перевищує суму ЄСВ, що підлягає сплаті, або дорівнює їй.

Суми ЄСВ

у частині утримань сплачуються не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем.

Фактично строки сплати ЄСВ за працівників збігаються зі строками сплати внесків до ПФУ (див. «ВД», 2010, № 8, с. 27).

У разі якщо

заробітну плату (дохід) нараховано, але не виплачено вчасно, суми ЄСВ у частині нарахувань сплачуються не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем.

Сума ЄСВ у частині нарахувань і утримань визначається виходячи з місячного доходу працівників, у межах максимальної величини, що дорівнює 15 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

Ставки ЄСВ для працівників

Об'єкт оподаткування

Нарахування (внесок «зверху»)

Утримання (внесок «знизу»)

Сума нарахованої заробітної плати

Розмір страхового внеску встановлюється залежно від класів професійного ризику виробництва: від 36,76 % до 49,7 % (див. «ВД», № 18, с. 15) (абз. 1 і 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, п.п. 3.1.1
Інструкції № 21-5)
Для працівників-інвалідів, які працюють у підприємців, пільгових ставок не передбачено

3,6 %
(абз. 1 ч. 7 ст. 8 Закону про ЄСВ, п. 3.5 Інструкції № 21-5)

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця (звичайні лікарняні)

33,2 %
(абз. 2 ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ, п.п. 3.2.2 Інструкції № 21-5)

2 %*
(ч. 12 ст. 8 Закону про ЄСВ, п. 3.10 Інструкції № 21-5)

Сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (крім виплат фізособам-підприємцям, якщо вони відповідають їх «підприємницькому» виду діяльності)

34,7 %
(абз. 5 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, п.п. 3.1.4 Інструкції № 21-5)

2,6 %
(ч. 8 ст. 8 Закону про ЄСВ, п. 3.7 Інструкції № 21-5)

*Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця не вказана як база для утримання ЄСВ. І в Законі про ЄСВ, і в Інструкції № 21-5 ставку ЄСВ у частині утримань у розмірі 2 % встановлено тільки для допомоги по тимчасовій непрацездатності. Проте, на нашу думку, з суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, так само, як і з суми допомоги по тимчасовій втраті працездатності, ЄСВ має утримуватися за ставкою 2 %. Її поділяють і фахівці ПФУ.

 

5. Порядок узяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-6.

Виконуючи вимоги

статті 5 Закону про ЄСВ , ПФУ визначив процедуру взяття на облік і зняття з обліку платників ЄСВ, у тому числі підприємців.

Як і зараз, взяття на облік здійснюватиметься органами ПФУ

за місцем проживання підприємця на підставі відомостей з реєстраційної картки, отриманих від держреєстратора. Повідомлення про взяття на облік платник ЄСВ отримає від ПФУ поштою безоплатно. Серед інших даних у повідомленні буде зазначено клас професійного ризику, до якого віднесено платника, і розмір ставки ЄСВ. Якщо платник не згодний з розміром ставки ЄСВ, він має право протягом 10 днів з моменту отримання повідомлення подати заяву до органу ПФУ про зміну ставки.

У разі виникнення розбіжностей з приводу

віднесення платника до того чи іншого класу професійного ризику виробництва слід звертатися до органів Фонду «нещасного випадку», оскільки саме цей Фонд за запитом ПФУ визначає клас професійного ризику платника ЄСВ залежно від видів діяльності такого платника.

Що стосується процедури

зняття платників з обліку в ПФУ, то вона практично не змінилася. Справу платника ЄСВ буде закрито, а платника знято з обліку тільки після проведення відповідної перевірки та остаточного розрахунку за ЄСВ.

Додамо, що підприємці-роботодавці набувають статусу платників ЄСВ за працівників (страхувальників) після того, як центр зайнятості передасть ПФУ інформацію про реєстрацію трудового договору з першим найманим працівником.

6. Положення про Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування, затверджене постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-1.

Цей документ визначає організацію ведення ПФУ Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, що складається з реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб і призначений для накопичення, зберігання та використання інформації про збір і ведення обліку ЄСВ, його платників і застрахованих осіб. Дані про застрахованих осіб від роботодавців надходять до реєстру на підставі звітів з ЄСВ. Підприємці подають відомості про себе самостійно.

На кожну застраховану особу ведеться персональна облікова картка за формою ОК-7-З (

додаток до Положення № 22-1).

7. Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2

.

Цей документ установлює порядок, строки та форму подання звітності з ЄСВ. У

додатках до Порядку № 22-2 наведено форми звітів з ЄСВ (додатки 4, 5 і 6) і довідники, необхідні для заповнення такої звітності (додатки 1, 2 і 3):

1)

для роботодавців — додаток 4 до Порядку № 22-2, який вони повинні будуть щомісяця подавати не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним;

2)

для підприємців за себе — додаток 5 до Порядку № 22-2, який вони подають один раз на рік не пізніше 1 квітня року, наступного за звітним.

Додаток 4

, який заповнюють роботодавці, є аналогом пенсійного додатка 4 до Порядку № 26-1*, але в ньому всього дев'ять таблиць, тоді як у пенсійному додатку 4 до Порядку № 26-1 їх десять (наслідок того, що в новому додатку 4 таблиці 6 і 7, чинні на сьогодні, «злиті воєдино» в одну таблицю 6).

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління ПФУ від 05.11.2009 р. № 26-1.

У таблиці 1 ЄСВ і базу для його справляння наведено в розрізі встановлених

Законом про ЄСВ ставок. У таблицях 5, 6 і 7 додався реквізит «Громадянство України», а в таблиці 6 — ще й стать працівника (графа 7). Доходи, що нараховуються, у таблиці 6 розподілятимуться за місяцями, за які їх нараховано (для цього передбачено графу 11).

Пунктом 2.14 Порядку № 22-2

передбачено перенесення останнього дня подання звіту, що припадає на вихідний (святковий, неробочий) день, на найближчий робочий день.

Під час подання звітності

збережено можливість її подання на паперовому носії, якщо кількість застрахованих осіб не більше п’яти. Але її не можна буде надіслати поштою, оскільки згідно з пунктом 2.11 Порядку № 22-2 такий звіт не вважається поданим.

Зауважимо, що

звітність із внеску до ПФУ за 2010 рік подають у строки і за формами, встановленими Порядком № 26-1.

8

. Постанова правління ПФУ «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України» від 27.09.2010 р. № 21-7.

Цією

постановою ПФУ, зокрема, уніс зміни до:

Положення про управління ПФУ в районах, містах і районах у містах;

Положення про головні управління ПФУ в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

З урахуванням змін з 01.01.2011 р. (довідково нагадаємо, що із зазначеної дати закінчується дія перевірочного мораторію із

Закону від 15.12.2009 р. № 1759-VI): територіальні управління ПФУ, зокрема, наділяються правом:

1) отримувати безоплатно від фізосіб-підприємців відомості про нарахування, обчислення і сплату ЄСВ;

2) проводити планові, а в передбачених законом випадках — позапланові, перевірки у фізосіб-підприємців бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів, пов'язаних з нарахуванням, обчисленням і сплатою ЄСВ, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості (зокрема, письмові) з питань, що виникають під час таких перевірок;

3) вимагати від фізосіб-підприємців усунення виявлених порушень законодавства про ЄСВ;

4) вилучати у встановленому законодавством порядку у фізосіб-підприємців копії документів, що підтверджують заниження розміру заробітної плати (доходу) та інших виплат, на які нараховується ЄСВ, страхові внески, або порушення порядку використання коштів Фонду;

5) справляти з платників несплачені суми ЄСВ;

6) у разі виявлення фактів порушення порядку нарахування, обчислення і сплати ЄСВ звертатися у встановленому законом порядку до відповідних правоохоронних органів.

 

ДПАУ висловилася про те, що можна не утримувати ПДФО з тих підприємців, які надають тільки Свідоцтво про держреєстрацію

Лист ДПАУ від 25.10.2010 р. № 11157/6/17-0716

 

Не так давно податківці суворо вимагали, щоб підприємці та юрособи, які виплачують доходи на користь підприємців, мали у себе копії: Свідоцтва про реєстрацію такого підприємця, Свідоцтва про сплату єдиного податку або фікспатенту (за наявності), а також платіжок про сплату податку з доходів (ПДФО), єдиного податку або вартості фікспатенту. Лише за наявності всіх зазначених копій документів можна було не утримувати ПДФО при виплаті коштів фізособі-підприємцю (

листи ДПАУ від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716, від 10.08.2007 р. № 3990/С/07115, № 15947/7/17-0717).

Проте така позиція ДПАУ не була підкріплена жодним нормативно-правовим актом. Інакше кажучи, вимоги податківців (про необхідність мати ксерокопії) були незаконними (детальніше див. «ВД», 2009, № 19, с. 24).

На щастя, сьогодні ситуація начебто

почала змінюватися на краще. Так, у листах від 23.11.2009 р. № 12004/6/17-0716 і від 10.02.2010 р. № 1213/м/17-0714 ДПАУ вказала на те, що для неутримання ПДФО достатньо буде наявності копії Свідоцтва про держреєстрацію підприємця .

А у свіжому

листі від 25.10.2010 р. № 11157/6/17-0716 навіть про ксерокопію не йдеться. Просто сказано, що «особа, яка є джерелом виплати доходу (виручки) на користь суб'єкта підприємницької діяльності, не утримує податок з таких виплат, за умови пред'явлення останнім документа, підтверджуючого, що він зареєстрований підприємцем (свідоцтва про державну реєстрацію)».

Що ж, така ліберальна позиція податківців не може не тішити. Утім, розраховувати на неї стовідсотково ми б не радили, оскільки не всі інспектори на місцях можуть поділяти прогресивну думку ДПАУ. Тому, якщо

підприємець обережний, краще все-таки попросити в контрагента копії Свідоцтва про держреєстрацію, Свідоцтва про сплату єдиного податку або фікспатенту, а також платіжки про сплату відповідного податку. Ну а якщо він відмовиться надати зазначені документи (або видасть, але не всі), під час спілкування з перевіряльниками саме й знадобиться новий ліберальний лист ДПАУ.

 

Жовтневий індекс — 100,5 %. Індексуємо зарплату за грудень

(Повідомлення Державного комітету статистики України // «Урядовий кур’єр» від 09.11.2010 р. № 209)

 

Згідно з повідомленням Держкомстату України загальний індекс споживчих цін (індекс інфляції)

в жовтні склав 100,5 %. З урахуванням цієї обставини наведемо в таблиці індекси, які необхідно використовувати для індексації заробітної плати за грудень найманих працівників підприємця у 2010 році.

Алгоритм наших дій такий: дивимося, за який місяць працівнику останнього разу підвищувалася заробітна плата (при цьому сума підвищення була більша за суму індексації) або в якому місяці працівника було прийнято на роботу, якщо з моменту прийняття на роботу його заробітна плата не підвищувалася; беремо з наведеної нижче таблиці індекс для відповідного місяця та індексуємо на нього заробітну плату

за грудень 2010 року (у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у грудні — 922 грн.).

 

Місяць підвищення
заробітної плати

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації (%)

2005 рік

Січень

108,0

Лютий

106,0

Березень

102,8

Квітень

101,4

Травень

100,2

Червень

99,0

Липень

98,4

Серпень

98,4

Вересень

97,6

Жовтень

95,9

Листопад

93,5

Грудень

91,8

2006 рік

Січень

89,6

Лютий

86,2

Березень

86,8

Квітень

87,5

Травень

86,6

Червень

86,4

Липень

84,8

Серпень

84,8

Вересень

81,1

Жовтень

76,5

Листопад

73,4

Грудень

71,9

2007 рік

Січень

71,0

Лютий

70,0

Березень

69,7

Квітень

69,7

Травень

68,7

Червень

65,0

Липень

62,8

Серпень

61,8

Вересень

58,3

Жовтень

53,9

Листопад

50,6

Грудень

47,5

2008 рік

Січень

43,3

Лютий

39,5

Березень

34,4

Квітень

30,4

Травень

28,7

Червень

27,7

Липень

28,3

Серпень

28,5

Вересень

27,1

Жовтень

24,9

Листопад

23,1

Грудень

20,6

2009 рік

Січень

17,2

Лютий

15,4

Березень

13,8

Квітень

12,8

Травень

12,3

Червень

11,0

Липень

11,1

Серпень

11,4

Вересень

10,5

Жовтень

9,5

Листопад

8,3

Грудень

7,4

2010 рік

Січень

5,5

Лютий

3,5

Березень

2,6

Квітень

2,9

Травень

3,5

Червень

3,9

Липень

4,1

Серпень

2,9

Вересень

Не індексується

Жовтень

Не індексується

Листопад

Не індексується

Грудень

Не індексується

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі