Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як виправити помилку у звітності з персоніфікації

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як виправити помилку у звітності з персоніфікації

 

ЗАПИТАННЯ. 30 червня 2010 року підприємець звільнив декількох працівників. Трудові договори за ним він зняв з реєстрації в липні, цього ж місяця подав звітність з персоніфікації за червень, не вказавши звільнених осіб у таблиці 5

додатка 4 . Крім того, у серпні поточного року одному з працівників було виплачено відпускні, однак підприємець помилково зазначив їх у таблиці 6 додатка 4 , а не в таблиці 7.

Працівники Пенсійного фонду говорять, що прийняти коригування звітності вони поки що не можуть, оскільки програма приймання звітів не налагоджена належним чином, але за допущені помилки в майбутньому оштрафують — стягнуть по 170 грн. за кожний неправильний звіт (як за подання недостовірних даних). Що робити підприємцю в такому випадку?

 

ВІДПОВІДЬ.

Спочатку розберемося з моментом звільнення працівників, оскільки фактично воно відбулося не в червні, а в липні. Річ у тім, що згідно з пунктами 7 і 8 Порядку № 260 підприємець має право зробити запис про звільнення працівника в його трудовій книжці лише після того, як зніме з реєстрації трудовий договір з ним.

Оскільки в нашому випадку трудові договори були зняті з реєстрації в липні, формально працівники значилися у підприємця доти, доки він не відвідав центр зайнятості та не зняв з реєстрації трудові договори з ними. При цьому не має значення той факт, що насправді після 30 червня громадяни, очевидно, на роботу не виходили та підприємець їм зарплату не виплачував. Таким чином, стосовно звільнених працівників склалася така ситуація:

підприємець діяв правильно, не нарахувавши зарплату працівникам за частину липня, адже вони на роботу не виходили і в табелі обліку використання робочого часу їх присутність не зазначалася. Отже, за липень не було необхідності нараховувати, утримувати та перераховувати внески до Пенсійного фонду (ПФ) і фондів соціального страхування. Тут підприємець усе робив правильно;

однак інформацію про звільнених осіб слід було надати в таблиці 5 додатка 4 не за червень, а за липень 2010 року. Утім, підприємець її все одно не надав, тому виправляти ситуацію довелося б у будь-якому разі. Як же це зробити?

Однозначно сказати, як правильно виправляти помилки у звітності з персоніфікації, на сьогодні дуже важко. Проблема полягає в тому, що в

Порядку № 26-1 зазначено не всі можливі помилки, які доводиться виправляти. Крім того, програмне забезпечення ПФ з приймання звітності деколи містить недоробки, такі як неможливість прийняти коригуючий звіт тощо.

Через обставини, що склалися, сьогодні питання виправлення помилок часто вирішуються на місцях на розсуд працівників ПФ (до речі, думки їх можуть бути зовсім різними). У Харківській області в цій ситуації, наприклад, рекомендують діяти так:

подати титульний аркуш додатка 4 і таблицю 5 за липень 2010 року з відміткою «початкова» (зазначивши поіменно всіх звільнених працівників і проставивши липневі дати звільнення). При цьому радять урахувати такий технічний нюанс:

— якщо звіт подаватиметься в паперовому вигляді, то необхідно попередити інспектора, щоб він зареєстрував його зі статусом «коригуюча/скасовуюча звітність», інакше (якщо він зареєструє її як «початкову») може анулюватися

додаток 4, поданий підприємцем свого часу за липень 2010 року;

— якщо ж звіт планується надсилати в електронному вигляді (з накладенням ЕЦП), тип звітності можна сміливо обирати «початкова», при цьому не повинно виникати жодних проблем.

Тепер розглянемо помилку, пов’язану з відпускними.

Як відомо, у таблиці 6 додатка 4 зазначається лише зарплата, а відпускні та лікарняні відображаються в таблиці 7 того самого звіту. Водночас пенсійні внески, утримані з працівника, зазначаються у графі 12 таблиці 6 загальною сумою: утримані із зарплати, з лікарняних і з відпускних.

Таким чином, виходить, що у графі 12 таблиці 6 помилок немає — внески до ПФ було нараховано, сплачено та відображено правильно. А «сидить» помилка у графі 10 (і 11) таблиці 6, де в серпні потрібно було відобразити лише зарплату, а підприємець зазначив і зарплату, і відпускні.

Для того щоб виправити помилку, допущену в таблиці 6, заново подавати цю таблицю не потрібно. Такі помилки виправляються в найближчому звіті, і застосовується для цього таблиця 7 («початкова»). Тобто, якщо підприємець виявив помилку в жовтні, він повинен подати

додаток 4 за жовтень, в якому буде таблиця 7 з виправленими даними.

Що стосується виправлення помилок, допущених у графі 10 таблиці 6 (фонд оплати праці), то, на жаль, на сьогодні

Порядком № 26-1 не передбачено механізм їх коригування. Саме тому деякі фахівці ПФ вважають, що цю помилку виправити неможливо, поки не прийде з перевіркою ПФ і не виявить її (природно, нарахувавши штраф за помилку).

Однак існує й інша точка зору.

Працівники ПФ припускають виправлення таким чином:

— спочатку потрібно

відобразити суму відпускних у графі 12 (і 13) таблиці 7 з кодом типу нарахувань «6» (таким чином, відсторнується сума відпускних, відображена у складі зарплати);

потім (у наступному рядку) записати суму відпускних до графи 12 (і 13) таблиці 7 з кодом типу нарахувань «3».

При цьому у графі 10 («Місяць і рік, за який проведено нарахування») потрібно буде зазначити серпень 2010 року, тобто той місяць, за який відпускні фактично було нараховано. Як це відбувається, продемонструємо на прикладі.

 


ПРИКЛАД

Припустимо, підприємець нарахував працівнику Пирогову Л. А. (ІПН — 2222222222) за серпень зарплату в сумі 600,00 грн. і відпускні — 1500,00 грн. У таблиці 6

додатка 4 за серпень він відобразив:

— у графах 10 і 11 — суму 2100,00 грн. (помилка в тому, що 1500,00 грн. відпускних потрібно було зазначити в таблиці 7);

— у графі 12 — суму 42,00 грн. (як ми вже говорили, тут усе правильно).

Помилку виявлено в жовтні 2010 року. Як виправитися?

Після закінчення жовтня підприємець формує звіт за формою

додатка 4 до Порядку № 26-1 і для виправлення подає в його складі таблицю 7, заповнену так:

 

img 1

 

Таким чином, сума нарахованих внесків залишається незмінною (оскільки в ній помилки не було), а відпускні відображаються з необхідним кодом. Водночас не можна зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, що зазначений спосіб виправлення схвалять у будь-якому відділенні ПФ, оскільки код «6» усе ж таки призначено лише для сторнування зарплати у зв’язку з нарахуванням за цей період лікарняних.

І на закінчення — про штрафи. За зазначені порушення до кінця року ніхто на підприємця штраф не накладе, оскільки згідно з

підпунктом 9.3.5 Інструкції № 21-1 «До 31 грудня 2010 року рішення про застосування фінансових санкцій за подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, приймається лише у разі невиконання страхувальником розпорядчого документа про усунення порушень протягом 30 днів від дня його одержання».

Тому, якщо підприємець виправиться до кінця року, штрафів можна не боятися. А ось якщо виправитися не вдасться (припустимо, працівники ПФ не підуть назустріч підприємцю та просто не дозволять виправити помилки описаним способом), з січня 2011 року вони за результатами перевірки можуть накласти штраф за недостовірні дані у звітності з персоніфікації —

170 грн. Штраф не накладається лише за помилки, допущені в написанні прізвища, імені та по батькові (лист ПФ від 25.02.2009 р. № 3165/05-10).

Документи консультації

Порядок № 260

— Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 р. № 260.

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 24.11.2009 р. № 26-1.

Інструкція № 21-1 — Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі